Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.2°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.4°C
4 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C21.0°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.4°C20.2°C
2 BF 52%
Παγώνη - Τζανάκης / Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την χαλάρωση των μέτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγώνη - Τζανάκης / Οι επιστήμονες προειδοποιούν για την χαλάρωση των μέτρων

ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΡΕΡΑΣ ΠΑΙΔΙ ΚΟΡΗ ΜΑΣΚΑ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, με άρση υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατάργηση των self test στα σχολεία από 1η Μαΐου, της χρήσης της μάσκας από την 1η Ιουνίου, έχει σαφή στόχο να «τονώσει» την κίνηση των εκδρομέων τις ημέρες του Πάσχα και να «ανοίξει» την τουριστική περίοδο. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την χαλαρότητα, καθώς τα παραπάνω έρχονται ενώ οι θάνατοι που ανακοινώνονται καθημερινά παραμένουν σε μεγάλους αριθμούς, με τον μέσο ημερήσιο αριθμό απωλειών 7ημέρου να είναι πάνω από 65.

«Με την Όμικρον 2, το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει την σημασία που είχε, καθώς και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν ... αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες για εμβολιασμό που δίνουν οι Επιτροπές και οι ειδικοί», τόνισε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Πρέπει να προστατεύσουμε τους άνω των 60-65 ετών ... όπως και τους ευάλωτους, ανεξαρτήτως ηλικίας», προσέθεσε, αναφορικά με την 4η δόση.

Επανέλαβε παράλληλα ότι η άρση χρήσης των πιστοποιητικών «πρέπει να ακολουθηθεί από ισχυρές συστάσεις» για τη χρήση μάσκας, «είναι το σοβαρότερο μέσο που έχουμε για να αποφύγουμε την μόλυνση».

«Πρέπει να προσέξουμε, ακόμη οι "σκληροί" δείκτες είναι υψηλοί ... δεν έχουμε προχωρήσει σε μονοψήφιους θανάτους. Χρειάζεται προσοχή, επειδή θα υπάρχουν μετακινήσεις», τόνισε από την πλευρά της στην κρατική τηλεόραση η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Όταν πάμε στα χωριά, όταν σουβλίσουμε το αρνί και θα είναι εκεί οικογένειες, λογικό είναι να φορέσουμε τις μάσκες. Ας είναι σε εξωτερικούς χώρους. Όταν πάμε στον Επιτάφιο ή την Ανάσταση. Εκεί θα υπάρχουν ασυμπτωματικοί, θα μεταδίδουν. Μην πάμε στα χωριά και νομίσουμε "όλα χαλαρά, όλα ωραία"», όπως προσέθεσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL