Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
ΕΚΑΒ / Χωρίς γιατρούς τα ελικόπτερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΚΑΒ / Χωρίς γιατρούς τα ελικόπτερα

ΕΚΑΒ

Οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αυτοί που τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια της πανδημίας έχουν κρατήσει όρθιο το σύστημα υγείας, απέναντι σε αντίξοες συνθήκες και την απουσία ενίσχυσης από την κυβέρνηση σε προσωπικό και υποδομές. Υγειονομικοί που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη συνεισφέρουν και υπηρετούν του πολίτες, τις περισσότερες φορές χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση από την Πολιτεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Αναστασία Σκαρμέα, Παθολόγος στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης.

Όπως μεταφέρει ο Καρδιολόγος και διευθυντής ΚΥ Ιθάκης Γιώργος Παξινός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μεσημέρι της 9ης Μαΐου αντιμετωπίστηκε ασθενής με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου στην υγειονομική μονάδα του. Αφού έγινε άμεσα θρομβόλυση, η οποία είναι σωτήρια για την ζωή του ασθενούς, και σταθεροποιήθηκε μετά την χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, έπρεπε το συντομότερο να μεταφερθεί για άμεση στεφανιογραφία σε μεγάλο νοσοκομείο, όπως είναι η πρέπουσα σύγχρονη θεραπεία του εμφράγματος. Οι αρμόδιοι του Κέντρου Υγείας ζήτησαν να μεταφερθεί με αεροδιακομιδή. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρχε γιατρός στο ΕΚΑΒ για να συνοδεύσει τον ασθενή, ζητήθηκε από το ίδιο το Κέντρο Υγείας Ιθάκης να βρει γιατρό για να συνοδεύσει τον ασθενή! Τελικά, πράγματι ο ασθενής συνοδεύτηκε με ασφάλεια από την παθολόγο Αναστασία Σκαρμέα στο νοσοκομείο του Ρίου.

Ο Γ. Παξινός συνεχάρη την παθολόγο και έκανε γνωστό το περιστατικό, τονίζοντας την προθυμία της γιατρού να δώσει λύση σε κάθε περιστατικό και να προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο τις υπηρεσίες της στους ασθενείς συμπολίτες μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Όπως προσθέτει δεικτικά «ευτυχώς το ΕΚΑΒ είχε την ευαισθησία να την μεταφέρει με το ελικόπτερο πίσω στην Ιθάκη». Καταλήγοντας ο διευθυντής του ΚΥ δηλώνει τυχερός που είναι συνεργάτης με την Α. Σκαρμέα.

Χιλιάδες αφανείς ήρωες

Η παραπάνω περίπτωση δεν είναι η μοναδική αλλά σίγουρα είναι ενδεικτική του πνεύματος που διακατέχει την πλειοψηφία των γιατρών που υπηρετούν το ΕΣΥ. Χωρίς ίδιος όφελος, αλλά με υψηλό το αίσθημα ευθύνης, δίνουν το παρόν όταν χρειαστεί. Είναι δε χαρακτηριστικά τα περιστατικά υγειονομικών μέσα στην πανδημία που έβαλαν μπροστά το συνολικό και κοινωνικό συμφέρον από το προσωπικό. Αντί η κυβέρνηση να ανταμείψει αυτούς τους ανθρώπους, επιλέγει να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Εξάλλου, τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα –όπως προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό και αναβάθμιση ΕΚΑΒ και συνολικών υποδομών- για να εξαλείψει τέτοιες εικόνες…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL