Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Κώστας Σκρέκας / Αόριστες οι δεσμεύσεις μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των ΔΕΥΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Σκρέκας / Αόριστες οι δεσμεύσεις μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των ΔΕΥΑ

Ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή, 2020.
Ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή, 2020. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με το ενεργειακό κόστος των Δημοτικών Επιχειρήσεων  Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) να έχει διπλασιαστεί από τον Αύγουστο του 2021 έως σήμερα λόγω της επιβολής ρήτρας αναπροσαρμογής, αόριστες είναι οι πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα για την αποφυγή του κινδύνου χρεοκοπίας των 126 φορέων υδροδότησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της  Ένωσης ΔΕΥΑ, από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Μάρτιο το πρόσθετο ενεργειακό κόστος ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ!

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, που υπογράμμισε ότι από τον Αύγουστο έως σήμερα η αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ΔΕΥΑ είναι της τάξης του 350%. Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε, μάλιστα, ότι προκειμένου οι ΔΕΥΑ να μην χρεοκοπήσουν, «βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα να αυξήσουν το κόστος νερού για όλους τους πολίτες, γιατί αλλιώς θα πρέπει να κλείσουν». Υπενθύμισε δε με δηκτικό ύφος ότι στην τελευταία Γενική Συνέλευση της  Ένωσης ΔΕΥΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αντί να προτείνει μέτρα στήριξης των δημοτικών επιχειρήσεων, προέταξε τη βελτίωση της εισπραξιμότητάς τους.

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι το ύψος της επιδότησης της μεγαβατώρας για τις ΔΕΥΑ δεν επαρκεί, αφού είναι μόλις 65 ευρώ σε μηνιαία βάση για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, που αντιστοιχεί στο 30% της ρήτρας αναπροσαρμογής, και τον Απρίλιο ανέβηκε στα 130 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 45% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, αφού επανέλαβε ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περιορίστηκε να αναφερθεί στις περιορισμένες επιδοτήσεις προς τις ΔΕΥΑ λογίζοντάς τες ως εμπορικές επιχειρήσεις. «Από τον Γενάρη και μετά επιδοτήσαμε με 65 ευρώ τη μεγαβατώρα οριζόντια σε όλες τις επιχειρήσεις, άρα και στις ΔΕΥΑ, που έχουν εμπορικά τιμολόγια, επαγγελματικά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας» είπε ο Κ. Σκρέκας. «Έχουμε διπλασιάσει τον μήνα Απρίλιο αυτή την επιδότηση στα 130 ευρώ επειδή ακριβώς ερχόμαστε κάθε μήνα και αναπροσαρμόζουμε την επιδότηση παρακολουθώντας τις τιμές στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε ο Κ. Σκρέκας.

Επιμένοντας στο ερώτημά του, ο Σ. Φάμελλος επέκρινε τον υπουργό Περιβάλλοντος γιατί δεν αντιμετώπισε ήδη έγκαιρα από το 2021 το πρόσθετο κόστος από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο για τις ΔΕΥΑ όλο το 2021, ενώ και τους πρώτους μήνες του 2022 περιορίζεστε στο 30%» είπε σε έντονο τόνο ο Σ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον Κ. Σκρέκα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε μάλιστα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΥΑ Βόλβης, που τον Νοέμβριο του 2021 διαμορφώθηκε στα 36.000 ευρώ για ρεύμα και στα 34.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τον Δεκέμβριο 2021 σε 32.000 ευρώ για ρεύμα και 50.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τον Ιανουάριο σε 36.000 ευρώ για ρεύμα και 65.000 ευρώ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο Σ. Φάμελλος επικαλέστηκε τις διαμαρτυρίες της  Ένωσης των ΔΕΥΑ, τους εκπροσώπους της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος αποφεύγει να συναντήσει τη στιγμή που διακυβεύεται όχι μόνο η βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και η παροχή καθαρού νερού στους δημότες. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι ΔΕΥΑ που κινδυνεύουν από διακοπή της ηλεκτροδότησης από τους παρόχους ενέργειας ή για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, προς το παρόν αξιοποιούν κεφάλαια του αποθεματικού τους, που βέβαια υπό κανονικές συνθήκες προορίζονταν για επενδύσεις αναβάθμισης των εγκαταστάσεών τους.

Αντί απαντήσεων στο μεγάλο πρόβλημα που διαρκεί από τον Αύγουστο έως σήμερα και δεν επιβαρύνει μόνο τις ΔΕΥΑ αλλά και τους δημότες, με κίνδυνο για αύξηση των τιμολογίων νερού, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας παρέπεμψε στις χρηματοδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, ώστε οι ΔΕΥΑ «να προχωρήσουν στις απαραίτητες επενδύσεις και να μπορέσουν μέσα από την εξοικονόμηση και μέσα από τη μείωση των απωλειών που έχουν στην ενέργεια να μειώσουν τον λογαριασμό».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL