Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Ακρίβεια / Για βενζίνη στις γειτονικές χώρες πηγαίνει η βόρεια Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Για βενζίνη στις γειτονικές χώρες πηγαίνει η βόρεια Ελλάδα

ΣΥΝΟΡΑ

Αυξήθηκαν τα αυθημερόν πηγαινέλα Ελλήνων καταναλωτών σε γειτονικές χώρες. Με την ακρίβεια στα καύσιμα αλλά και στα τρόφιμα να χτυπά «κόκκινο», εκατοντάδες οικογένειες που διαβιούν σε πόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία επιλέγουν να περάσουν τους μεθοριακούς σταθμούς για να φουλάρουν με φθηνή βενζίνη τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους, φορτώνουν και τα πορτμπαγκάζ τους με τρόφιμα και άλλα είδη και επιστρέφουν σπίτια τους.

«Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό, αλλά τώρα το βλέπουμε να διογκώνεται, διότι με την ακρίβεια που υπάρχει στην Ελλάδα ακόμη και 20 ευρώ να εξοικονομήσεις μέσα στην εβδομάδα είναι κάτι, κλείνεις μια άλλη τρύπα…» μας είπε εργαζόμενος σε μεθοριακό σταθμό. Και ο ίδιος αρκετές φορές περνά τα σύνορα για να φουλάρει με βενζίνη το αυτοκίνητό του ή για να ψωνίσει κάποια είδη που στην Ελλάδα τα βρίσκεις σε διπλάσια τιμή.

Μέτρα ζητάνε οι πρατηριούχοι

Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων σ’ αυτές τις περιοχές έχουν δει τους τζίρους τους να μειώνονται δραστικά και ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει θαρραλέα μέτρα για τους νομούς που συνορεύουν με τις συγκεκριμένες χώρες προκειμένου «να σταματήσει αυτή η αιμορραγία».

Διαφορετικά, βλέπουν να πέφτουν σύννεφο τα «λουκέτα» στα δικά τους βενζινάδικα, τα οποία, όπως λένε, «τόση αναδουλειά δεν είχαμε ούτε την περίοδο του lockdown». Μόνο από τον μεθοριακό σταθμό της Φλώρινας υπολογίζεται ότι καθημερινά περνάνε στη Βόρεια Μακεδονία πάνω από 600 Ι.Χ. αυτοκίνητα Ελλήνων καταναλωτών. Εκεί η τιμή της βενζίνης είναι στο 1,45 ευρώ το λίτρο, όταν στη περιοχή της Φλώρινας η χαμηλότερη τιμή είναι στα 2,10 ευρώ ανά λίτρο. Αντίστοιχη διαφορά υπάρχει και στο πετρέλαιο κίνησης.

Στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επίσης, παρατηρείται αυξημένη κίνηση Ι.Χ. αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα. Κι αυτό διότι όλο και περισσότερες οικογένειες επιλέγουν μία φορά την εβδομάδα να κάνουν καταναλωτικό τουρισμό στη γειτονική χώρα, όπου αγοράζουν πολύ φθηνότερα τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ. και γυρίζοντας φουλάρουν το ρεζερβουάρ τους με βενζίνη που τους κοστίζει περί τα 50 λεπτά φθηνότερα ανά λίτρο.

«Οι τιμές στα καύσιμα πήγαν στα ύψη, το ρεύμα το ίδιο, οι τιμές σε όλα τα είδη ανεβαίνουν συνεχώς και το μόνο που μένει στάσιμο είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Οπότε όλοι κοιτάνε πώς θα τα βγάλουν πέρα ακόμη κι αν χρειάζεται να ταλαιπωρηθούν για να κερδίσουν δέκα, είκοσι ή πενήντα ευρώ τον μήνα» σχολίασε στην ΑΥΓΗ πρατηριούχος του Κιλκίς. Ο ίδιος βλέπει τον τζίρο του δικού του βενζινάδικου συνεχώς να κατρακυλά, τη ζήτηση να πέφτει κατακόρυφα και δεν κρύβει την αγωνία του «για το πού θα πάει αυτή η κατάσταση». Και στον  Έβρο η εικόνα είναι ακριβώς ίδια. Στην Τουρκία η βενζίνη είναι στο 1,45 ευρώ το λίτρο, όταν στον  Έβρο η μέση τιμή είναι στα 2,06 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL