Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κώστας Μπακογιάννης / Αφανίζει το πράσινο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Μπακογιάννης / Αφανίζει το πράσινο

ΜΕΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά απέναντι απ’ το δημαρχείο πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και οικολογίας, συνελεύσεις γειτονιάς και κινηματικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του πρασίνου, διαμαρτυρόμενες για την ακόμη πιο γκρίζα πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στο κέντρο της πόλης με τη συστηματική καρατόμηση των δέντρων απ’ την εργολαβική εταιρεία Unison, στην οποία έχει αναθέσει το… κλάδεμά τους ο δήμος (σ.σ το θέμα είχε αναδείξει η ΑΥΓΗ στις 16.4.2022, με τίτλο  «Τι γίνεται με τα δέντρα στην Αθήνα;»).

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που συμπύκνωναν την πραγματικότητα που βιώνουν και τις διεκδικήσεις τους: «Όχι στη λεηλασία της φύσης - πράσινες πόλεις - βιώσιμη ευημερία για όλους» - «Δεν χαρίζουμε την πόλη μας στους εργολάβους – νερό, πράσινο, στέγη, ρεύμα είναι δημόσια αγαθά», «Ο Μπακογιάννης αφανίζει το πράσινο, ιδιωτικοποιεί ελεύθερους χώρους και υπηρεσίες». Ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και τα συνθήματα, μ’ ένα απ’ αυτά να λέει: «Τα δέντρα είναι όντα ιερά και όχι μπίζνα για τα λαγωνικά».

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα. Σε αυτήν τονίστηκε η ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι κοπές των δέντρων κι η καρατόμησή τους, αλλά και να εφαρμοστεί μια πολιτική που όχι μόνο θα διατηρεί το υπάρχον πράσινο, αλλά θα το πολλαπλασιάζει. Προς αυτή την κατεύθυνση, της βελτίωσης της πολύ χαμηλής αναλογίας των 0,96 τ.μ πράσινου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο στην Αθήνα, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως απαραίτητο όριο εκείνο των 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, προτείνουν τη δεντροφύτευση περιοχών που έχουν γλιτώσει από την τσιμεντοποίηση, όπως η παρακηφίσια ζώνη μέχρι τον Ελαιώνα και το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή. Όπως υπογράμμισαν, χάρη στις κατάλληλες ενέργειες το υψηλό πράσινο θα μπορούσε ν’ αυξηθεί ώς το 2023 ακόμη και κατά 700 στρέμματα και η αναλογία να βελτιωθεί στα 5 τ.μ ανά άτομο μέχρι το 2030, χάρη σε αντίστοιχες παρεμβάσεις στο σύνολο της πόλης.

Μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης, όπως και της πρωτοβουλίας αγώνα για το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα (δρομολογείται χτίσιμο μουσείου εντός του χώρου πρασίνου, που θα συνοδεύεται απ’ την κοπή 580 δέντρων, τη στιγμή που υπάρχει δίπλα ελεύθερος αναξιοποίητος χώρος), προχώρησαν επίσης σε αναλυτική παρουσίαση των προτάσεών τους για τη διάσωση και την τόνωση του πρασίνου στην πόλη. Πέραν όσων ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, ζήτησαν «να σταματήσει η παραχώρηση της διαχείρισης και της 'ανάπλασης' των πάρκων, αλσύλλιων και κάθε μορφής πρασίνου στην Αθήνα σε ιδιώτες και να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα η εσκεμμένως εγκαταλελειμμένη εδώ και μια δεκαετία Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, ώστε να μπορεί ξανά 'χωρίς έξωθεν βοήθεια' να συνεχίσει την φροντίδα του πρασίνου της Αθήνας όπως έκανε πάντα». Όπως έλεγε χαρακτηριστικά δημοτικός σύμβουλος, με τα 35 εκατομμύρια που έχουν δοθεί στην εργολαβία για την καρατόμηση των δέντρων, θα μπορούσαν να καλυφθούν και με το παραπάνω οι ανάγκες σε προσωπικό, το οποίο έχει μείνει με 300 εργαζόμενους και θα μπορούσε με αυτούς τους πόρους να διπλασιαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL