Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Υπουργείο Εσωτερικών / Υποχρεωτική η άσκηση έφεσης κόντρα στις μονιμοποιήσεις στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Εσωτερικών / Υποχρεωτική η άσκηση έφεσης κόντρα στις μονιμοποιήσεις στους ΟΤΑ

δικαστήριο αίθουσα
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Το ζήτημα της εξάντλησης των ένδικων μέσων επαναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τους συμβασιούχους που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη αξιώνοντας τη μονιμοποίησή τους, κερδίζουν στον πρώτο βαθμό, αλλά διαρκώς τίθεται το ερώτημα, πολιτικό και οικονομικό, εάν ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αποφασίσει διά των πολιτικών οργάνων του (δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια) εάν θα ασκήσει έφεση η όχι ανατρέποντας την πρωτόδικη απόφαση.

Και ενώ η αρμοδιότητα γι' αυτή την απόφαση στο γενικότερο πλαίσιο της άσκησης ένδικων βοηθημάτων και ένδικων μέσων ανήκε στην Οικονομική Επιτροπή των ΟΤΑ με βάση τον «Καλλικράτη» στην Οικονομική Επιτροπή, πλέον με τη νέα ρύθμιση διευκρινίζονται τα όρια.

Έτσι, λοιπόν, αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή «αποφασίζει για την υποβολή προσφυγών στις διοικητικές αρχές και αποφασίζει για την άσκηση ή μη όλων των ένδικων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων, καθώς και για την παραίτηση από αυτά, πλην των περιπτώσεων δικών που αφορούσαν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης μεταξύ των εργαζομένων και του δήμου/Περιφέρειας, στις οποίες η άσκηση των ένδικων μέσων είναι υποχρεωτική».

Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι η Οικονομική Επιτροπή «αποφασίζει τον συμβιβασμό ή την κατάργηση της δίκης που έχει αντικείμενο ποσόν έως 60.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.  Όταν αντικείμενο της δίκης είναι άνω αυτού του ποσού, τότε η Οικονομική Επιτροπή εισηγείται τη λήψη απόφασης από το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο».

Επίσης, στην ίδια διάταξη αναφέρεται ότι: «Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση της δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου».

Τέλος, προβλέπεται ότι για όλες τις παραπάνω ενέργειες της Οικονομικής Επιτροπής, πλην αυτών που αφορούν τον προσδιορισμό ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης, λαμβάνεται απόφαση ύστερα από γνωμοδότηση δικηγόρου. Σε περίπτωση έλλειψης της γνωμοδότησης δικηγόρου, τότε αυτό συνεπάγεται «ακυρότητα» της σχετικής απόφασης. «Ο δε προσδιορισμός ή μετατροπής της εργασιακής σχέσης ασκείται από το δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο» αναφέρεται στην τροπολογία.

Το ζήτημα απασχολεί εκατοντάδες συμβασιούχους και, μεταξύ άλλων, αυτούς που με διαδοχικές συμβάσεις απασχολούνται για τις συνθήκες κορωνοϊού στους ΟΤΑ, από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα. Ειδικά γι' αυτούς, οι συμβάσεις τους ανανεώνονται μετά από τροπολογίες που ψηφίζονται στη Βουλή. Ωστόσο, η παρούσα ρύθμιση, παρότι μπορεί να ξεπερνά τα όρια των 24 μηνών, με τις παρούσες συνθήκες δεν φαίνεται να έχουν τύχη μονιμοποίησης. Αλλά ακόμη και να έχουν, το θεσμικό πλαίσιο που έδινε ατύπως μια ευελιξία προκειμένου να μονιμοποιηθούν, αυτή φαίνεται να εξανεμίζεται καθώς η τύχη τους για μονιμοποίηση μπαίνει στα γρανάζια των πολιτικών ισορροπιών εντός του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL