Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Κάποιους ενοχλεί το άλμα της τηλεθέασης του OPEN
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Κάποιους ενοχλεί το άλμα της τηλεθέασης του OPEN

ΟΠΕΝ

Στο μάτι του κυκλώνα έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα το OPEN, το κανάλι του Ρώσου επιχειρηματία ελληνικής καταγωγής Ιβάν Σαββίδη, το οποίο «χτυπάει» υψηλά νούμερα τηλεθέασης, χάρη στη συνεχή ροή προγράμματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το OPEN -στελεχωμένο με δημοσιογράφους από το παλαιό MEGA και γενικό διευθυντή ειδήσεων και ενημέρωσης τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, επί σειρά ετών διευθυντή και του MEGA- έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών, όχι βεβαίως γιατί «είναι με tο μέρος της Ρωσίας» - ακριβώς το αντίθετο. Ο λόγος είναι ότι παρουσιάζει και τις επίσημες θέσεις της ρωσικής πλευράς, δίνοντας χρόνο στον ανταποκριτή του να μιλήσει. Ο σταθμός δηλαδή κάνει αυτό που θα όφειλαν όλα τα κανάλια, να παρουσιάζουν τις επίσημες θέσεις και των δύο εμπόλεμων.

Το άλμα της τηλεθέασης

Η διαφοροποίηση του OPEN -στην πραγματικότητα, η πολυμέρεια της ειδησεογραφίας- του έδωσε πολλούς πόντους τηλεθέασης: για πρώτη φορά το τηλεμερίδιο στο σύνολο του προγράμματός του, σύμφωνα με τη Nielsen, ξεπέρασε το 10%, ενώ το περασμένο Σάββατο και Κυριακή το δελτίο ειδήσεων εμφανίζεται στο top 10 της τηλεθέασης, πρώτο από όλα τα δελτία ειδήσεων: το Σάββατο με 524.000 τηλεθεατές (13,8%) και την Κυριακή με 437.000 (12,1%).

Την άνοδο του OPEN δεν βλέπουν με καλό μάτι τα ανταγωνιστικά κανάλια. Δημοσιεύματα στον Τύπο, μάλιστα, έκαναν λόγο για την πρόθεσή τους να προσφύγουν στο ΕΣΡ με το αιτιολογικό ότι το OPEN, μεταδίδοντας συνεχή ροή ειδήσεων, δεν μεταδίδει το πρόγραμμα για το οποίο έχει λάβει άδεια. Πληροφορίες από το ΕΣΡ σημειώνουν όμως ότι στη χθεσινή Ολομέλεια της Αρχής ούτε συζητήθηκε ούτε έγινε σχετική αναφορά από τον πρόεδρο.

Την ίδια ώρα, το κανάλι συγκεντρώνει τα πυρά δημοσιογράφων και πολιτικών παραγόντων ότι δήθεν υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση, προ ημερών, του διευθυντή της εφημερίδας Το Βήμα Α. Καρακούση.

Η παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας

Λάδι στη φωτιά έριξε, στη συνέχεια, η ανάρτηση της πρεσβείας της Ρωσίας, η οποία επισυνάπτει απόσπασμα από την ενημέρωση του OPEN, στην οποία μιλάει ο πτέραρχος ε.α. Αθ. Παπανικολάου, ο οποίος αναφέρει ότι, από πληροφορίες που έχει κυρίως για τη Μαριούπολη, γνωρίζει ότι οι Ρώσοι δεν προβαίνουν σε μαζικούς βομβαρδισμούς διότι σέβονται τους αμάχους. “Δείτε το αν αναζητάτε κάτι διαφορετικό από ψευδή προπαγάνδα για την κατάσταση στην Ουκρανία” έγραφε στην ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία.

Στον σάλο που δημιουργήθηκε ανέλαβε να απαντήσει ο ανταποκριτής του σταθμού στην Ουάσιγκτον Μ. Ιγνατίου με αλεπάλληλα tweets, σχολιάζοντας πως «αυτό που κάνει η ρωσική πρεσβεία είναι μια άθλια, μια άνευ προηγουμένου προβοκάτσια εναντίον όλων μας, όλων των εργαζομένων στο OPEN. Αν τολμά η εν λόγω πρεσβεία, ας δημοσιεύσει και τα βίντεο που χαρακτηρίζουμε αυτό που στην αλήθεια κάνει η αυταρχική Ρωσία». Και συνέχισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επαναφέρει στην τάξη τους 'διπλωμάτες' της ρωσικής πρεσβείας. Δεν μπορεί να τους επιτρέπει άλλο να την αμφισβητούν. Δεν μπορεί να επιτρέπει τις αθλιότητες της πρεσβείας εναντίον μας, επειδή απορρίπτουμε την προπαγάνδα της».

ΕΣΗΕΑ: Οι παρεμβάσεις της πρεσβείας δεν βοηθούν

Για το περιστατικό παρέμβασης της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα, μέσω twitter, πήρε θέση και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ: «Οι παρεμβάσεις της ρωσικής πρεσβείας στα social media με τη μορφή υποδείξεων δεν συμβάλλουν στην προσπάθεια του δημοσιογραφικού κλάδου για τη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών», ανέφερε. Και συνέχισε: «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν χρειάζονται υποδείξεις, μάλιστα μέσω επιλεκτικής χρήσης αποσπασμάτων, από καμία διπλωματική αποστολή ή άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες για το πώς θα κάνουν τη δουλειά τους».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL