Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΤΡΑΙΝΟΣΕ / Σκανδαλώδης εξαίρεση από την υποχρέωση αποζημίωσης επιβατών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΡΑΙΝΟΣΕ / Σκανδαλώδης εξαίρεση από την υποχρέωση αποζημίωσης επιβατών

ΤΡΕΝΟ

Σκανδαλώδη υπουργική απόφαση, η οποία εξαιρεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το να χορηγεί αποζημιώσεις επιβατών σε περιστατικά όπως τα πρόσφατα στην Οινόη με τον χιονιά, αποκαλύπτει σήμερα η ΑΥΓΗ, φανερώνοντας παράλληλα και τον λόγο που ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών έσπευσε να «μοιράσει» εξωδίκως τα 1.000 ευρώ, καθώς είχε απαλλάξει ήδη από το 2019 την ιταλική εταιρεία από τις νομικές υποχρεώσεις της!

Η απόφαση που φέρνει στο φως η ΑΥΓΗ φέρει ημερομηνία 27/2/2019 και την υπογραφή τού τότε υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Με την απόφαση η ηγεσία του υπουργείου δίνει σκανδαλώδη εξαίρεση ώς το 2024 στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην αποζημιώνει χρηματικά επιβάτες όταν παραβιάζονται βασικά δικαιώματά τους, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει σε κάθε κράτος - μέλος ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1371/2007 για «τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των επιβατών σιδηροδρομικών γραμμών» να χορηγεί εξαιρέσεις επί συγκεκριμένων άρθρων για τις αποζημιώσεις επιβατών για ορισμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι εξαιρέσεις αφορούν τα εξής άρθρα του Κανονισμού: Άρθρο 10 Συστήματα ταξιδιωτικών πληροφοριών και κρατήσεων, Άρθρο 13 Προκαταβολές, Άρθρο 15 Ευθύνη για καθυστερήσεις, απώλειες ανταπόκρισης και ακυρώσεις, Άρθρο 16 Επιστροφή χρημάτων και επαναδρομολόγηση, Άρθρο 17 Αποζημίωση κομίστρου, Άρθρο 18 Συνδρομή

Η υπουργική απόφαση του 2019 που δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ

Από το 2019

Κοινώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το 2019 έχει εξαιρεθεί, για παράδειγμα, από την υποχρέωση που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ότι ένας επιβάτης, «χωρίς απώλεια του δικαιώματος μεταφοράς, μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για καθυστερήσεις από σιδηροδρομική επιχείρηση εάν αντιμετωπίζει καθυστέρηση για τη διαδρομή από τον τόπο αναχώρησης έως τον τόπο προορισμού» (αρ.17) αλλά ακόμη και από την υποχρέωση σύμφωνα με την οποία «εάν επιβάτης σκοτωθεί ή τραυματιστεί, η σιδηροδρομική επιχείρηση, πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και οπωσδήποτε το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών από τον καθορισμό της ταυτότητας του φυσικού προσώπου που δικαιούται αποζημίωσης, να προκαταβάλει τα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη άμεσων οικονομικών αναγκών ανάλογα με την προκληθείσα ζημία» (αρ. 13).

Εξοργιστικό ακόμη είναι ότι η εταιρεία εξαιρείται και από το Άρθρο 18 για τη «Συνδρομή», που αφορά την υποχρέωση να προσφέρει γεύματα και καταλύματα στους επιβάτες όταν υπάρχουν καθυστερήσεις άνω των 60 λεπτών ή υπάρχει ανάγκη διανυκτέρευσης!

Εξάλλου, όπως εμφανίζεται και στο σάιτ της εταιρείας, το μόνο που δίνει σε αντιστάθμισμα των καθυστερήσεων είναι το λεγόμενο voucher και επιστροφή κομίστρου, μόνο αν παραιτηθεί της μετακίνησης ο επιβάτης.

Χωρίς ΦΕΚ

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να στερείται και νομιμότητας, καθώς, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα έρευνα της ΑΥΓΗΣ, αυτή δεν έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ αλλά ούτε και αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου την αναζητήσαμε με τον αριθμό πρωτοκόλλου της, ενώ τίθεται και ζήτημα αρμοδιότητας, καθώς φορέας εφαρμογής του Κανονισμού, άρα και των εξαιρέσεων αυτού, είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και όχι ο υφυπουργός.

Το σκάνδαλο των εξαιρέσεων ανέδειξε, στο περιθώριο της ομιλίας του, και ο Νίκος Παππάς στη Βουλή επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. έχουν εξαιρέσει τρεις φορές (2009, 2014, 2019) την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ έθεσε και το θέμα της νομιμότητας της εξαίρεσης με τα εξής ερωτήματα: «Έχει πάρει ΦΕΚ η τελευταία εξαίρεση του 2019; Έχει νομική υπόσταση εντός της χώρας; Μήπως πρέπει ο κανονισμός για τις αποζημιώσεις των επιβατών να εφαρμοστεί καθ’ ολοκληρίαν για να μπορέσει ο κόσμος να διεκδικήσει το δίκιο του;»

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL