Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Η Δύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δύση

ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΡΙΣΙ ΑΔΕΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
EPA/YOAN VALAT

Με έναν αχαλίνωτο ενθουσιασμό διηγούνταν τις περιπέτειές του από τη Δύση και με τα μάτια γουρλωμένα να πετάνε σπίθες· από τον ενθουσιασμό και τη χαρά.

Ούτε που ενδιαφέρθηκε που οι φίλοι του τον κοροϊδευαν για τα κατορθώματα και τις γλαφυρές περιγραφές του. Συνέχισε απτόητος μέχρι τελικής νίκης, μόνος εναντίον όλων, μέχρι να τραγουδήσει τη Μασσαλιώτιδα.

Κάθε φορά που κάποιος επισκέπτεται έναν καινούργιο τόπο είναι πολλά εκείνα που τον εντυπωσιάζουν γιατί τα συναντά πρώτη φορά, γιατί τα είχε ακουστά από περιγραφές, γιατί τα είχε φανταστεί. Ετούτη τη φορά όμως ήταν περισσότεροι οι λόγοι και πιο μεγάλος ο ενθουσιασμός.

Δεν ήξερε από πού να αρχίσει τις περιγραφές: από τα φρεσκοψημένα κρουασάν και τους τεράστιους φούρνους με τις δεκάδες ποικιλίες του ψωμιού; Από τις ποικιλίες των κρασιών που έβρισκε παντού χωρίς να ξοδευτεί; Ακόμα-ακόμα και από τα οχήματα, που όλα έμοιαζαν καινούργια, καλοσυντηρημένα, πεντακάθαρα.

Του έκανε εντύπωση πως όταν πάταγε το πόδι του στον δρόμο αμέσως σταματούσαν να περάσει και πως κανένας δεν στραβομουτσούνιαζε για την αναμονή. Και οι κόρνες των αυτοκινήτων σαν να μην υπήρχαν. Είναι φημισμένοι άλλωστε οι Γάλλοι για την ευγένειά τους, του απαντούσαν σκωπτικά, αλλά εκείνος συνέχιζε.

Πολλοί βέβαια κυκλοφορούσαν με ποδήλατα. Είτε δικά τους είτε νοικιασμένα. Δεν μιλούσαν σε κινητά τηλέφωνα όταν οδηγούσαν και σέβονταν τους κανόνες κυκλοφορίας. Ακόμα και τα πιτσιρίκια με τα πατίνια τους. Τα απλά, όχι τα ηλεκτρικά.

Μεγάλη εντύπωση του έκανε επίσης και η τήρηση του ωραρίου εργασίας στις επιχειρήσεις, το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό, όπως και οι δρόμοι, που ήταν όλοι καθαροί και σκουπισμένοι και, το πιο περίεργο, χωρίς να έχει δει ποτέ οδοκαθαριστή, λες και η πόλη καθαριζόταν μόνη της με κάποιον αυτοματισμό. Και δώστου οι άλλοι να τον χλευάζουν και αυτός να συνεχίζει για την ποιότητα ζωής στη Δύση και την Ευρώπη.

Κανένα επιχείρημα και καμία περιγραφή δεν βρέθηκε ικανή να πτοήσει την παρέα και να ανασκουμπωθεί. Κόντρα στην κόντρα.

Ούτε καν η περιγραφή πως πλέον η μάσκα δεν ήταν υποχρεωτική, πως μπορούσες να κάνεις δωρεάν τεστ κάθε βδομάδα εάν το ήθελες, πως κανένας δεν σου ζήταγε πιστοποιητικό πλέον και πως δεν υπήρχαν περιορισμοί, κάτι για το οποίο είχε πραγματικά εντυπωσιαστεί.

Κανείς τους δεν είχε προβληματιστεί για καμιά περιγραφή μέχρι που άκουσαν πως σε όλα τα σπίτια υπάρχει θέρμανση μαζί με τη ΔΕΗ και πως δεν άλλαξε η τιμή, αφού το κράτος την επιδοτεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL