Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Πρόστιμο 100 ευρώ / Συζητήθηκε στο ΣτΕ - Δεν παρέστη το Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόστιμο 100 ευρώ / Συζητήθηκε στο ΣτΕ - Δεν παρέστη το Δημόσιο

ΕΜΒΟΛΙΟ
INTIME NEWS

Η ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία προβλέπεται το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 ετών, αρνούνται να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό, συζητήθηκε στη μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου απουσίαζαν από την εκδίκαση της υπόθεσης ζητώντας αναβολή. Ωστόσο σε περίπτωση κατά την οποία απορριφθεί το αίτημα αναβολής κατέθεσαν δήλωση παράστασης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η εισηγήτρια, σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, ανέφερε ότι με δύο έγγραφα του δικαστηρίου ζητήθηκε από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου και από τον ΕΟΠΠΥ, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ (φάκελο) για τις εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της Δημήτρη Σκαλτσούνη απέρριψε το αίτημα του Δημοσίου για αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, ενώ από την εισηγήτρια τέθηκε το ζήτημα εάν το δικαστήριο πρέπει να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία να ζητεί την κατάθεση εγγράφων στο δικαστήριο και παράλληλα να προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή εάν πρέπει το ΣτΕ να προχωρήσει στην έκδοση οριστικής απόφασης.

Οι δικηγόροι όσων προσέφυγαν κατά του προστίμου, υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται το Δημόσιο να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία όσες προδικαστικές αποφάσεις και εάν εκδοθούν. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να προχωρήσει το ΣτΕ στην έκδοση οριστικής απόφασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, οι ίδιοι επεσήμαναν ότι το πρόστιμο επιβάλλεται χωρίς εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, ακόμη και σε πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη των 300 ευρώ, ενώ μπορούσαν να επιβληθούν άλλα ηπιότερα μέτρα, εκτός του προστίμου.

Παράλληλα, από τους ίδιους συνηγόρους υποστηρίχθηκε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ). Επίσης, προσβάλει τα ατομικά δικαιώματά τους, τα Συνταγματικά προστατευόμενα προσωπικά δεδομένα και τα περιουσιακά τους δεδομένα-στοιχεία.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Σημειώνεται, ότι μεταξύ όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ιδιωτικοί υπάλληλοι όλοι άνω των 60 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL