Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Φωτορεπόρτερ / Βενζίνη τους η στήριξή μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτορεπόρτερ / Βενζίνη τους η στήριξή μας

Φωτό: Μάριος Λώλος

Οι φωτορεπόρτερ είναι τα μάτια μας στον δρόμο. Στα δύσκολα γεγονότα. Εκεί που είναι ανέφικτο για τον πολύ κόσμο να πάει. Να μείνει μπροστά στην εξέλιξή τους. Να τα καταγράψει όπως πρέπει.

Είτε μιλάμε για ένα περιστατικό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης είτε για μια πυρκαγιά που καταπίνει εκτάσεις και σπίτια, οι φωτορεπόρτερ καλούνται να βρεθούν στο σημείο και να φέρουν πίσω την εικόνα.

Η γυναίκα στην Εύβοια, που θύμισε την «Κραυγή» του Μουνκ, έφτασε στις οθόνες μας γιατί μαζί μ’ εκείνην κάποιος έμεινε εκεί ν’ αντικρίζει το ίδιο πύρινο θηρίο. Το δράμα της, το δράμα ενός ολόκληρου κόσμου που είδε όσα αγάπησε να γίνονται στάχτη, χώρεσε σ’ ένα ανεπαίσθητο κλικ, για το οποίο, όμως, χρειάζεται μέχρι να πατηθεί, μια ολόκληρη διαδρομή με προσπάθεια και υπερβάσεις.

Ναι, η κάθε ημέρα των φωτορεπόρτερ είναι μια ημέρα γεμάτη αποστολές που δεν περιορίζονται στην καταγραφή των συμβάντων. Τη στιγμή που θα κουδουνίσει το τηλέφωνο με μια νέα ειδοποίηση για «θέμα», αυτόματα εμφανίζεται στις πλάτες τους το βάρος της βιασύνης. Έπεται αυτό του εξοπλισμού. Και μετέπειτα, την αγωνία τους να φτάσουν έγκαιρα την αισθάνονται η σέλα στη μηχανή και το γκάζι στ’ αυτοκίνητο.

Όλα αυτά έχουν κίνδυνο. Η ταχύτητα σε μια πόλη γεμάτη άγχος και λακκούβες στην άσφαλτο είναι εν δυνάμει τόπος τραγωδίας. Πέρα όμως απ’ το απευκταίο, υπάρχει ένα κόστος καθημερινό που κάνει δυσβάσταχτη την πραγματικότητα. Για κάθε μετακίνηση οι φωτορεπόρτερ πληρώνουν τη βενζίνη που καίνε χωρίς να την πληρώνονται απ’ την εργοδοσία τους. Πληρώνουν τα έξοδα συντήρησης των οχημάτων τους. Πληρώνουν τη φθορά στον φωτογραφικό τους εξοπλισμό που γίνεται εν ώρα τρεξίματος στην εργασία. Και πολλοί απ’ αυτούς πληρώνονται κάτι ελάχιστα παραπάνω απ’ τον κατώτατο μισθό των 569 ευρώ.

Για όλα αυτά, οι φωτορεπόρτερ του INTIME, του ενός απ’ τα δύο μεγάλα πρακτορεία στη χώρα, θέλησαν να συζητήσουν με την εργοδοσία. Και στο πλαίσιο αυτό επέδωσαν μια επιστολή η οποία υπογραφόταν απ’ την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αντί όμως να σημάνει την αρχή μιας διαπραγμάτευσης, που ζητήθηκε με τον πλέον καλό τρόπο, απολύθηκε ο άνθρωπος που παρέδωσε τα αιτήματα.

Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν. Τόσο μέσα όσο κι έξω απ’ το μαγαζί, οι φωτορεπόρτερ ξεκίνησαν αγώνα για την επαναπρόσληψή του και τη δικαίωση αιτημάτων που αφορούν τα στοιχειώδη για την αξιοπρεπή εργασία τους. Εκτός κι αν φαίνεται φυσιολογικό να εργάζεται κανείς για 650 ευρώ και να πληρώνει στη βενζίνη τα 100 και 130. Χώρια τα υπόλοιπα έξοδα.

Η εργοδοσία εμφανίζεται αδιάλλακτη. Μ’ ένα θράσος το οποίο πήρε σάρκα και οστά στην τελευταία διαμαρτυρία των εργαζομένων μπροστά στο μαγαζί, όταν ο εργοδότης, Αργύρης Μακρής, βγήκε έξω απ’ τα γραφεία του πρακτορείου, στάθηκε μπροστά στην πόρτα του και προέταξε ένα κορδωμένο παρουσιαστικό, για να φωνάξει ότι δεν παίρνει τίποτα πίσω και να προκαλέσει τεχνητή ένταση, προσπαθώντας να εκμαιεύσει ένα φάουλ. «Τι θα μου κάνετε;» φώναζε κολλώντας τον εαυτό του στους συγκεντρωμένους. Παρόμοια στιγμιότυπα έχει απαθανατίσει πολλές φορές το πρακτορείο στο αθλητικό του παρελθόν. Φαίνεται ότι επηρεάστηκε.

Νωρίτερα είχε ζητήσει, για να μπει έστω σε σκέψη αναθεώρησης της απόφασής του, να ζητήσουν συγνώμη όσοι από τους εργαζόμενους αποτόλμησαν ν’ αντισταθούν, αποσύροντας τις διεκδικήσεις τους.

Πιο μεγάλη όμως αξία απ’ τα πεντέμισι και εξίμισι κατοστάρικα έχει η αξιοπρέπεια. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στέκονται με τα πανό τους απέναντι απ’ τη βιτρίνα του INTIME. Ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή. Ο αγώνας για δικαίωση δεν είναι ευθύς, δεν είναι ωστόσο και μάταιος. Κι άμα συνεχίσει η κατάσταση, όπως ψάχνουν τώρα οι εργοδότες της τουριστικής βιομηχανίας για εργαζόμενους που αρνούνται να δουλεύουν επταήμερα παίρνοντας ψίχουλα, έτσι θα συμβεί και με τους εργοδότες στα ΜΜΕ. Σκλαβιά τέλος. Βενζίνη για τον κόσμο που αγωνίζεται η στήριξή μας.

Φωτό: Μάριος Λώλος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL