Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Απορρίματα / Μέχρι το 2047 η καύση επικίνδυνων αποβλήτων στη Φυλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απορρίματα / Μέχρι το 2047 η καύση επικίνδυνων αποβλήτων στη Φυλή

ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Μέχρι το 2047 θα παραμείνει στη Φυλή τελικά η εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων, όπως προκύπτει από την τελευταία κατακύρωση του διαγωνισμού υπέρ της κοινοπραξίας «Ηλέκτωρ Α.Ε. - Άρση Α.Ε.» στο ύψος των 106,64 εκατ. ευρώ, με έκπτωση μόλις 5%. Πράγμα που αποδεικνύει ότι οι προγενέστερες δεσμεύσεις και αποφάσεις της διοίκησης Πατούλη για κλείσιμο του αποτεφρωτήρα το 2027 έκαναν φτερά.

Για διαγωνισμό με φωτογραφικούς όρους, που εδραιώνει στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων της Φυλής την καύση, κάνει λόγο η «Δύναμη Ζωής» καταγγέλλοντας τη διορισμένη από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για «πάρτι εκατομμυρίων». «Η  εγκατάσταση της Φυλής μπορεί να δέχεται μόνο αστικά απόβλητα και ο αποτεφρωτήρας βρίσκεται  παράνομα στην εγκατάσταση της Φυλής», υπογραμμίζει το «Δυτικό Μέτωπο».

Συγκεκριμένα, προ ημερών, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ προχώρησε στην κατακύρωση του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση, τη μετατροπή και τη λειτουργία, κατά παραχώρηση, της εγκατάστασης Θερμικής Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ), με αξία 81.060.157 ευρώ και δικαίωμα προαίρεσης μετεγκατάστασης αξίας 5.000.014 ευρώ. Μαζί με τον ΦΠΑ το ποσόν ανέρχεται στα 106,64 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης, προβλέπεται ότι η εγκατάσταση θα παραμείνει στην Φυλή έως το 2047, θα λειτουργήσει δηλαδή για ακόμη 25 χρόνια. Η εγκατάσταση θα έχει δυο γραμμές αποτέφρωσης, συνολικής δυναμικότητας 30 τόνων, επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.

Η μονάδα θα δέχεται 12 -15 τόνους αποβλήτων ημερησίως από 1.800 σημεία από όλη τη χώρα. Παράλληλα, προβλέπεται η αναβάθμιση της εγκατάστασης και με αυτή την αιτιολογία η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αναφέρει, στην προκήρυξη του διαγωνισμού, ότι: «Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει απρόσκοπτα για 20 έτη». «Δεδομένης της διεθνούς πρακτικής, σύμφωνα με την οποία οι αποτεφρωτήρες έχουν χρόνο ζωής περί τα 25 έτη, φαίνεται ότι η υφιστάμενη εγκατάσταση οριακά θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για επιπλέον πέντε έτη μετά την ολοκλήρωση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης», αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές. Επίσης προβλέπεται ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του αποτεφρωτήρα προκειμένου στο μέλλον να μπορεί να αποτεφρώνει και «ομοειδή βιομηχανικά απόβλητα», σύμφωνα με τη στόχευση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

Η «Δύναμη Ζωής» υπενθυμίζει ότι επί διοίκησής της ο ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση εκμίσθωσης του αποτεφρωτήρα με όφελος 15 εκατ. ευρώ για τον Σύνδεσμο, «απαλλάσσοντας τον από τον βραχνά των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων, που ανέρχονταν σε 11 εκατ. ευρώ» και ταυτόχρονα «συνέστησε επιτροπή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτών και των αρμόδιων φορέων, για την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα από τον αστικό ιστό». Ενώ τώρα, επί διοίκησης Πατούλη, η διαγωνιστική διαδικασία γίνεται με «αδιαφανείς όρους», υπογραμμίζει η «Δύναμη Ζωής» και καλεί τη διοίκηση Πατούλη να φέρει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Κάνοντας στοχευμένη αναφορά στο ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του αποτεφρωτήρα, το «Δυτικό Μέτωπο» υπογραμμίζει ότι: «Η αποτέφρωση των επικίνδυνων υγειονομικών  αποβλήτων δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι «τα υγειονομικά απόβλητα έχουν τεράστιο μολυσματικό φορτίο και αυξημένη τοξικότητα και η αποτέφρωσή τους θα έπρεπε να γίνεται σε ειδικές εγκαταστάσεις, μακριά από κατοικημένες περιοχές».

ΒΕΒΕΕΦ WWF

WWF Ελλάς: Όχι στις βεβιασμένες και επιβλαβείς αποφάσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε σήμερα προϋποθέτει πολιτική καινοτομία και έναν μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ενεργειακό σχεδιασμό και όχι προσωρινές, βεβιασμένες και επιβλαβείς για τη φύση και τον άνθρωπο πολιτικές αποφάσεις, προειδοποιεί το WWF Ελλάς. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η σημερινή ενεργειακή πραγματικότητα δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για την επαναφορά ξεπερασμένων και ασύμφορων οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά τεχνολογιών και πολιτικών, αλλά, αντιθέτως, να αποτελέσει την αφορμή για περαιτέρω κλιματική δράση και προστασία του περιβάλλοντος.

Καθιστά σαφές ότι η στήριξη, σύμφωνα με τις πρόσφατες επίσημες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης,  των πετρελαϊκών εταιρειών και η επιτάχυνση των ερευνών και των εξορύξεων υδρογονανθράκων στις θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου, καθώς και σε χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, αποδεδειγμένα δεν συμβάλλουν στη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους. Αντιθέτως, θεωρεί ότι θα μας εγκλωβίσουν σε ένα ανυπολόγιστο κλιματικό αποτύπωμα, με άμεσες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Παραπέμπει στα εργαλεία που έχει ήδη αναπτύξει η Ευρωπαική Επιτροπή για την άμεση αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και στα οποία «δεν περιλαμβάνεται η βύθιση των οικονομιών σε μακροπρόθεσμης εξάρτησης έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, όπως οι συμβάσεις παραχώρησης σε πετρελαϊκές εταιρείες μεγάλων θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων της χώρας».

Η οργάνωση υπενθυμίζει  ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμεί αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης έγκρισης σεισμικών ερευνών από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Παρατηρεί δε ότι «η εκδίκαση της υπόθεσης εκκρεμεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) κωλυσιεργούν μην έχοντας υποβάλει στο Δικαστήριο, όπως έχουν υποχρέωση, τον απαιτούμενο διοικητικό φάκελο με τις απόψεις τους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις άσκησαν την αίτηση αυτή, όπως είχαν καθήκον, διότι η διαδικασία αδειοδότησης δεν προστατεύει επαρκώς το ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της Ν. Κρήτης και ευρύτερα της ΝΔ Ελλάδας».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL