Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Ρένα Δούρου / Η ισότητα των φύλων πρέπει να διαπερνά όλους τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης  
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρένα Δούρου / Η ισότητα των φύλων πρέπει να διαπερνά όλους τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης  

ΔΟΥΡΟΥ

Την ανάγκη ενδυνάμωσης της εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρόκρινε η Ρένα Δούρου, τέως περιφερειάρχης Αττικής και εκπρόσωπος για Θέματα Ισότητας Φύλων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο ειδικής συζήτησης του ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα. Η ίδια συνέδεσε την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 υπογραμμίζοντας την ανάγκη τα θέματα ισότητας να τους διαπερνούν οριζόντια.  

Δίνοντας έμφαση στην αυτοδιοικητική παρουσία των γυναικών, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι «το τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης είναι το γόνιμο έδαφος για τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, λειτουργώντας διαπαιδαγωγητικά για την απόκτηση ικανοτήτων, εμπειρίας και αυτοπεποίθησης». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης είναι το επίπεδο άσκησης πολιτικής όπου η ανάμειξη των γυναικών στη λήψη των αποφάσεων μπορεί να είναι ευκολότερη γιατί πρόκειται για δημόσιες αρχές που βρίσκονται κοντά στους πολίτες και όπου ο ηγετικός ρόλος των γυναικών και τα επιτεύγματά τους είναι επίσης πιο ορατά». 

Με βασική επιδίωξη την «ισότιμη και  αποτελεσματική συμμετοχή και τις δυνατότητες για ηγετικό ρόλο στα κέντρα λήψης αποφάσεων», η Ρένα Δούρου έδωσε έμφαση στη συμβολή του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών και της προώθησης της συμμετοχής τους στην άσκηση διακυβέρνησης, ειδικά σε τοπικό επίπεδο.  

Η Ρ. Δούρου πρόκρινε την ανάγκη αφ’ ενός υιοθέτησης εκλογικών νόμων που να διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων υπό την μορφή του «δίδυμου συστήματος εκπροσώπησης γυναικών και ανδρών» μετά από εκλογές είτε με την μορφή ποσοστώσεων στις εκλογές. «Κάποιο είδος ποσόστωσης ή συστήματος ισότητας σε επίπεδο τοπικών ή περιφερειακών αρχών έχει εφαρμοστεί σε σχεδόν 77% των περιπτώσεων σε 46 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης”, υπογράμμισε η Ρ. Δούρου υπογραμμίζοντας ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα δημοτικά συμβούλια το 2008 είχε αυξηθεί στο 30% από 23%.  
 
Θέτοντας, βέβαια, ως προτεραιότητα την αλλαγή αντιλήψεων και την αποδυνάμωση των προκαταλήψεων, που υφίστανται  οι γυναίκες όταν μπαίνουν στον στίβο της πολιτικής, η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι δεν είναι αρκετά από μόνα τους τα θεσμικά μέτρα, αλλά πρέπει ως γυναίκες «τα πολιτικά κόμματα να δράσουν», ακόμη και μέσα «από οικονομικές κυρώσεις μη συμμόρφωσης».  

Αναπτύσσοντας τα μέτρα πίεσης για την ενδυνάμωση της γυναικείας εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η Ρ. Δούρου είπε: «Αυτή η διαδικασία είναι κοινή ευθύνη όλων όσοι παρεμβαίνουμε, όχι μόνο των νομοθετών και της εκτελεστικής εξουσίας για την υιοθέτηση και εφαρμογή 'καλών νόμων' αλλά και των Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, που όλοι τους παίζουν κρίσιμο ρόλο για τον μετασχηματισμό των δομών σκέψης με τις οποίες η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες». 
 
Στο πλαίσιο, λοιπόν της ενδυνάμωσης του ρόλου γυναικών των γυναικών, η Ρ. Δούρου μετέφερε στο πεδίο του ΟΗΕ την πεποίθηση του Κογκρέσου της Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «όλοι οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να μπολιαστούν από την υπόθεση της ισότητας των γυναικών». «Έτσι, η ισότητα των φύλων πρέπει να ενταχθεί σε όλους τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως οριζόντιο ζήτημα», κατέληξε η Ρένα Δούρου. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL