Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.7°C28.0°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C23.5°C
3 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
24.9°C27.0°C
1 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
23.6°C24.9°C
1 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
22.1°C22.1°C
2 BF 52%
Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση υποβάθμισε μόνη της τον ιό σε ενδημικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Η κυβέρνηση υποβάθμισε μόνη της τον ιό σε ενδημικό

ΓΙΑΤΡΟΙ

Το όριο των 400 διασωληνωμένων έσπασε την Τετάρτη, καθώς, μετά από πολλούς μήνες, οι ασθενείς στις εντατικές μειώθηκαν στους 399. Αυτό είχε να συμβεί από τις 29 Οκτωβρίου και έδωσε σημαντική «ανάσα» στους υγειονομικούς που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Η σημασία αυτής της εξέλιξης προκύπτει και από τα ευρήματα της μελέτης για τις ΜΕΘ των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, καθώς οι επιστήμονες ανέφεραν χαρακτηριστικά, ότι με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους η θνητότητα ανεβαίνει από 25% και άνω.

Ωστόσο, η ήπια θετική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία δεν απομακρύνει οριστικά τους κινδύνους που υπάρχουν. Ειδικά από τη στιγμή που η αποκλιμάκωση δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο για την αποσάθρωση του συστήματος Υγείας. Τελευταίο επεισόδιο είναι ακόμα μία εγκληματική κυβερνητική απόφαση, καθώς από 1η Μαρτίου, με εντολή του υπουργείου Υγείας, μειώθηκαν οι απλές κλίνες Covid στα νοσοκομεία αναφοράς. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα έχει αποφασιστεί να κλείσουν οι ξεχωριστές κλινικές Covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να απομακρύνει απ’ όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (και όχι μόνο από τα νοσοκομεία αναφοράς) τις απλές κλίνες Covid, με αποτέλεσμα οι συντονιστές διευθυντές των αρμόδιων κλινικών να πρέπει να φροντίσουν για τη δημιουργία κλινών Covid μέσα στις κλινικές τους.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κορωνοϊό ως ενδημικό ιό και όχι ως πανδημικό. Χωρίς καμία επιστημονική μελέτη ή αναφορά κανενός οργανισμού!

Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακής διασποράς, καθώς ασθενείς με κορωνοϊό θα συνυπάρχουν στις ίδιες πτέρυγες με τους ασθενείς της υπόλοιπης νοσηρότητας.

Τέλος τα PLF, προπομπός για κατάργηση πιστοποιητικών

Την κατάργηση της συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από τους επισκέπτες όλων των χωρών για την είσοδό τους στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου, ενώ ελήφθη κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, σε συνδυασμό και με το γενικότερο κλίμα χαλάρωσης των μέτρων, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το τέλος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Εξάλλου, από τη στιγμή που η Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, το πρόγραμμα «Ελευθερία» φαίνεται να βαίνει προς τη λήξη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, το θέμα κατάργησης των πιστοποιητικών θα τεθεί μετά το Πάσχα, εφόσον βέβαια συνεχίσει η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών. Σημαντικό ρόλο, επίσης, θα παίξει η τουριστική περίοδος, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνει τους επισκέπτες του καλοκαιριού, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, από το να έρθουν στη χώρα.

Αυτό έρχεται και συμπληρώνει τα όσα εξαγγέλλει ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος έχει τονίσει ότι η χώρα οδηγείται προς μια κανονικότητα.

Ήδη τον βηματισμό έχει δώσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, με την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από αύριο.

Συνταγή Rafale και με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη Ν.Δ.

Τον Ιανουάριο, με αφορμή τα έξι Rafale που παρέλαβε η χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινοποίησε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα μαχητικά αεροσκάφη και το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η κίνηση είχε συγκεντρώσει αντιδράσεις, ακόμα και από τον δεξιό χώρο, καθώς ο πρωθυπουργός και το κόμμα του οικειοποιήθηκαν μια κρατική αγορά.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει το ίδιο σφάλμα, αυτή τη φορά με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ν.Δ. δημοσίευσε αφίσα, με την οποία καλεί σε συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Ουκρανίας σε συνεργασία με τον Ερυθρό Ελληνικό Σταυρό, στα γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο. Ωστόσο, αυτό αντιβαίνει το καταστατικό του ΕΕΣ ως διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, καθώς συμπλέει με τη Ν.Δ. Χαρακτηριστικά, στο άρθρο 2 του καταστατικού αναφέρει: «Για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη όλων των μερών, το Κίνημα δεν δύναται να μεροληπτεί στις εχθροπραξίες ή να εμπλέκεται σε αντιθέσεις πολιτικές, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσης».

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αντίληψη που έχει περί οικειοποίησης δράσεων, δημιουργώντας πολιτική υπεραξία.

Σαφέστατα, η ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν λαό που βιώνει αυτά που βιώνει ο ουκρανικός τις τελευταίες ημέρες επικροτείται. Όταν, όμως, αυτό γίνεται με σκοπό το... καπέλωμα της αλληλεγγύης, τότε φτάνει στα όρια της κοροϊδίας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL