Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Προσφυγικό / Η κυβέρνηση υπονομεύει την παρουσία του ΔΟΜ στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγικό / Η κυβέρνηση υπονομεύει την παρουσία του ΔΟΜ στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε ανοιχτή ρήξη με τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι καταγγέλλουν την απάνθρωπη διαχείριση των προσφύγων και ιδιαίτερα τις παράνομες επαναπροωθήσεις, οι οποίες αποτελούν μόνιμη τακτική του ελληνικού κράτους τα τελευταία δύο χρόνια, έρχεται η κυβέρνηση. Θύματα, για πολλοστή φορά, οι ίδιοι οι πρόσφυγες, από τους οποίους περικόπτονται επιδόματα και κονδύλια βασικά για την επιβίωσή τους, ενώ έντονη είναι η ανησυχία ότι επίκεινται περισσότερες περικοπές που αφορούν την ψυχική υγεία και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων.

Για αρχή, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι κόβεται ήδη από χθες από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης το κονδύλι που αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και αυτό που αφορά τις μετακινήσεις των ανθρώπων που διαβιούν στα καμπς. Το ζήτημα των μετακινήσεων δεν είναι διόλου αμελητέο, καθώς αρκετά από τα καμπς βρίσκεται σε σημεία απομακρυσμένα από τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές και η απώλεια του κονδυλίου καταδικάζει ουσιαστικά τους αιτούντες άσυλο να παραμένουν αποκλεισμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς καμία επαφή με τον κοινωνικό ιστό, αλλά καιμε τις υπηρεσίες στις οποίες είναι υποχρεωμένοι να προσφεύγουν για τα χαρτιά και τα αιτήματά τους.

Πρόκειται για μία ακόμη απόφαση στην κατεύθυνση της παρεμπόδισης των προσφύγων να οργανώσουν τα αιτήματα ασύλου τους, αλλά και της πρόσβασής τους στις πιο στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης, από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης ο Ν. Μηταράκης, του οποίου οι σχέσεις με τους διεθνείς οργανισμούς βρίσκονται σε σημείο μηδέν. Αυτό έρχεται να προστεθεί στην απόφαση του περασμένου χρόνου να σταματήσει η διανομή φαγητού ένα μήνα μετά την παραλαβή της απόφασης απόδοσης ασύλου και την υποχρέωση στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα καμπς, στις καθυστερήσεις από την Υπηρεσία Ασύλου ανανέωσης των αδειών διαμονής τους, στα εμπόδια στη διαδικασία ένταξής τους, καθώς και στην αντιανθρώπινη και παράνομη πολιτική των πους μπακς.

Από τους διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα από τον ΔΟΜ εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να μειωθούν επιπλέον κονδύλια που αφορούν τη βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ συνολικά τα προγράμματα διαχείρισης του προσφυγικού πληθυσμού έχουν ισχύ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο και είναι άγνωστο αν θα ανανεωθούν, αν η κυβέρνηση θα φροντίσει να «ξεφορτωθεί» τους διεθνείς οργανισμούς ή αν θα τους περιορίσει σε μια τυπική αρμοδιότητα καταγραφής, χωρίς τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες.

Ο ΔΟΜ έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα, τα τελευταία δύο χρόνια, για την πρακτική των επαναπροωθήσεων που ασκεί το ελληνικό κράτος, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωσή του, προ δύο εβδομάδων, όπου αναφερόταν στον θάνατο 21 ανθρώπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τόνιζε ότι «τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν και αντιτίθενται στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των κρατών βάσει του διεθνούς και περιφερειακού δικαίου, όπως η παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης».

Από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υποστηρίζουν ότι έως τώρα δεν έχουν καμία ενημέρωση για το αν και πώς θα συνεχιστεί η διαχείριση των προσφυγικών πληθυσμών μετά τον Ιούνιο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL