Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ζακ Κωστόπουλος / Η ώρα της απόφασης για τους δολοφόνους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζακ Κωστόπουλος / Η ώρα της απόφασης για τους δολοφόνους

Ζακ Κωστόπουλος

Μόλις οι δύο τελευταίοι συνήγοροι των αστυνομικών που κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ολοκληρώσουν σήμερα τις αγορεύσεις τους (αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, αυτό θα έχει γίνει πριν τα ρολόγια δείξουν μεσημέρι), η αποδεικτική διαδικασία αυτής της δίκης, που απασχόλησε την κοινή γνώμη λιγότερο από το ίδιο το γεγονός της δολοφονίας, θα έχει ολοκληρωθεί.

Το δικαστήριο θα αποσυρθεί να συνεδριάσει και, λογικά, πριν δύσει ο ήλιος θα έχει έτοιμη την ετυμηγορία του. Τότε θα ξέρουμε αν το μέχρι θανάτου λιντσάρισμα ενός ανθρώπου μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, βιντεοσκοπημένο και δημοσιοποιημένο στις λεπτομέρειές του, θα συνεχίσει να παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία ή αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τον δολοφονημένο ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.  Ή, τέλος, αν δεν θα συμβεί τίποτε από τα δύο ακριβώς, αλλά θα αποδοθεί μια «δικαιοσύνη» ακρωτηριασμένη και αναντίστοιχη του εγκλήματος.

Το ιδιαίτερο κατηγορητήριο

Η δίκη αυτή είχε από την αρχή μια ιδιαιτερότητα, που αφορούσε το εξαιρετικά ελαφρύ κατηγορητήριο. Οι άνθρωποι που φαίνονται στην κάμερα να σκοτώνουν στο ξύλο -κατά κυριολεξία- τον Ζακ Κωστόπουλο παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «θανατηφόρας σωματικής βλάβης», δηλαδή κατηγορούνται ότι χτύπησαν τον πεσμένο στο έδαφος ακτιβιστή χωρίς να έχουν συναίσθηση ότι μπορούσαν να τον σκοτώσουν. Η εισαγγελική εισήγηση, παρότι αναγνώρισε σε σημεία της ότι οι δολοφόνοι του Ζακ είχαν τη γνώση πως μπορούσαν να τον σκοτώσουν, δεν προχώρησε στο αυτονόητο: την αλλαγή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Και, ταυτόχρονα, πρότεινε την αθώωση των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η σημερινή απόφαση θα κριθεί σε δύο παραμέτρους. Αν -για τους πολίτες- θα τολμήσει την αλλαγή του κατηγορητηρίου και αν για τους αστυνομικούς θα καταλήξει σε καταδίκη, έστω και σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η αθώωση των δύο πολιτών μοιάζει πάρα πολύ δύσκολη, όπως και η αλλαγή του κατηγορητηρίου επί το αυστηρότερο για τους αστυνομικούς. Ας σημειωθεί ότι τυχόν καταδίκη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο επισύρει ποινή ισοβίων, ενώ αυτή της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, μπορεί να πέσει και κάτω από τα 10 χρόνια.

Στον χώρο των δικαστηρίων έχουν καλέσει από το πρωί πολλές οργανώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL