Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Συνήγορος του Πολίτη / Το «Γέφυρα» είχε την τιμητική του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνήγορος του Πολίτη / Το «Γέφυρα» είχε την τιμητική του

ΓΕΦΥΡΑ

Η πανδημία συνεχίζει να αναδεικνύει τα ελλείμματα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το 2021, με τις αναφορές προς την Ανεξάρτητη Αρχή να είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με το 2020. Οι αναφορές ανέρχονται σε 18.802, εκ των οποίων το 83% ήταν της αρμοδιότητας του ΣτΠ και επιλύθηκε το 71%. Ιδιαίτερα προβλήματα προέκυψαν με το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Μεταξύ των αναφορών που εξετάστηκαν το 2021, την πρωτιά έχουν ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης (3.418), οικιστικού περιβάλλοντος (2.492) και πανδημίας (1.641), η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης (670), φορολογικά (669), εισόδου και παραμονής αλλοδαπών (612). Οι αναφορές απευθύνονται κατά 30% στα υπουργεία, 34% σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 19% στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 9% σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 6% στις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Δυσλειτουργίες στο «Γέφυρα»

Σύμφωνα με την έκθεση του ΣτΠ, μεγάλος αριθμός αναφορών αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα», «με κυριότερο θέμα την απένταξή τους από το πρόγραμμα, λόγω διαπίστωσης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ύψους άνω των 150 ευρώ, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνεισφοράς του Δημοσίου». «Αρκετοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν, αφενός για την αυτόματη διακοπή της συνεισφοράς του Δημοσίου σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφετέρου για την ελλιπή και καθυστερημένη ενημέρωσή τους, σχετικά με την απένταξή τους από το πρόγραμμα 'Γέφυρα'», τονίζει ο ΣτΠ. Αν και ο ΣτΠ έκανε παρεμβάσεις για την τροποποίηση του οικείου κανονιστικού πλαισίου, με το ποσόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών να διαμορφώνεται στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει ότι «παραμένουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα έγκαιρης και πλήρους ενημέρωσης του δανειολήπτη για την πορεία της αίτησής του ή τους λόγους απένταξής του».

Ως προς την τηλεκπαίδευση εν μέσω κορωνοϊού, προέκυψε μείζον ζήτημα για τον κίνδυνο διαρροής προσωπικών δεδομένων από την πλατφόρμα της CISCO. Για το ζήτημα παρενέβη ο ΣτΠ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξεταστεί εάν διασφαλίζεται ο σεβασμός της προσωπικότητας των υποκειμένων και η συμμόρφωση προς τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και τις συναφείς ρυθμίσεις. Ακολούθησε η έκδοση απόφασης της ΑΠΔΠΧ απευθυνόμενης στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα.

Ταυτόχρονα, προέκυψαν προβλήματα τόσο στη διαδικασία εμβολιασμού όσο και στην απόδοση πιστοποιητικών. Παρατηρήθηκε αδυναμία πολιτών με προσωρινό ΑΜΚΑ να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως και δυσκολία απόκτησης προσωρινού ΑΜΚΑ από αλλοδαπούς διαμένοντες μόνιμα στη χώρα. Παράλληλα, εντοπίστηκε απουσία διοικητικής πρόβλεψης άμεσου αποχαρακτηρισμού «θετικού κρούσματος» σε περίπτωση ψευδώς θετικού τεστ Covid - 19, με αποτέλεσμα οι πολίτες να υπόκεινται σε αναγκαστικό περιορισμό χωρίς να είναι θετικοί στον ιό.

Οι επισημάνσεις για το 2022

Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης παρατήρησε ότι μαζί με την πανδημία ανέκυψε «το ζήτημα της αναλογικότητας της επιβολής περιοριστικών μέτρων και της υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και εμβολιασμό ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον επαγγελματικό και κοινωνικό βίο, όσο και για την πρόσβαση σε προγράμματα ενίσχυσης και υποστήριξης μαθητών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων». Σχολιάζοντας τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, εστιάζει και στην ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιπτώσεις της παρατεταμένης διατήρησης εξαιρετικά υψηλών τιμών στην ενέργεια αναμένεται να έχει ισχυρότερες επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές, το 2022».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL