Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Όρος Κόχυλας / Στο πόδι και πάλι οι Σκυριανοί για τα αιολικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όρος Κόχυλας / Στο πόδι και πάλι οι Σκυριανοί για τα αιολικά

ΣΚΥΡΟΣ

Δεν θα περάσει η νεκρανάσταση, υπό τον μανδύα της "στρατηγικής επένδυσης", του σχεδίου χωροθέτησης τερατώδους αιολικού σταθμού 300 MW στην περιοχή Natura και καρδιά του όρους Κόχυλα της Σκύρου, διεμήνυσαν εκ νέου, όπως πράττουν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ο δήμαρχος Σκύρου και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας και φορέων σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε χθες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Υπενθύμισαν ότι το έργο επανέρχεται, μολονότι θεσμικά και νομικά έχει τελεσιδικήσει η απόρριψή του το 2013, όταν ο τότε ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης δεν υπέγραψε τους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ το ΥΠΕΝ τον Δεκέμβριο του 2017 με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φάμελλου καθόρισε όρους και περιορισμούς για την προστασία των περιοχών NATURA και απαγόρευσε την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Κόχυλα. Απόφαση που παραμένει ισχυρή παρά τη λήξη της ισχύος της, αφού το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας Αιολική Νότιας Σκύρου κρίνοντας (απόφαση 1690/2020) ότι νομίμως απαγορεύει τα αιολικά για λόγους προστασίας της βιοποικιλότητας. Ο δήμαρχος Σκύρου Ν. Μαυρίκος δήλωσε ανυποχώρητος, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως γίνεται διαχρονικά, χαρακτήρισε τερατούργημα το σχεδιαζόμενο έργο, ενώ χαιρέτισε την αρωγή από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ο Ι. Ευγενικός, αντιδήμαρχος Σκύρου, συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα Σκύρος SOS, επισήμανε ότι η μικρή κοινωνία της Σκύρου ορθώνει το ανάστημά της για να αποτρέψει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ύψους έως 180 μέτρων, στο παράλογο αυτό έργο που αγνοεί και μηδενίζει κατοίκους και περιβάλλον. Ως δείγμα καθολικής αντίδρασης ανέφερε και το γεγονός ότι στην ολιγοήμερη διαβούλευση του σχεδίου (8-23 Φεβρουαρίου) κατατέθηκαν μόνον αρνητικά σχόλια, 2.000 τον αριθμό!

Ζήτησε να εφαρμοστεί η απόφαση του 2017, να ανασταλούν οι βεβαιώσεις της ΡΑΕ,να μην εκδοθούν νέες άδειες και να ενταχθεί ο Κόχυλας από το ΥΠΕΝ στις περιοχές άνευ δρόμων, καθώς περιλαμβάνεται στη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από την Ορνιθολογική, ο Απ. Καλτσής αναφέρθηκε στα τρία προγράμματα Life του νησιού μαζί με την Ελληνική εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που τεκμηρίωσαν την ανάγκη προστασίας του.

Υπογράμμισε ότι αυτό φιλοξενεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αποικία του αυστηρά προστατευόμενου είδους γερακιού Μαυροπετρίτη, αφού σχεδόν το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους αναπαράγεται στην Ελλάδα, καθιστώντας την ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ευθύνη σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρησή του. Σημείωσε δε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -μετά από ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.- έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΝ από τον Νοέμβριο χωρίς να έχει αναρτηθεί στο περιβαλλοντικό ηλεκτρονικό μητρώο και, αν ενταχθεί το πάρκο στις στρατηγικές επενδύσεις, η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης μαζί με τη διαβούλευση ολοκληρώνεται σε μόλις 45 ημέρες.

Ο Στ. Ζακυνθινός -Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS- παρατήρησε ότι το νησί απειλείται εξαιτίας της κερδοσκοπικής βουλιμίας των μοναχών της Μονής Αγίας Λαύρας και των επενδυτών. Ο Μ. Χατζηγιαννάκης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δήμαρχος Σκύρου 2014-2019, εστίασε στο ασύμβατο του μεγέθους του έργου, που αλλοιώνει τα γεωμορφολογικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του νησιού. Την υποστήριξη της Περιφέρειας εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γ. Κελαϊδής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL