Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Μπάμπης Παπαδημητρίου / Οι ιδιώτες πάροχοι επέβαλαν στη ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής (βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπάμπης Παπαδημητρίου / Οι ιδιώτες πάροχοι επέβαλαν στη ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής (βίντεο)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τη ΔΕΗ
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Σε μια παραδοχή που αποκαλύπτει ένα δυσώδες παρασκήνιο με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την έκρηξη ακρίβειας στην ενέργεια που έχει οδηγήσει σε απόγνωση νοικοκυριά και επαγγελματίες, προχώρησε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο βουλευτής της ΝΔ, παραδέχθηκε ότι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να εφαρμόσει τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει εκτινάξει τους λογαριασμούς ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από τους ιδιώτες παρόχους.

Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη, δήλωσε ότι οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΡΑΕ και στη συνέχεια τη ΔΕΗ προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζει και η δημόσια επιχείρηση τη ρήτρα αναπροσαρμογής για λόγους ανταγωνισμού.

Η ΔΕΗ, δηλαδή, αν και θα μπορούσε να μην επιβάλει τη ρήτρα, υποχρεώθηκε προκειμένου οι ιδιώτες πάροχοι να μην βρεθούν σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση.

Η παραδοχή αυτή δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτήματα που τόσο το Μαξίμου όσο και τα golden boys που επέλεξε να διοικούν με υπέργκους μισθούς και bonus τη ΔΕΗ, θα πρέπει να απαντήσουν. Και συγκεκριμένα:

-Ποιους πίεσαν οι ιδιώτες πάροχοι για να υιοθετήσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η ΔΕΗ
-Πίεσαν το ΥΠΕΝ, τα golden boys της ΔΕΗ ή απευθείας το Μαξίμου;

Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στις 5 Αυγούστου 2021. Ήταν τότε, πολύ πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οι πάροχοι ενέργειας είχαν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι τιμές αναμένεται να εκτοξευθούν και έτσι πίεσαν προκειμένου και η δημόσια εταιρεία ενέργειας και μεγαλύτερη του κλάδου να επιβάλει τη ρήτρα προκειμένου οι ιδιώτες πάροχοι να μην εκτεθούν με τις υπέρογκες χρεώσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ στη ΡΑΕ που ανέλαβε σύμφωνα με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου να πιέσει τη ΔΕΗ για λογαριασμό των ιδιωτών παρόχων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανακοινώσεις της ΡΑΕ, η οποία διευκρίνισε ότι «Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL