Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Υπουργείο Περιβάλλοντος / Οπισθοδρόμηση η κατάργηση των φορέων Διαχείρισης εις βάρος του περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Περιβάλλοντος / Οπισθοδρόμηση η κατάργηση των φορέων Διαχείρισης εις βάρος του περιβάλλοντος

ΦΥΣΗ

Βήματα πίσω και βίαιη κατεδάφιση για ό,τι με κόπο είχε χτιστεί τα τελευταία είκοσι χρόνια συνιστά η κατάργηση των φορέων διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων περιοχών, αφού μεταξύ άλλων αφαιρεί τη συμμετοχικότητα, τη διαβούλευση και την επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Η επισήμανση αυτή μαζί με την ανάγκη για κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου διατυπώθηκε από την πλειονότητα των ομιλητών στην τετράωρη εκδήλωση με θέμα «Από τους 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, στον έναν… Βήμα εμπρός ή βήμα πίσω;» που διοργάνωσε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση προχθές βράδυ.

Με τον Νόμο 4685/2020 προβλέφθηκε η κατάργηση των φορέων ως αποκεντρωμένων αυτοτελών δομών και η ενσωμάτωσή τους υπό τη μορφή 24 τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (Μονάδες Διαχείρισης) στον εποπτευόμενο από το ΥΠΕΝ συγκεντρωτικό Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).  Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στους φορείς Μ. Βάκκας, έχουν δημιουργηθεί 24 μονάδες με αρμοδιότητα σε αχανείς εκτάσεις, ενίοτε 3 και 4 εκατομμυρίων στρεμμάτων, που πρακτικά είναι αδύνατο να διαχειριστούν όταν απαιτούνται δύο και τρεις ώρες να τις διασχίσεις με το υπάρχον ελλιπές προσωπικό, που για πάνω από δεκαπέντε χρόνια εργάζεται σε καθεστώς ομηρείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από τους 26 καταργημένους φορείς έως τώρα διαπιστώνεται ότι στην πλάτη των εργαζομένων πέφτει ο διοικητικός φόρτος που διεκπεραίωναν τα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων, συμπλήρωσε.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπ. Κίντζιος παρέπεμψε σε απόφαση της Συγκλήτου που στηλιτεύει την υπουργοκεντρική νέα δομή, σε αντίθεση με τη διεθνή επιστημονική και διοικητική πρακτική. Η Αθ. Παναγιώτου, χημικός-περιβαλλοντολόγος, τέως πρόεδρος του φορέα Θερμαϊκού, εστίασε στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των φορέων για έργα και δραστηριότητες που λειτούργησαν ως ανάχωμα έναντι μικρών και μεγάλων συμφερόντων, αρμοδιότητα πλέον του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τη διαδικασία να είναι απόλυτα αδιάφανής. Μαύρη σελίδα χαρακτήρισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλος τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, επισημαίνοντας ότι στο πρόγραμμα του κόμματος ανήκει στους επτά νόμους που θα καταργηθούν, ενώ προβλέπεται η ανασύσταση των 36 φορέων με μόνιμο προσωπικό και σταθερή χρηματοδότηση.

«Ας ελπίσουμε να μην είναι άλμα στο κενό οι αλλαγές» σημείωσε ο Δρ. Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, τέως πρόεδρος του Φορέα Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου. Ο Π. Λυμπεράκης, δρ Οικολογίας, τέως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, υπογράμμισε ότι η διάλυση των φορέων που θα βρει χαμένες τις τοπικές κοινωνίες όπως και η ζωνοποίηση στις προστατευόμενες περιοχές με πολεοδομικά κριτήρια φέρουν νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Ο Γ. Μπάλιας, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, τέως πρόεδρος του Φορέα Κορινθιακού Κόλπου, παρατήρησε ότι ενόψει επενδυτικής έντασης, αρνητική γνωμοδότηση για υποβάθμιση της βιοποικιλότητας αποκλείει τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης και επί τούτου η αρμοδιότητα πήγε στον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οι Σ. Κόπελα (WWF Ελλάς), Σ. Φαμελιάρη (Greenpeace), M. Γκλέτσος (Eταιρεία Προστασίας της Φύσης) εξέφρασαν την ανησυχίας τους για το μέλλον των προστατευόμενων περιοχών, ενώ ο Σπ. Ψαρούδας (Καλλιστώ) αναφέρθηκε στην ανάγκη ολοκλήρωσης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στ. Αραχωβίτης, Π. Πούλου και Χ. Καφαντάρη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL