Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.6°C19.7°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.8°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C19.9°C
4 BF 48%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C19.3°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.2°C
0 BF 72%
Υπόθεση Γιακουμάκη / Ο Μαρκογιαννάκης ζητά μισό εκατ. ευρώ από την Ακρίτα - Εκδικάστηκε η αγωγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Γιακουμάκη / Ο Μαρκογιαννάκης ζητά μισό εκατ. ευρώ από την Ακρίτα - Εκδικάστηκε η αγωγή

πηγή φωτό zarpanews.gr

Εκδικάστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Χανίων η αγωγή του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε βάρος της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα επαναφέροντας μνήμες από την υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός σε φοιτητική εστία στα Ιωάννινα.  Ο πρώην βουλευτήςς της ΝΔ είχε καταθέσει αγωγή κατά της δημοσιογράφου Έλενας Ακρίτα για δύο κείμενά της στην εφημερίδα «Νέα» την περίοδο που ο σπουδαστής θεωρούταν αγνοούμενος τον Φεβρουάριο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, αξιώνει αποζημίωση 500.000 ευρώ, για ηθική βλάβη και πολλαπλές ζημιές στην πολιτική, επαγγελματική, κοινωνική ζωή του και την υγεία του που προέκυψαν από τα δύο επίδικα κείμενα.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα αφού πρώτα κατατεθούν και τα σχετικά έγγραφα από τα δύο μέρη. Στις 10 Μάϊου θα καταθέσουν ενώπιον συμβολαιογράφου των Χανίων δύο επιπλέον μάρτυρες.

Στο πρώτο κείμενο της στις 28 Φεβρουαρίου 2015, η Ελ. Ακρίτα είχε αποκαλύψει την εμπλοκή του βουλευτή στην υπόθεση, με ανοικτή επιστολή της προς τον υπουργό δημόσιας τάξης, Γιάννη Πανούση ενώ σε δεύτερο κείμενο της, στις 5 Μαρτίου, αναφερόταν ονομαστικά στον Μαρκογιαννάκη, καθώς είχαν μεσολαβήσει δηλώσεις του ίδιου ότι είχε τηλεφωνήσει στον διευθυντή της γαλακτοκομικής σχολής υπέρ συγκεκριμένου Χανιώτη σπουδαστή.

Κατά την συζήτηση της αγωγής στο Πρωτοδικείο δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, κυρίως την ώρα που κατέθετε η Ελ. Ακρίτα που υποστήριξε πως στα κείμενά της τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία και η δημοσιογραφική δεοντολογία. Όπως τόνισε «σαφέστατα όλοι αυτοί ήταν μία συμμορία» ανέφερε επίσης ότι από «δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε παρέμβαση βουλευτή υπέρ ενός προσώπου (τουλάχιστον)». Υπογράμμισε ότι ο Μαρκογιαννάκης «έκανε ένα ρουσφέτι και τα ρουσφέτια είναι παράνομα»  προκαλώντας την αντίδραση του πρώην βουλευτή και υπουργού. 

Μαρκογιαννάκης: «H υπόθεση με κατέστρεψε»

Σύμφωνα με τα «Χανιώτικα Νέα», στην κατάθεσή του ο Μαρκογιαννάκης μίλησε για «ηθική και πολιτική του εξόντωση» εξαιτίας των δημοσιευμάτων ενώ ανέφερε ότι η Έλενα Ακρίτα τον έκανε «μια Πισπιρίγκου της εποχής».

Αναφερόμενος στο πώς εμπλέχθηκε το όνομα του στην υπόθεση επεσήμανε πως στις αρχές του Μαΐου του 2014 η μητέρα ενός παιδιού από τα Χανιά που φοιτούσε στην γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων ζήτησε την παρέμβασή του, τότε ως βουλευτή, καθώς ο γιος της κινδύνευε με αποβολή από την εστία που διέμεναν οι φοιτητές της σχολής γιατί είχε γράψει στον τοίχο της το όνομα του χωριού του. Όπως τόνισε ο πρώην βουλευτής το προεδρικό διάταγμα που αφορά τις πειθαρχικές διώξεις προβλέπει αποβολή μέχρι 5 ημέρες από τη σχολή ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και όχι αποβολή δια παντός από την εστία. Για αυτό και έκανε παρέμβαση στον διευθυντή της σχολής για αυτό το θέμα. Σημείωσε επίσης πως η παρέμβαση του «δεν ήταν ρουσφέτι» γιατί το αίτημα του σπουδαστή ήταν νόμιμο και δεν μπορούσε να αποβληθεί από την εστία.

Ο Χρ. Μαρκογιαννάκης επισήμανε πως αυτό που τον ενόχλησε στο δημοσίευμα της κ. Ακρίτα ήταν πως ξεκάθαρα εννοούσε πως ο ίδιος ήξερε για τους βασανισμούς που γίνονταν σε βάρος του Γιακουμάκη – ενώ δεν είχε την παραμικρή γνώση – και ότι ήθελε με την παρέμβαση του στον διευθυντή της γαλακτοκομικής σχολής να καλύψει άτομο που εμπλέκονταν σε αυτούς. Υποστήριξε επίσης πως μετά τα δημοσιεύματα της κ. Ακρίτα δέχονταν συνεχής οχλήσεις στο δρόμο ακόμα και στις εκκλησίες ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε τους βασανιστές του Γιακουμάκη, στο γραφείο του καθημερινά τηλεφωνούσαν δημοσιογράφοι και τον ρωτούσαν για την εμπλοκή του, ενώ ο εισαγγελέας Ιωαννίνων προχώρησε σε προανάκριση.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακριτική διαδικασία έδειξε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή με το θέμα που αφορούσε το Γιακουμάκη και η υπόθεση με βούλευμα οριστικά τέθηκε στο αρχείο αφού δεν προέκυπτε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του. Επισήμανε πως η οικογένεια του Β. Γιακουμάκη έχει την καλύτερη των εντυπώσεων για τον ίδιο και το έχει αναγνωρίσει.

Ισχυρίστηκε πως τα δημοσιεύματα επηρέασαν την εκλογή του στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015 καθώς παρότι η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της στους άλλους νομούς της Κρήτης, στα Χανιά είχε μείωση με αποτέλεσμα για ελάχιστο ποσοστό να μην εκλέξει βουλευτή και να μην βγει ο ίδιος που ήταν ο πρώτος στη σχετική λίστα. Τέλος εξέφρασε τη λύπη του που η δημοσιογράφος στη συνέχεια παρότι όπως είπε αποδείχθηκε ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση δεν προχώρησε σε κάποια διόρθωση.

Ελ. Ακρίτα: Αν δεν είχε κάνει «ρουσφέτι» ίσως η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική για τον Βαγγέλη

Στην κατάθεσή της η δημοσιογράφος δήλωσε πως στα 45 χρόνια της καριέρας της πρώτη φορά κατατίθεται αγωγή σε βάρος της, εκφράζοντας παράλληλα την εντύπωση της που η αγωγή στρέφονταν αποκλειστικά προς την ίδια και όχι και προς το μέσο που εργάζονταν. Τόνισε έπειτα πως η ΕΣΗΕΑ στήριξε το δημοσίευμα της καθώς δεν παραβιάζει την δημοσιογραφική δεοντολογία και πως το κίνητρο των δημοσιευμάτων της ήταν τα ανατριχιαστικά βασανιστήρια που υπέβαλλε η συμμορία – όπως επανέλαβε- των συμφοιτητών του Γιακουμάκη σε βάρος του άτυχου νέου.

Όπως αναφέρουν τα «Χανιώτικα Νέα», υπογράμμισε πως στο πρώτο της δημοσίευμα στις 28/02/2015 δεν ανέφερε το όνομα “Μαρκογιαννάκης” αλλά πρωτοκλασάτος πολιτικός και θα μπορούσε να ενοχληθούν και άλλοι αλλά ο ίδιος ο πρώην υπουργός το απέδωσε στον εαυτό του. Υποστήριξε πως ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε ένα “ρουσφέτι” υπέρ του Χανιώτη φοιτητή που μετέπειτα καταδικάστηκε σε 30 μήνες για τη συμμετοχή του στη συμμορία που βασάνιζε τον Γιακουμάκη. «Να ζητήσω συγνώμη έχοντας τηρήσει στο ακέραιο τη δημοσιογραφική δεοντολογία;» αναρωτήθηκε η δημοσιογράφος λέγοντας στη συνέχεια πως η έρευνα της έδειξε πως αν ο πρώην υπουργός δεν είχε εμπλακεί στο «ρουσφέτι» ίσως η εξέλιξη να ήταν διαφορετική για τον άτυχο Γιακουμάκη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, κ. Γιώργος Περάκης επισήμανε το αμετάκλητο βούλευμα που ξεκαθαρίζει πως δεν έχει εμπλοκή με την υπόθεση και άφησε αιχμές σε βάρος της δημοσιογράφου για το ότι δεν αναίρεσε τα αρχικά γραπτά της. Οι συνήγοροι της κ. Ελ. Ακρίτα από τη μεριά τους ανέφεραν πως με τα δημοσιεύματα της δεν επηρέασε καθόλου την πολιτική πορεία του κ. Μαρκογιαννάκη και πως δεν ήταν η κ. Ακρίτα αλλά ο εισαγγελέας Ιωαννίνων που βρήκε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ξεκινήσει την προανάκριση.

Οι δικηγόροι της Ελ. Ακρίτα κατέθεσαν στην έναρξη της υπόθεσης μια σειρά από ενστάσεις αναφορικά με την κατηγορία, ενώ ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής η ένταση ανέβηκε αρκετές φορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL