Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου / Καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου / Καταγγέλλουν καθηγητή για σεξουαλική παρενόχληση

Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
Φωτογραφία αρχείου (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Σειρά καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση από συγκεκριμένο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι καταγγελίες πέρα από τη σεξουαλική παρενόχληση αφορούν και άσκηση ψυχολογικής βίας σε βάρος φοιτητριών αλλά και νεαρών αποφοίτων.

Οι καταγγελίες αναφέρουν περιστατικά σε βάρος τουλάχιστον 7 ατόμων από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021. Όπως αναφέρονται σε αυτές και μεταδίδει το pna.gr,  ο συγκεκριμένος καθηγητής, συμπεριφέρεται αρχικά φιλικά στις φοιτήτριες, κάποιες φορές τις αγγίζει ακόμα και σε σημεία που δεν πρέπει, τους ζητάει να γίνουν φίλοι στο Facebook. Παράλληλα υπόσχεται ότι θα τους βρει δουλειά, ότι θα τις κάνει καθηγήτριες σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενώ απειλεί ότι θα βρουν τον εργασιακό χώρο κλειστό γιατί αυτός τον ελέγχει και δεν θα μπορέσουν ποτέ να εργαστούν.

Έχει γίνει και επώνυμη καταγγελία στην υπουργό Παιδείας και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από φοιτητές τμήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από την πλευρά του ο πρύτανης Αθανάσιος Κατσής δήλωσε στην ΕΡΤ ότι όντως «υπάρχει μια καταγγελία που την αξιολογούμε άμεσα και σε βάθος εφαρμόζοντας όλους τους κανόνες δικαίου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λαμβάνει σοβαρά τα σχετικά θέματα διατηρώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρυτανεία θα ζητήσει εγγράφως από όλους τους εμπλεκόμενους τις απόψεις τους και στη συνέχεια θα ακολουθηθούν όλες  οι νόμιμες διαδικασίες με την αρωγή του νομικού τμήματος της πρυτανείας

Παρέμβαση για το θέμα έκανε σήμερα μέσω του Facebook, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου που έχει διατελέσει και υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, όπου αναφέρει ότι «στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη”.

Παράλληλα σημειώνει ότι αναμένει άμεση «αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες -είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες- να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων. Καμία μόνη, κανένας μόνος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL