Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Σεξουαλική κακοποίηση 8χρονης / Αναβλήθηκε η δίκη μέλους γνωστής ελληνικής μπάντας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξουαλική κακοποίηση 8χρονης / Αναβλήθηκε η δίκη μέλους γνωστής ελληνικής μπάντας

παιδί σεξουαλική κακοποίηση σκιά αγόρι
(pixabay.com)

Για τις 11 Απριλίου αναβλήθηκε, λόγω προβλήματος υγείας παράγοντα της δίκης, η εκδίκαση της υπόθεσης με κατηγορούμενο 68χρονο μουσικό και θύμα ένα ανήλικο κορίτσι.

Ο 68χρονος σήμερα μουσικός σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό ύστερα από την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση με την οποία κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της αποπλάνησης ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 12 έτη, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης 12 ετών, χωρίς ελαφρυντικά.

Η 16χρονη σήμερα μαθήτρια θύμα του 68χρονου μουσικού, δεν παρεβρέθηκε στη δίκη. Η προστασία που παρέχεται σε αδικήματα σεξουαλικής φύσεως όπως αυτά των γενετήσιων πράξεων με ανήλικους, της επιτρέπει να μην παρασταθεί στη διαδικασία, είχε εξηγήσει νωρίτερα στο News 24/7, ο δικηγόρος της οικογένειας, Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα ήταν 8 ετών και εκμυστηρεύθηκε στους δικούς της πως την πλησίασε ο γείτονας τους.

«Η οικογένεια αναμένει να δικαιωθεί το παιδί της, το οποίο με εξαιρετικό θάρρος και αξιοπρέπεια, μια 16 χρονη μαθήτρια πλέον, διαχειρίζεται το τραύμα επί τόσα χρόνια με την πολύτιμη βοήθεια ειδικών» δηλώσει ο συνήγορος, προσθέτοντας ότι «το θύμα, κορίτσι ηλικίας 6-8 ετών όταν συνέβαινε το αδίκημα, το οποίο σήμερα ονομάζεται στον Ποινικό Κώδικα "Γενετήσιες Πραξεις με Ανηλίκους", περιέγραψε με ακρίβεια τις γενετήσιες πράξεις που υπέστη, τις κατέθεσε πολύ σύντομα μετά την αποκάλυψή τους στην εξειδικευμένη αξιωματικό της Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης του Τμήματος Ανηλίκων Αθηνών. Αφού η εξειδικευμένη με βάση το αρ. 227 του Κ.Π.Δ. αξιωματικός έλεγξε την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού, δηλαδή εκπόνησε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι το παιδί, 8 ετών τότε, διέθετε φυσιολογικό επίπεδο νοημοσύνης, ωριμότητα να μπορεί να εκφραστεί, να κάνει ολοκληρωμένες σκέψεις, να έχει κάποια πάθηση που να την εμποδίζει να καταθέσει, να μπορεί να διακρίνει πραγματικότητα από  φαντασία, να έχει ομαλή οικογενειακή ζωή».

Όπως επισημαίνει, «όλα αυτά τα στοιχεία, μαζί με την ικανότητα που έδειξε το παιδί, παρά το τραυματικό και διαρκές του συμβάντος, στο να περιγράψει την πράξη (κατά το χρόνο, τον τόπο, την εξακολουθητικότητα, τη συναισθηματική της αντίδραση και τη «σύγχυση» που της προκάλεσε), συνιστούν με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα της μαρτυροποίησης ανηλίκων και τη νομολογία των δικαστηρίων μας στοιχεία αξιοπιστίας που δεν διαφέρουν σημαντικά από την αξιοπιστία μαρτυρίας ενηλίκου».

Μάλιστα, ο νομικός προτρέπει τους γονείς να «προστρέχουν έγκαιρα, ψύχραιμα και συντεταγμένα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, στις αρμόδιες αρχές». Όπως εξηγεί, τα πράγματα στην κοινωνία έχουν πλέον ωριμάσει: «Όλοι γνωρίζουν ότι η ανηλικότητα προστατεύεται απόλυτα και χωρίς περιστροφές, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Τα αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος παιδιών δεν είναι φυσικό φαινόμενο, απέναντι στο οποίο δικαιούμαστε να σηκώνουμε τους ώμους, ή να το επιμολύνουμε με αντιεπιστημονικές προκαταλήψεις ενηλίκων. Έχουν τον μεγαλύτερο ίσως "σκοτεινό αριθμό" από τα περισσότερα βαριά εγκλήματα στα σύγχρονα ελληνικά ποινικά χρονικά και αποτελεί επιταγή να γίνονται πλέον ευκρινή, κατακριτά και τιμωρητά».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL