Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.1°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.6°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.4°C
4 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.9°C
1 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.7°C15.9°C
3 BF 72%
Προ των θυρών η επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προ των θυρών η επισιτιστική κρίση στην Ελλάδα

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΣΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑ
Pexels

Το 90% των αγαθών που διατίθενται από τα σουπερμάρκετ έχουν ανατιμηθεί τους τελευταίους μήνες, με τα βασικά είδη διατροφής να έχουν αυξηθεί από 8% έως και 20%, χωρίς βεβαίως η κυβέρνηση να έχει, έστω και σκεφθεί, να λάβει μέτρα προστασίας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν απογειωθεί οι τιμές στα αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπως μεταξύ άλλων, ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), αρνί-κατσίκι (21,3%), ψωμί (4,3%), καφέ (3,9%) και τυριά (3,5%).

Επίσης σε τυροκομικά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά (5% έως 20%), δημητριακά (από 3% έως 6%), ζυμαρικά (από 3% έως 10%), ζάχαρη, σοκολάτες και ζαχαρώδη (από 5% έως 8%), μαρμελάδες (από 5% έως 10%), ελιές (από 2% έως 4%), είδη τομάτας-κονσέρβες (περίπου 5%), αρτοσκευάσματα και φρυγανιές (από 3% έως 5%), σνακ, κατεψυγμένες ζύμες, κατεψυγμένα αλιεύματα, κατεψυγμένα λαχανικά, απορρυπαντικά και χαρτικά (από 3% έως 5%).

Σε αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ο υπουργός Ανάπτυξης κος Άδωνις Γεωργιάδης αντιπαραθέτει την δική του εικονική πραγματικότητα ενός κόσμου αγγελικά πλασμένου, όπου βλέπει μόνο ευχαριστημένους καταναλωτές να του ζητούν σέλφι…

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω υπουργός χρησιμοποιεί επιχειρήματα που όχι μόνο δεν στέκουν λογικά, αλλά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και προσβλητικά για την νοημοσύνη των πολιτών, όπως το να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά.

Συνεπής στις αντιλήψεις του ισχυρίσθηκε πρόσφατα πως εάν από την τιμή του προϊόντος στο ράφι αφαιρεθεί το κόστος της ενέργειας που χρειάστηκε για την παρασκευή του, τότε δεν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές!

Κάποιος θα πρέπει να πληροφορήσει τον κο Γεωργιάδη πως στα ταμεία των σουπερμάρκετ δεν αφαιρείται από το λογαριασμό το κόστος της ενέργειας και ότι οι πολίτες πληρώνουν την τιμή που αναγράφεται στο ράφι.

Δυστυχώς οι απόψεις του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν μας εκπλήσσουν. Υπενθυμίζουμε το εκπληκτικό που είχε εκστομίσει ελαφρά τη καρδία όταν είχαμε λοκντάουν: «Τι να τα κάνετε τα λεφτά, να γίνετε 300 κιλά;». Από την άλλη όμως, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την εκπληκτική αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό.

Πλέον όμως η πραγματικότητα έχει γίνει αμείλικτη καθώς οι τιμές στα σουπερμάρκετ αλλάζουν σχεδόν κάθε μέρα, εκεί που άλλαζαν μια φορά την εβδομάδα και αν.
Με τον έναν στους τρεις Έλληνες να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας πρέπει να υπάρξουν γενναίες αυξήσεις στους μισθούς παράλληλα με μέτρα ελάφρυνσης στους συνταξιούχους και γενικότερα στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες, γιατί αλλιώς πολύ σύντομα θα δούμε και θα βιώσουμε καταστάσεις που θα είναι πρωτόγνωρες για την ελληνική κοινωνία.

Και η ειρωνεία; Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων Ευρώπης (European Food Banks Federation - FEBA), το 20% των τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ χάνεται ή σπαταλάται, ενώ κάθε δεύτερη ημέρα περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για ένα ποιοτικό γεύμα. Κάποιος από το επιτελείο του να πληροφορήσει τον κο Γεωργιάδη πως από τα 33 εκατομμύρια ανθρώπους περίπου τα 3 με 4 βρίσκονται στη χώρα μας, στην κυβέρνηση της οποίας είναι υπουργός.

*Ο Αβραάμ Ιωαννίδης είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων - Πρασίνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL