Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Κορωνοϊός / Χαλάρωση μέτρων και Όμικρον επέσπευσαν την τέταρτη δόση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Χαλάρωση μέτρων και Όμικρον επέσπευσαν την τέταρτη δόση

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά τη χθεσινή της συνεδρίαση.  Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, εγκρίθηκε η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής στους πολίτες άνω των 60 ετών (με ιδιαίτερη έμφαση στους άνω των 70 και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα) τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna. Επίσης, εγκρίθηκε η χορήγηση της τέταρτης δόσης σε παιδιά 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση και η χορήγηση της τρίτης δόσης σε παιδιά 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται ο εκ νέου εμβολιασμός τους.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει ανά δεκαετίες. Αύριο θα ανοίξει για τους 80 και άνω και την επόμενη εβδομάδα για τους 70 και άνω, ενώ την τρίτη κατά σειρά εβδομάδα θα ανοίξει και για τους 60 και άνω. Παράλληλα, εξήγησε ότι η τέταρτη δόση δεν θα σχετίζεται με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, η εφαρμογή της τρίτης δόσης από τα τέλη Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική για την προστασία του πληθυσμού έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και  Όμικρον. Υπογράμμισε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με ανοσοκαταστολή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, ενώ οι ομάδες αυτές μπορεί να εμφανίσουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απάντηση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και γρηγορότερα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην απόφασή της. Πρώτον, η αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής  Όμικρον και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής  Όμικρον 2. Δεύτερον, η χαλάρωση των μέτρων. Τρίτον, η συνακόλουθη συμπεριφορά των πολιτών.

Πάντως, ο αυξημένος αριθμός μολύνσεων δεν οδηγεί σε αντίστοιχο αριθμό νοσηλειών, επισημαίνει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτίμησε ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Ωστόσο, όπως έκανε σαφές η Μαρία Θεοδωρίδου, πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL