Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Δολοφονία 19χρονου / Μια αλυσίδα μανάδων που θρηνούν και δείχνουν τον δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δολοφονία 19χρονου / Μια αλυσίδα μανάδων που θρηνούν και δείχνουν τον δρόμο

ΑΛΚΗΣ

«Μια αλυσίδα μανάδων με δολοφονημένα παιδιά»... Πριν από λίγες ημέρες, με μια τοποθέτησή του, ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης περιέγραψε με φωτογραφική ακρίβεια μια μοναδική σχέση που έχει δημιουργηθεί και προκαλεί θαυμασμό, συγκίνηση και τον απόλυτο σεβασμό. Αυτή είναι η σχέση των μανάδων που έκλαψαν τα παιδιά τους, θύματα της βίας. Της φασιστικής βίας, της σεξιστικής βίας, της ομοφοβικής βίας, της οπαδικής βίας...

«Η μάνα του Αλέξη, που μίλησε με τη μάνα του Παύλου, που μίλησε με τη μάνα του Ζακ, που μίλησε με τη μάνα της Ελένης, που μίλησε με τη μάνα του Άλκη. Μια αλυσίδα μανάδων με δολοφονημένα παιδιά. Εδώ, στην Ελλάδα. Που καλούν τους νέους να επιστρέψουν με φορολογικά κίνητρα. Εκεί να κάτσετε, παιδιά. Εδώ κάνουν τις μανάδες μας να κλαίνε», ανέφερε, στη συγκλονιστική του ανάρτηση, ο ηθοποιός.

Πριν από λίγες ώρες, ήρθε η επιστολή της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένης, να μας συγκλονίσει. Η επιστολή απευθυνόταν στην οικογένεια του Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε από οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο, χρονικά, θύμα της βίας.

«Ξέρω ότι χάσατε τον κόσμο σας, ξέρω ότι άδειασε το σπίτι σας, ότι μια καρέκλα στο τραπέζι σας θα είναι για πάντα άδεια. Ξέρω, οι καρδιές σας ράγισαν, τα μάτια σας θόλωσαν, τα λόγια σας χάθηκαν κι οι χαρές θα είναι για πάντα λυπημένες κι οι μνήμες θα γίνουν όνειρα.

Ακούω τα λόγια σας όταν μιλάτε για το τέρας της βίας κι είναι σαν να ακούω το δικό μου παιδί: 'Εγώ στη βία απαντάω με αγάπη'. Γιατί έτσι μόνο θα σταματήσει, αν σταθούμε απέναντί της αγέρωχοι κι ανυπότακτοι, αρνούμενοι να τη δεχτούμε ακόμα κι όταν ποτίζει τα πεζοδρόμια με το αίμα των παιδιών μας. Κουράγιο και δύναμη. Είμαστε δίπλα σας».

Αυτά ήταν τα λόγια της μητέρας του Ζακ, αυτά ήταν τα λόγια παρηγοριάς της οικογένειας Κωστόπουλου προς την οικογένεια Καμπανού.

Η αλληλεγγύη των μανάδων θυμάτων της βίας σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη εξελίσσεται σε ένα γεγονός συγκλονιστικό. Η Μάγδα Φύσσα, η μάνα που εξελίχθηκε σε σύμβολο του αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής, άπλωσε το χέρι της και άνοιξε την ψυχή της, βρέθηκε στο πλάι της μητέρας του Ζακ Κωστόπουλου στη δίκη για τη δολοφονία του Ζαχαρία. Η μητέρα του Παύλου στάθηκε στο πλευρό της οικογένειας Τοπαλούδη, δίνοντας το «παρών» στη δίκη.

Η Κούλα Αρμουτίδου, μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, βρέθηκε μετά από χρόνια να μιλά ξανά με μια παλιά γνώριμη. Ήταν η μητέρα του Άλκη Καμπανού. Βλέπετε, η μητέρα του 19χρονου φίλου του Άρη το 2003 εργαζόταν στο ίδιο σχολείο με τον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη. «Προσπάθησα να της δώσω κουράγιο, ταυτίστηκα με τον πόνο της, μου ξύπνησε μνήμες φρικτές. Μου ξύπνησε τη θολούρα του μυαλού, το γκρέμισμα των συναισθημάτων, με την ψυχή μου να λέω: Α ρε μανούλα, τι σε περιμένει, μόνο θα παίρνεις ανάσες για να μπορείς να αναπνέεις, δεν θα ξαναζήσεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο του παιδιού σου», τα λόγια της Κούλας Αρμουτίδου.

Γυναίκες που συναντήθηκαν μοιραία υπό το βάρος της μαχαιριάς που κάποιοι έδωσαν στα αγόρια και τα κορίτσια τους. Γυναίκες που θα ’χουν για πάντα μια ξεχωριστή σχέση, θα τις ενώνει η μέγιστη απώλεια που μπορεί να βιώσει άνθρωπος, η απώλεια του παιδιού τους. Η στάση τους, γενναία. Τα μηνύματα της γεμάτης πόνου αλυσίδας θαρραλέα: «Όχι άλλα νεκρά παιδιά. Απαντάμε στη βία με αγάπη». Και αλληλεγγύη, θα σημειώσουμε εμείς...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL