Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
Βιασμός 24χρονης / «Καθυστέρησαν 18 ώρες για να πάρουν δείγμα» - Τι απαντάει η ΕΛΑΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιασμός 24χρονης / «Καθυστέρησαν 18 ώρες για να πάρουν δείγμα» - Τι απαντάει η ΕΛΑΣ

Μπίκα βιασμός
INTIME NEWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο τεχνικός σύμβουλος που έχει ορίσει η 24χρονη που κατήγγειλε τον βιασμός της το βράδυ της πρωτοχρονιάς, καταλογίζει σοβαρά λάθη τόσο στον χρόνο λήψης των δειγμάτων, όσο και στη διαχείριση των δειγμάτων που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και τα αποτελέσματα.

Όπως σημειώνει ο τεχνικός σύμβουλος που ορίστηκε από την πλευρά της κοπέλας, μετά από διαρροές από τον κύκλο του κατηγορουμένου ότι τα αποτελέσματα των δειγμάτων της 24χρονης ήταν αρνητικά, ως προς την ανεύρεση αλκοόλ και άλλων στοιχείων, όπως το «χάπι του βιασμού», υπήρξαν απώλειες ως προς τα στοιχεία των ούρων. Και αυτό γιατί, το συμβάν σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου 31 Ιανουαρίου, η δειγματοληψία έγινε το βράδυ της Κυριακής, ενώ η παράδοση στην ανακρίτρια το πρωί της Δευτέρας. Σημειώνεται ότι τα ούρα κρατούνταν στο ψυγείο του Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης τονίζει ότι σε αυτές τις 18 ώρες υπάρχει η πιθανότητα να έχουν χαθεί τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ναρκωτικές ουσίες ή το λεγόμενο «χάπι του βιασμού».

Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr , αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πήραν το δείγμα μετά από 18 ώρες. Ουσιαστικά δεν θα έβγαινε θετικό το χάπι του βιασμού μετά από τόσες ώρες, αυτό ισχύει. Υπήρξαν σαφώς απώλειες στη διαχείριση των δειγμάτων». Ο τεχνικός σύμβουλος, επανέλαβε ότι ενδεχομένως θα ζητηθεί επανεξέταση των αποτελεσμάτων, αφού πρώτα δει ο ίδιος τον φάκελο που κατατέθηκε σήμερα στην ανακρίτρια.

«Θέλω να έχω εικόνα των πραγματικών αποτελεσμάτων. Αύριο το πρωί θα τα πάρει ο δικηγόρος από την ανακρίτρια. Πιθανότατα να ζητήσουμε να γίνει η επανάληψη της εξέτασης», δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι «ο ορισμός του βιασμού δεν χρειάζεται να εμπεριέχει ναρκωτικές ουσίες, ακόμη και με αλκοόλ μπορεί να συμβεί. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ναρκωτικά». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε από πλευράς μας  για να διαλευκανθεί η υπόθεση» τόνισε ο σύμβουλος.

Τι λένε αστυνομία και ιατροδικαστές

Από την άλλη πλευρά ωστόσο τόσο η Αστυνομία όσο και ο ιατροδικαστής διαψεύδουν ότι άργησαν να ληφθούν δείγματα για εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η πλευρά της 24χρονης, είχε εκφράσει εξ αρχής την αντίθεσή της στη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη συλλογή του δείγματος, επισημαίνοντας, το θέμα της ώρας της δειγματοληψίας καθώς το χάπι του βιασμού μπορεί δύσκολα να ανιχνευτεί στο αίμα, πολύ περισσότερο αν έχουν περάσει έξι ώρες και στα ούρα δέκα ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά της η αστυνομία ισχυρίζεται πως την 1η Ιανουαρίου «ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών. Ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ».

Παράλληλα αναφέρει πως «κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν (5) πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης».

Η ΕΛΑΣ σημειώνει ότι «το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρους της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία ενημερώθηκε για το περιστατικό την 01/01/22, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του τμήματος ασφάλειας του Λευκού Πύργου».

Τονίζεται ότι η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ουρών, που είναι το μονό κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά. το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ. Αναφορικά με την τοξικολογική ανάλυση η υπηρεσία μας ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή ιατροδικαστικής & τοξικολογίας του ΑΠΘ κ. Ράικου, υπευθύνου των αναλύσεων αυτών, για ολόκληρη τη Β. Ελλάδα. Οδηγίες που έχουν δοθεί συμφωνά με τα διεθνή πρωτοκολλά.

Την επομένη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η 24χρονη προσήλθε ιατροδικαστική υπηρεσία για να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδοθήκαν στην αρμοδία προανακριτική αρχή ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Όπως τονίζει η ιατροδικαστική «ο κ. Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το τμήμα ασφάλειας του λευκού πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασης του και το μετέφερε στο εργαστήριο του στο ΑΠΘ για ανάλυση. Σημειώνουμε ότι στις 19/01/22 ο κ. Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο. Τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/22, παραδοθήκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική αρχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL