Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Θέατρο Εμπρός / Φόβος για αποκλεισμό των αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέατρο Εμπρός / Φόβος για αποκλεισμό των αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων

ΕΜΠΡΟΣ

Αλλαγές στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» φέρνει η πρόταση Μπακογιάννη, σύμφωνα με την οποία το κτήριο περνά στη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για 20 χρόνια έναντι μισθώματος. Έντονος προβληματισμός επικράτησε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων για το εάν η μεταβίβαση του χώρου θα φέρει αποκλεισμό των αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων από το θέατρο «Εμπρός», που εδώ και 11 χρόνια έδωσαν πνοή στο εγκαταλελειμμένο μνημείο νεώτερης αρχιτεκτονικής, καθώς περνά στην απόλυτη ευθύνη του δήμου, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η χρήση του.

Με την επισήμανση ότι το θέατρο «Εμπρός» συνιστά μέρος της αρχιτεκτονικής μνήμης της πόλης και χώρο αυτόνομης πολιτιστικής λειτουργίας, ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ιδιαιτερότητά του. Ο ίδιος επικαλέστηκε παραδείγματα αυτόνομης πολιτιστικής λειτουργίας στο Μιλάνο, τη Βαρκελώνη, το Βερολίνο, «όπου οι δημοτικές αρχές δίνουν χώρο σε τέτοιες κοινωνικές πρωτοβουλίες».

Έντονη η αντίδραση στην πρόταση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη από τους εκπροσώπους του ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός», που ενημέρωσαν για τη συνεισφορά του θεάτρου στον πολιτισμό τα τελευταία 11 χρόνια που λειτουργούν τον χώρο και «έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες καλλιτεχνικοί φορείς με 500 θεατρικά έργα που έχουν δώσει 2.000 παραστάσεις και έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους καλλιτέχνες από 70 διαφορετικές χώρες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, σε μια κίνηση τακτικής, επικαλέστηκε την πρόσκλησή του σε διαβούλευση με τους καλλιτεχνικούς φορείς, τους επαγγελματίες, τους κατοίκους της περιοχής για τη διαχείριση του θεάτρου «Εμπρός». Ο ίδιος ανέβασε τους τόνους και επιτέθηκε στην «Ανοιχτή Πόλη» λέγοντας: «Είστε εξοικειωμένοι με τις καταλήψεις». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εναντίωσή του στις καταλήψεις και ενημέρωσε ότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του έχουν γίνει 60 εκκενώσεις καταλήψεων.

Αποκρύπτοντας, όμως, τα σχέδιά του για τη διαχείριση του θεάτρου «Εμπρός», ο Κ. Μπακογιάννης έδωσε το περίγραμμα λέγοντας: «Θέλουμε έναν ανοιχτό, ελεύθερο πολιτιστικό χώρο, που να λειτουργεί με λογοδοσία, διαφάνεια και ασφάλεια». «Δεν θέλουμε οι πολιτιστικοί χώροι, όπως το θέατρο 'Olymbia' ή τη Τεχνόπολη, να λειτουργούν με αποκλεισμούς», σημείωσε ο Κ. Μπακογιάννης. Η σύμβαση παραχώρησης εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης Μπακογιάννη και Γερουλάνου, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL