Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
Γιώργος Πατούλης / Σκανδαλώδης ανάθεση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Πατούλης / Σκανδαλώδης ανάθεση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

Παραγκωνίζοντας πλήρως τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προχωρώντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του μελετητικού έργου για τις κομβικής σημασίας υποδομές, ο Γιώργος Πατούλης προχωρά διά της Οικονομικής Επιτροπής σε ανάθεση υπηρεσιών σε τεχνικό σύμβουλο, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια η Δύναμη Ζωής καταγγέλλοντας τη διοίκηση Πατούλη για επιλογή «golden boys», που δίνουν «χρυσές συμβουλές», και απαιτώντας η υπέρογκη σύμβαση να έρθει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, πράγμα που η διοίκηση Πατούλη δεν έχει κάνει δεκτό.

Συγκεκριμένα, το αντικείμενο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε την 28η Δεκεμβρίου 2021 αφορά τις «υπηρεσίες συμβούλου στη Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών διάρκειας δύο ετών», προϋπολογισμού 1.612.903,22 ευρώ (πλέον ΦΠΑ)». Η σύμβαση αφορά «την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης προς την Περιφέρεια Αττικής - Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών Περιφέρειας Αττικής». Οι εργασίες αφορούν πέντε ενότητες εργασιών: 1. Προεργασία - ιεράρχηση και υποβοήθηση για τον στρατηγικό σχεδιασμό νέων έργων, 2. Υποστήριξη στη διασφάλιση και διαχείριση της χρηματοδότησης των έργων, 3. Υποστήριξη στην ανάθεση των συμβάσεων μελετών ή/και συμβάσεων δημοσίων έργων / παροχών υπηρεσίας / προμηθειών / ΣΔΙΤ, 4. Υποστήριξη στην παρακολούθηση της εκτέλεσης των μελετών / έργων / παροχών υπηρεσίας / προμηθειών / ΣΔΙΤ και 5. Υποστήριξη στην βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία της διεύθυνσης.

Από το κείμενο της προκήρυξης προκύπτει ότι «η παροχή των υπηρεσιών θα χωριστεί σε επιμέρους υποέργα και θα συνάπτεται μία εκτελεστική σύμβαση μεταξύ της αναθέτουσας Αρχής και του αναδόχου για κάθε επιμέρους υποέργο. Σε κάθε εκτελεστική σύμβαση μπορεί να περιλαμβάνονται υπηρεσίες από περισσότερες της μίας φάσεις».

Η δε κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε την 19η Απριλίου 2022, στο ίδιο ακριβώς ποσόν του 1.612.903,22 ευρώ. Σύμπασα η αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή καταψήφισε.

Το θέμα επαναφέρει με ανακοίνωσή της η Δύναμη Ζωής καταγγέλλοντας ότι «η τελική αξιολόγηση των κατατιθέμενων προσφορών στον εν λόγω διαγωνισμό έγινε από μαθηματικό τύπο όπου η τεχνική προσφορά σταθμίζεται σε αυτόν με ποσοστό 80%, ενώ η οικονομική προσφορά με ποσοστό 20%!». «Με απλούς υπολογισμούς καταλαβαίνει κανείς πόσο πλήττεται το δημόσιο συμφέρον από τον εν λόγω διαγωνισμό, όταν τελικά η οικονομική προσφορά 'μετράει' μόνο κατά 20%!» υπογραμμίζει η Δύναμη Ζωής. «Αν η προκήρυξη δεν έθετε και αυστηρά και περιοριστικά 'on/off' κριτήρια (δηλαδή με ποινή αποκλεισμού από τον διαγωνισμό) για την οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια, την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα κ.λπ. των υποψηφίων αναδόχων, τότε η δαπάνη που θα πλήρωνε η Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή οι πολίτες, θα ήταν το 1/3 της σημερινής!» επισημαίνει η Δύναμη Ζωής.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Διοίκησης Πατούλη Θανάσης Κατσιγιάννης ισχυρίζεται ότι η εν λόγω ανάθεση «δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη», για την απορρόφηση κονδυλίων άνω των 150 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης, γιατί, όπως υποστηρίζει: «Μαζί με τον χρόνο, χάνονται πολύτιμοι πόροι από διάφορα προγράμματα, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την Αττική». «Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όμως δυστυχώς αυτό δεν εξαρτάται από μας. Και επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε χρόνο αλλά ούτε και χρήματα να χάσουμε, επιλέγουμε να βρίσκουμε ρεαλιστικές λύσεις, αντί να εκδίδουμε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Θ. Κατσιγιάννης.

Αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο και για άλλες αναθέσεις τέτοιου τύπου, ο Θ. Κατσιγιάννης υποστηρίζει ότι «οι ανάγκες, όχι μόνο της συγκεκριμένης Υπηρεσίας (Διεύθυνση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών) αλλά και όλων των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες διαχειρίζονται τόσο μεγάλα έργα, είναι τεράστιες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL