Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
4 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C23.9°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
21.6°C25.4°C
4 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.6°C21.9°C
2 BF 49%
Το ατόπημα του ΕΟΠΥΥ στην οξυγονοθεραπεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ατόπημα του ΕΟΠΥΥ στην οξυγονοθεραπεία

ΥΓΕΙΑ

Οξυγονοθεραπεία στους ασθενείς τον 21ο αιώνα! Τα πράγματα είναι απλά και ας ''γαυγίζει'' η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μετά την επερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας το... ''deal'' του Οργανισμού με τους εμπόρους των συσκευών ''συμπυκνωτές οξυγονοθεραπείας''.

Μια παροιμία άλλωστε αναφέρει: ''Σκύλος που γαυγίζει, μην τον φοβάσαι''. Αυτή η ελληνική παροιμία ταιριάζει... γάντι στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ και στην απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Οργανισμού, για τη μονομερή αποζημίωση της οξυγονοθεραπείας μόνο μέσω συμπυκνωτών! Διότι από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ αποκλείονται οι ασθενείς που χρησιμοποιούν Ο2-θεραπεία με αέριο οξυγόνο που διατίθεται σε ειδική σιδερένια φιάλη.

''Ασφαλισμένε, αποχαιρέτα τον τον ΕΟΠΥΥ που ήξερες'', γράφαμε τον Νοέμβριο του 2021 (ΑΥΓΗ, 9.11.2021) και νομίζουμε πως αυτό γίνεται πράξη σήμερα από τη νεοδημοκρατική Διοίκηση. Οι ''παροικούντες την Ιερουσαλήμ'', διαβάζοντας τη νέα απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 302, Β', 31-1-22, διαπιστώνουν πως με... ''κομψό'' τρόπο η σημερινή νεοδημοκρατική Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποδομεί τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) που θεσμοθέτησε η Διοίκηση του οργανισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τροποποιείται αρχικά το άρθρο 2, παρ. 7γ ''Εννοιολογικοί προσδιορισμοί'' και ως συσκευές ξυγονοθεραπείας νοούνται μόνο ''οι συμπυκνωτές οξυγόνου'', οπότε μένει έξω από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ οποιαδήποτε άλλη μορφή και τρόπος Ο2-θεραπείας των ασθενών! Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ο ασθενής θα πληρώνει από την τσέπη του το 100% της αναγκαίας δαπάνης, όσο κι αν προσπαθεί να δικαιολογηθεί η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με την ανακοίνωση που εξέδωσε.

Φάρμακο και αποζημίωση

Το Ο2 είναι φάρμακο για όσους ασθενείς το έχουν ανάγκη, με αναπνευστική ανεπάρκεια οποιασδήποτε αιτιολογίας και με όποιον τρόπο, ιατροτεχνολογικά, κι αν χορηγείται, οπότε ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να το αποζημιώνει, κάνοντας και τον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο στις γνωματεύσεις κάθε ασθενή, είτε χρησιμοποιεί συμπυκνωτή είτε χρησιμοποιεί Ο2-θεραπεία μέσω αέριου οξυγόνου από φιάλη.

Η νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ είναι μονομερής αλλά είναι και εν δυνάμει επικίνδυνη.

Ο συμπυκωντής Ο2 λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και μπορεί καθένας να φανταστεί τι θα επακολουθήσει αν διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο ασθενής θα κινδυνεύσει! Τόσο απλά που ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί ή αρνείται να το αντιληφθεί.

Η παροχή Ο2 μέσω συμπυκνωτή διατηρείται σε χαμηλές ροές, έως 4-5 λίτρα, οπότε ο συμπυκνωτής είναι ακατάλληλος για παράλληλη χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων που συνήθως λαμβάνουν αυτοί οι ασθενείς, οπότε θα πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή και νεφελοποιητής, συσκευή που επίσης λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Τι γίνεται τότε; Ο ασθενής θα έχει μιά ακόμη ηλεκτρική συσκευή (είτε με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ είτε με δική του οικονομική επιβάρυνση) που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και με τον κίνδυνο που θα διατρέχει λόγω της διακοπής της οξυγονοθεραπείας.

Ο Οργανισμός οφείλει να σταθμίσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι ασθενείς και να μην κρύβεται πίσω από μια αμφιλεγόμενη γνωμοδότηση του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που σε τελευταία ανάλυση δεν την αφορά, για τον τρόπο δηλαδή που ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει το κόστος Ο2-θεραπείας ή τον τρόπο που οι υπηρεσίες του Οργανισμού θα ελέγχουν την αναγκαιότητα σύστασης των ιατρών για Ο2-θεραπεία.

Κάθε φορά που θα ανανεώνεται η γνωμάτευση για Ο2-θεραπεία, πρέπει να αναγράφονται (να καταχωρούνται) στην ηλεκτρονική φόρμα οι τιμές μέτρησης αερίων αίματος καθώς και το ICD10 της νόσου από την οποία πάσχει κάθε ασθενής, για να δικαιολογείται και η αναγκαιότητα της συνεχούς Ο2-θεραπείας στο σπίτι αλλά και να παρακολουθείται η πρόοδος της νόσου.

Έλεγχος κάθε δαπάνης

Ο ΕΟΠΥΥ δεν δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των χρονίως πασχόντων ασθενών, αλλά οφείλει ταυτόχρονα να διενεργεί και τους αναγκαίους ελέγχους για την αξιοπιστία των συνταγογραφήσεων, όπως και να ενσωματώνει στο πληροφορικό του σύστημα κάθε αναγκαία παράμετρο και ''εργαλείο'' που θα βοηθάει στο να ελέγχεται η αναγκαιότητα κάθε δαπάνης αλλά και να διασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, κυρίως με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.

Η πρόσφατη ''σημειακή'' τροποποίηση του ΕΚΠΥ είναι φανερό πώς έγινε και για να φανεί η σταδιακή αποδόμηση της νομοθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για να διευκολυνθεί η ''συναλλαγή'' με τους παρόχους που εμπορεύονται τις συσκευές συμπυκνωτή οξυγονοθεραπείας, ενέργεια που θα επιβαρύνει στο άμεσο μέλλον και τους ασθενείς που θα πληρώνουν από την τσέπη τους την Ο2-θεραπεία με αέριο ουγόνο μέσω φιάλης, αν δεν οδηγηθούν υποχρεωτικά στη χρήση συμπυκνωτή και στην εξάρτησή τους από τις συγκεκριμένες εταιρείες - παρόχους του ΕΟΠΥΥ, που θα διαμορφώσουν ένα ολιγοπώλιο σχετιζόμενο με τον Οργανισμό.

Όπως δεν είναι τυχαία άλλωστε και η αύξηση της δαπάνης για Ο2-θεραπεία (από 35 εκατ. ευρώ τον Μάιο στα 48,58 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο - κωδικός Μ2.Α) που θεσμοθέτησε ο ΕΟΠΥΥ δύο φορές το 2021 χωρίς να γνωρίζουμε πού θα φτάσει η δαπάνη για το 2022.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL