Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Νερό / Μέτωπο εξήντα πέντε φορέων για να μην γίνει σαν το ρεύμα ακριβό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νερό / Μέτωπο εξήντα πέντε φορέων για να μην γίνει σαν το ρεύμα ακριβό

ΝΕΡΟ

«Νερό, νερό, δεν θα γίνει σαν το ρεύμα ακριβό», με σύμμαχο την κοινωνία και όπλο τις ιστορικές αποφάσεις του ΣτΕ (2014,2020) που θωρακίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού ως κοινωνικού αγαθού. Αυτό κατέστησε σαφές η «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού» σε συνέντευξη Τύπου, προχθές βράδυ.

Για πρώτη φορά συναντώνται στον κοινό αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και υπέρ της διαφύλαξης της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού  από την εμπορευματοποίησή του δεκάδες συλλογικότητες, από διαφορετικούς χώρους, εξήγησε ο Χρ.Ρουμπάνης. Έως τώρα συμμετέχουν 65 φορείς, ανάμεσά τους οι ΑΔΕΔΥ, ΠΟΘΑ, σωματεία της ΕΥΔΑΠ (Μηχανικών, Επιστημονικού Προσωπικού, Αποχέτευσης), Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, δημοτικές κινήσεις, με τον κατάλογο να παραμένει ανοιχτός. Ο ομιλητής υπενθύμισε την επιστροφή των συστημάτων ύδρευσης υπό δημόσιο έλεγχο σε Γαλλία και Γερμανία, μετά τα δεινά που επέφερε η κερδοσκοπική εκμετάλλευση των ιδιωτών, λέγοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο και σε μας».

Ο αγώνας τώρα επικεντρώνεται στην ακύρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την εκχώρηση μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, σε ιδιώτες της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Η προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και πολιτών στο ΣτΕ κατά των τριών αποφάσεων (Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, έγκριση διενέργειας διαγωνισμού, προκήρυξη για την ανάθεση) έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 10 Μαΐου 2022. Διασπάται η ενιαία  διαχείριση του νερού με τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει την κοινωνία, υπογράμμισε ο Ηλ. Κορλός, πρόεδρος του  Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

Τεμαχισμός α λα ΔΕΗ

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι αποτελεί τεμαχισμό η αποκοπή του ΕΥΣ, όπως έγινε με τη ΔΕΗ, που «έσπασε» σε ΔΕΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, και αν η κοινωνία ήταν πιο ζεστή τότε για να τα αποτρέψει, δεν θα φτάναμε ώς εδώ, είπε. Ακόμα και το 1999, σημείωσε, όταν για να μπει η ΕΥΔΑΠ στο χρηματιστήριο δημιουργήθηκαν δυο εταιρείες, τα πάγια για να μην κινδυνέψουν τα αποθέματα νερού και οι πηγές από τους ιδιώτες, εντάχθηκαν στη δημόσια ΕΥΔΑΠ Παγίων. Αναφέρθηκε στον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ και περιέγραψε το εκτεταμένο και πολύπλοκο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα που διαχειρίζεται επί δεκατίες επιτυχώς η ΕΥΔΑΠ με 200 έμπειρους εργαζόμενους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το ΕΥΣ αποτελεί το μεγαλύτερο υδροδοτικό σύστημα της χώρας και εξυπηρετεί περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή τον μισό πληθυσμό. Διατρέχει  τρία υδατικά διαμερίσματα και τέσσερις νομούς και περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνης Υλίκης, γεωτρήσεις Πάρνηθας και βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία, δίκτυα μεταφοράς 495 χλμ., αντλιοστάσια κ.λπ. και κατά μήκος του λειτουργούν εξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Γ. Δήμτσας ανέδειξε την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων που θα φέρει το ΣΔΙΤ, αντί της ενιαίας διαχείρισης σήμερα από την ΕΥΔΑΠ, αφού θα εμπλέκονται οι ιδιώτες, η  ΕΥΔΑΠ Παγίων και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως κύριος του έργου ΣΔΙΤ.

Κωλυσιεργία με την επιστροφή των μετοχών

Στηλιτεύθηκε ακόμη η τακτική της κυβέρνησης να μην συμμορφώνεται με την απόφαση του ΣτΕ, η οποία εκδόθηκε τον Φεβρουάριο και ακόμη δεν έχουν επιστραφεί οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Αυτή τη στιγμή, η ΕΥΔΑΠ είναι ακέφαλη, επιχειρείται να παρακαμφθεί η απόφαση και  αυτό παραβιάζει το σύνταγμα και βασικές αρχές λειτουργίας της Δημοκρατίας, σημείωσε ο Χρ. Ρουμπάνης.

Επ΄αυτού ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Γ. Αλεξανδράκης έκανε λόγο για ιδιότυπη ομηρία της εταιρείας, με προσωρινή διοίκηση (σ.σ. το διοικητικό συμβούλιο είχε οριστεί από το Υπερταμείο), που όμως παίρνει αποφάσεις, και σε κάθε περίπτωση η μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύει σοβαρό θέμα λειτουργίας του κράτους δικαίου στη χώρα μας, κατέληξε…

Αναφέρθηκε επίσης στο ότι εισαγγελέας διερευνά ευρήματα πορίσματος εσωτερικού ελέγχου για πλασματικές εισπράξεις οφειλών από δικηγορικές εταιρείες…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL