Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Τα κακά νέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα κακά νέα

ΔΕΗ

“Το φετινό ιστορικά υψηλό επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικού από άνθρακα αποτελεί ανησυχητικό σημάδι τού πόσο έχει εκτροχιαστεί ο κόσμος από την προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών άνθρακα σε μηδενικά επίπεδα”. Τα λόγια ανήκουν στον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, που αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση του οργανισμού σχετικά με τη ζήτηση, την προσφορά και το εμπόριο του άνθρακα τη χρονιά που πέρασε. Και τα νέα είναι κακά: τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς το πιο βρόμικο ορυκτό καύσιμο ανακάμπτει δυναμικά.

Συγκεκριμένα η παραγωγή ηλεκτρικού από άνθρακα αυξήθηκε κατά 9%, γεγονός που αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά σε πορεία υποχώρησης βρίσκεται. Και αυτό όταν στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη, τον περασμένο Νοέμβριο, πάνω από 40 κυβερνήσεις δεσμεύονταν δημόσια ότι θα βάλουν τέλος στη χρήση άνθρακα! Υποκρισία;  Άγνοια; Κυνισμός;  Όλα μαζί; Πλέον δεν έχει τόση σημασία. Το κρίσιμο είναι οι πράξεις.

“Χωρίς ισχυρές και άμεσες δράσεις από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα, με δίκαιο, συνετό και ασφαλή τρόπο, θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό Κελσίου” εξηγεί ο Μπιρόλ στην εισαγωγή της έρευνας που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Την ίδια περίοδο που γινόταν γνωστό ότι η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το 2020.

Όλα αυτά είναι ανησυχητικές ενδείξεις που δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις δεν αλλάζουν τις άκρως βλαπτικές για το κλίμα και τις ζωές των λαών πολιτικές τους. Παγκοσμίως πολλαπλασιάστηκαν τα επενδυτικά σχέδια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ οι πωλήσεις των ακριβών SUV και άλλων πολυτελών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 10%. Και αυτές οι διαπιστώσεις προστίθενται στην ήδη υπάρχουσα, πολύ γκρίζα πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει η εντατική χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus (“των ματιών της Ευρώπης στον πλανήτη”), που δημοσιοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου, τα τελευταία επτά χρόνια ήταν τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ. Το πρόγραμμα θυμίζει ότι το 2021 “η Ευρώπη γνώρισε το θερμότερο καλοκαίρι της” με “σοβαρά κύματα θερμότητας στη Μεσόγειο και πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη”. Γεγονός που ευνόησε τις “έντονες και παρατεταμένες” δασικές πυρκαγιές γύρω από τη Μεσόγειο. Παρατηρεί επίσης ότι το θερμόμετρο στη Σικελία σκαρφάλωσε στους... 48,8 βαθμούς Κελσίου σπάζοντας κατά 0,8 β. το προηγούμενο ρεκόρ! Το ίδιο αποκαρδιωτικά είναι και τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δορυφορικών δεδομένων: οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, έχουν και αυτές πάρει την ανηφόρα...

Η μεγάλη εικόνα “μας θυμίζει απότομα την ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας, να πάρουμε καθοριστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις προς μια αειφόρο κοινωνία και να δουλέψουμε για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα” σχολίασε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή του Copernicus. Επιβεβαιώνοντας επιστημονικά τα λόγια του σπουδαίου συγγραφέα και φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο για την “ηθική ευθύνη δράσης των πλούσιων χωρών”: “Θα είναι πραγματικά καταστροφικό αν τα πλούσια έθνη δεν καταφέρουν να στηρίξουν τα πιο φτωχά και ο χρόνος τελειώνει. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να κάνουμε τίποτε γι’ αυτό, είναι χαμένη μέρα. Αν δεν δράσουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά”.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL