Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.5°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.3°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 93%
Γιώργος Ψυχογιός στην «Α» / Ακροδεξιός κατήφορος η απόρριψη της τροπολογίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Ψυχογιός στην «Α» / Ακροδεξιός κατήφορος η απόρριψη της τροπολογίας

Γιώργος Ψυχογιός
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μαξίμου τον Σαϊντού Καμαρά μετά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, αλλά την ίδια ώρα συνεχίζει να κρατά ανοιχτή την πόρτα εξόδου από τη χώρα για τους χιλιάδες Σαϊντού πάνω στους οποίους δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας. «Η περίπτωση του Σαϊντού δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν χιλιάδες σαν αυτόν που έχουν εγκλωβιστεί στα νομοθετικά κενά που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «επενδύει συστηματικά στο δόγμα ενεργητικής και παθητικής αποτροπής.  Έχει ξηλώσει ένα μεγάλο μέρος των εγγυήσεων που θα εξασφάλιζαν την πραγματική κρίση των αιτήσεων ασύλου με δίκαιο και εξατομικευμένο τρόπο» είπε αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα την περασμένη Τρίτη ζητώντας την επαναφορά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας μάλιστα την απόρριψή της από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τονίζει ότι πρόκειται περί εμπαιγμού, πρόκλησης και ακροδεξιού κατήφορου. "Προωθούν τους αποκλεισμούς, τις γκρίζες ζώνες ανθρώπων και προσβάλλουν τη χώρα, αλλά και τον ελληνικό λαό που έχει δείξει αλληλεγγύη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες" υπογραμμίζει, επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική «είναι σαφής. Ξηλώνουν δικαιώματα των πιο ευάλωτων και σύντομα θα φτάσουν και στην κοινωνική πλειονότητα».

Μετά τη διάσταση που πήρε η υπόθεση του Σαϊντού Καμαρά φαίνεται ότι η υπόθεσή του θα έχει αίσιο τέλος. Ωστόσο, ποια η τύχη εκείνων που η δική τους υπόθεση δεν παίρνει τόση προβολή; Ποια είναι η εικόνα που έχετε για αντίστοιχες περιπτώσεις προσφύγων; Μιλάμε για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έχει ξεκινήσει να εντάσσεται και ξαφνικά κινδυνεύει να βρεθεί στο σημείο μηδέν;

Η περίπτωση του Σαϊντού δεν είναι η μόνη, υπάρχουν χιλιάδες σαν αυτόν που έχουν εγκλωβιστεί στα νομοθετικά κενά που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και στα οποία εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Τα κενά αυτά δεν αφορούν αριθμούς, αφορούν ανθρώπους, και μάλιστα τους πιο ευάλωτους. Δημιουργούν γκρίζες ζώνες αόρατων.

Καταθέσαμε τροπολογία με την οποία ζητάμε να επανέλθουν οι διατάξεις παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους που εξασφάλιζαν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις την παροχή «συμπληρωματικής προστασίας», ώστε να τηρείται κυρίως η αρχή της μη επαναπροώθησης, αλλά και να καλύπτονται οι περιπτώσεις που έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με το τωρινό νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να υπάρξει διαφορετική διαχείριση; Υπάρχει το στοιχείο της πολιτικής βούλησης που μπορεί να βοηθήσει ή να δυσκολέψει τα πράγματα; Ποια η στάση της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή που ήρθε στα πράγματα;

Η κυβέρνηση επενδύει συστηματικά στο δόγμα ενεργητικής και παθητικής αποτροπής.  Έχει ξηλώσει ένα μεγάλο μέρος των εγγυήσεων που θα εξασφάλιζαν την πραγματική κρίση των αιτήσεων ασύλου με δίκαιο και εξατομικευμένο τρόπο. Αιτήματα απορρίπτονται σωρηδόν ως απαράδεκτα με την ΚΥΑ που θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα, ασυνόδευτοι ανήλικοι που είναι πάνω από 15 χρόνων αντιμετωπίζονται ως ενήλικοι, έχουν περικοπεί ή συντμηθεί όλες οι ουσιαστικές προθεσμίες, αποκλείονται από την ιθαγένεια χιλιάδες άνθρωποι που ζουν για δεκαετίες στη χώρα, συνθέτοντας ένα πλαίσιο πολλαπλών αποκλεισμών.

Συνεπώς, δεν θα πρέπει μάλλον να προκαλεί εντύπωση ότι η κυβέρνηση, διά στόματος του Γιάννη Οικονόμου, έκανε λόγο για ένα πλαίσιο επαρκές και λειτουργικό που δεν χρήζει παρέμβασης, απορρίπτοντας έτσι κατ' ουσίαν την τροπολογία που καταθέσατε. Πώς σχολιάζετε, ωστόσο, την εξέλιξη;

Εμπαιγμός, πρόκληση, ακροδεξιός κατήφορος και μόνο εντυπώσεις και επικοινωνία. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση να μείνουν στη χώρα ακόμη και παιδιά που έχουν αγωνιστεί πολύ και ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία όπως ο Σαϊντού. Προωθούν τους αποκλεισμούς, τις γκρίζες ζώνες ανθρώπων και προσβάλλουν τη χώρα, αλλά και τον ελληνικό λαό που έχει δείξει αλληλεγγύη μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους ανθρώπους από ξένες χώρες λόγω των πενιχρών της οικονομικών και των περιορισμένων θέσεων εργασίας τι απαντάτε; Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήταν σήμερα στην κυβέρνηση και είχε μπροστά του Σαϊντού που ψάχνουν μια ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια και την ίδια στιγμή μια κοινωνία πιεσμένη από διαδοχικές κρίσεις που θεωρεί ότι η ζωή της θα γίνει χειρότερη λόγω των μεταναστών;

Η πολιτική τους είναι σαφής. Ξηλώνουν δικαιώματα των πιο ευάλωτων και σύντομα θα φτάσουν και στην κοινωνική πλειονότητα. Καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον φόβο εδώ και χρόνια με αντιδραστικά και πολλές φορές ρατσιστικά αντανακλαστικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δείγματα γραφής όσο ήταν στην κυβέρνηση. Ιθαγένεια για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, όλα τα παιδιά πήγαν στο σχολείο, προγράμματα στέγασης με αξιοπρέπεια και σχέδιο για την ένταξη. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν νόμιμες και τακτικές οδοί μετανάστευσης, υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις σε όλα τα κράτη-μέλη, να πάψουν τα κυκλώματα διακινητών να βρίσκουν χώρο, να δίνονται κίνητρα για να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, που είναι προς όφελος όλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL