Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Σεξουαλική κακοποίηση / Ξεκινάει σήμερα η δίκη Λιγνάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σεξουαλική κακοποίηση / Ξεκινάει σήμερα η δίκη Λιγνάδη

ΛΙΓΝΑΔΗΣ

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία μάθαινε εμβρόντητη ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να διαλύσει την «αριστερή ηγεμονία» στον χώρο του πολιτισμού και ο σκηνοθέτης για χάρη του οποίου ο πρωθυπουργός είχε διακόψει τις διακοπές του προκειμένου να μεταβεί με το υπηρεσιακό του ελικόπτερο στην Επίδαυρο και να παρακολουθήσει τους «Πέρσες» του, κατηγορούνταν για βιασμό ανηλίκου. Πριν το αρχικό σοκ ξεπεραστεί, οι εναντίον του καταγγελίες πολλαπλασιάστηκαν και ο άνθρωπος που κήρυττε με σοβαροφάνεια την ελληνοπρέπεια σε κάθε του συνέντευξη αποδεικνυόταν ένας κατά συρροή βιαστής που μετερχόταν των πιο άγριων μεθόδων προκειμένου να παρασύρει τα θύματά του στο σπίτι του.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, της οποίας αποτέλεσε προσωπική επιλογή, ξεσήκωνε τη μήνη των καλλιτεχνών όταν δήλωνε ανερυθρίαστα, προκειμένου να δικαιολογηθεί, ότι ο διευθυντής της, που τόσο απότομα είχε τσαλακώσει το αφήγημα περί αρίστων, την είχε «εξαπατήσει με την υποκριτική του τέχνη». Εξίσου μεγάλη μήνη ξεσήκωσε όταν έγινε γνωστό ότι ακύρωσε τη δημόσια προκήρυξη για την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για να τοποθετήσει στη θέση τον "άριστο".

Στον Κορυδαλλό

Σήμερα, Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, 370 μέρες μετά την πρώτη εκείνη συνέντευξη-καταγγελία του Νίκου Σ., ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρεται από τις φυλακές της Τρίπολης, όπου βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος από τον περασμένο Μάρτιο, σε αυτές του Κορυδαλλού, όπου και θα διαμείνει κατά τη διάρκεια της δίκης που ξεκινά με τον ίδιο ως κατηγορούμενο όχι μόνο για εκείνον τον πρώτο, αλλά για συνολικά τέσσερις βιασμούς.

Ο δικηγόρος του, ο πολυπράγμων και διαβόητος Αλέξης Κούγιας, που στην αρχή αυτής της υπόθεσης επιδόθηκε στη συνήθη για αυτόν θορυβώδη υπεράσπιση μιλώντας για προφυλάκιση σκάνδαλο και δικογραφία κενή αποδεικτικών στοιχείων, έχει πλέον σωπάσει από καιρό. Για την ακρίβεια, έχει σωπάσει αναφορικά με αυτή την υπόθεση, καθώς κατά τα άλλα συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα προκαλώντας εντάσεις σχεδόν σε κάθε μεγάλη δίκη με την οποία καταπιάνεται.

Για σήμερα είχε προαναγγείλει ότι επρόκειτο να ζητήσει διακοπή της δίκης με την αιτιολογία του φόρτου εργασίας. Μέσα σε αυτόν τον μήνα, υποστηρίζει, έχει να ασχοληθεί με την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου  Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης των δολοφόνων και βιαστών της Ελένης Τοπαλούδη. Πράγματι, ο γνωστός ποινικολόγος μπορεί να μπερδευόταν ανάμεσα στους θύτες και στα θύματα σε τόσες διαφορετικές υποθέσεις και από αυτή τη σκοπιά το αίτημα διακοπής ενός μήνα μοιάζει λογικό.

Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επέμεναν ότι στην πραγματικότητα ο Κούγιας, μετά την αποτυχία του να αποτρέψει την προφυλάκιση του Λιγνάδη, ψάχνει δίοδο αποχώρησης από την υπόθεση όπως ακριβώς είχε αποχωρήσει κατά το παρελθόν από την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα - αφού προηγουμένως είχε κοντέψει να κάνει την Αθήνα παρανάλωμα με τις δηλώσεις του.

Από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, η εμπιστοσύνη στις προθέσεις του Κούγια είναι μικρή και υπάρχει η αίσθηση ότι στόχος είναι η εξουθένωση των μαρτύρων, κάποιοι από τους οποίους έρχονται από το εξωτερικό και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν διαρκώς.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ο Δήμητρης Λιγνάδης κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου για τέσσερις βιασμούς. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα αποφασίσει αν η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα ή θα διακοπεί για διάστημα ενός μήνα σε μια δίκη τεράστιου δημόσιου ενδιαφέροντος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL