Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
ΜΑΤ στο ΑΠΘ / «Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία κλιμακώνονται σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΤ στο ΑΠΘ / «Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία κλιμακώνονται σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας»

ΑΠΘ - Αστυνομία
ΑΠΕ- ΜΠΕ /ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

«Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας – είτε εντός, είτε εκτός πανεπιστημίου – έχει κατεξοχήν μια διάσταση που αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία» τονίζει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ.

Η ΕλΕΔΑ καταγγέλλει την ΕΛ.ΑΣ που «συνεχίζει να κάνει χρήση καταφανώς υπέρμετρης βίας και επιδεικνύει διαχρονικό έλλειμμα λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών εντός της» και ζητά την «ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα όλων των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας».

Επίσης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντείνει την αδιαφάνεια, την αναξιοπιστία και την ανασφάλεια των πολιτών ενώ υποδαυλίζει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, κίνδυνος που προμηνύεται εάν εγκατασταθεί στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τέλος, η ΕλΕΔΑ σημειώνει ότι ετοιμάζει πόρισμα για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία ενώ θα αναλάβει και περαιτέρω πρωτοβουλίες για το θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου:

«Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις των ΜΑΤ με φοιτητές/τριες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, έκαναν τον γύρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων για μία ακόμη φορά. Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να απαντήσει πειστικά στα ερωτηματικά που προκύπτουν από το οπτικοακουστικό υλικό, αναφορικά με το πώς προκλήθηκε η επίθεση των ΜΑΤ προς του/ις διαδηλωτές/τριες.

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας – είτε εντός, είτε εκτός πανεπιστημίου – έχει κατεξοχήν μια διάσταση που αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία. Η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να κάνει χρήση καταφανώς υπέρμετρης βίας και επιδεικνύει διαχρονικό έλλειμμα λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών εντός της. Είτε πρόκειται για φοιτητές/τριες στο ΑΠΘ, είτε για πολίτες στη Νέα Σμύρνη και αλλού, είτε για καταδίωξη ύποπτων κλοπής, είτε σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, η ΕΛΑΣ απαντά με βία αναδεικνύοντας για πολλοστή φορά το έλλειμμα εκδημοκρατισμού, ενώ ταυτόχρονα αποτυγχάνει να εφαρμόσει αποτελεσματικές πειθαρχικές διαδικασίες και να τιμωρήσει τους παραβάτες αστυνομικούς. Με αυτά τα εγνωσμένα χαρακτηριστικά δράσης και λειτουργίας, η ΕΛ.ΑΣ. εντείνει την αδιαφάνεια, την αναξιοπιστία και την ανασφάλεια των πολιτών ενώ υποδαυλίζει τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, κίνδυνος που προμηνύεται εάν εγκατασταθεί στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ως πολίτες μπορούμε να διαφωνούμε μεταξύ μας για το αν και σε τί βαθμό υπάρχει θέμα ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ένα όμως είναι σίγουρο: κανένα ζήτημα ασφάλειας δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την κατασταλτική και βίαιη ανταπόκριση και δράση της ΕΛ.ΑΣ. Τέτοια αστυνομία δεν είναι λύση σε τίποτα, αλλά μόνο πρόβλημα για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ίδια τη δημοκρατία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, για ακόμη μια φορά, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας όλων των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, καθώς και την αυστηρή στάθμιση και ίση προστασία των έννομων αγαθών, όλων των πολιτών, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών υπαλλήλων.

Για τους παραπάνω λόγους, η ΕλΕΔΑ ετοιμάζει πόρισμα για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία ενώ θα αναλάβει και περαιτέρω πρωτοβουλίες για το θέμα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL