Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΕΣΗΕΑ / Εκλογές υπό την βαριά σκιά των κυβερνητικών παρεμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΗΕΑ / Εκλογές υπό την βαριά σκιά των κυβερνητικών παρεμβάσεων

ΕΣΗΕΑ

Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη 27 έως Δευτέρα 31 Ιανουαρίου) γίνονται σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες για τη δημοσιογραφία στη χώρα μας. Ο ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, τόσο με παρεμβάσεις στη δημοσιογραφική εργασία όσο και με οικονομικές πιέσεις μέσω της αυθαίρετης διανομής της κρατικής διαφήμισης, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης.

Η στοχοποίηση του Κ. Βαξεβάνη και της Γ. Παπαδάκου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη Δικαιοσύνη είναι η πιο πρόσφατη πράξη μιας σειράς κυβερνητικών παρεμβάσεων, από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τα λεγόμενα «fake news» και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων από την ΚΥΠ μέχρι τις παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, ειδικά για το μεταναστευτικό και για την πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την πανδημία, αλλά και για την απουσία πλουραλισμού από τα ΜΜΕ, που καταγράφεται και από διεθνείς οργανισμούς.

Η παράταξη της Αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ, η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», είναι η μόνη παράταξη που στο παρελθόν και σήμερα βάζει στις προτεραιότητές της το ζήτημα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, της ελευθερίας, αλλά και της λογοδοσίας των δημοσιογράφων. «Τη δημοσιογραφία και τα μάτια μας» είναι το σύνθημα της παράταξης, που αγωνίζεται:

* Για ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

* Για ΕΣΗΕΑ αυτόνομη, με αγωνιστικό πρόσημο απέναντι στη διαπλοκή και τον κυβερνητικό έλεγχο στην ενημέρωση.

* Για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

* Για να σταματήσουν οι διώξεις και οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, για την υπεράσπιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Η «Συσπείρωση» τοποθετείται σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των δημοσιογράφων: την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις νέες προκλήσεις της επόμενης περιόδου: τη διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων από τους δημοσιογράφους με την ίδρυση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Ξενοφών», αλλά και τη διεκδίκηση της προστιθέμενης αξίας της δημοσιογραφικής εργασίας, μέσω της εκθετικής αναπαραγωγής της στο Διαδίκτυο: την αναδιανομή των κερδών από τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες. Διεκδικεί επίσης τα social media να γίνουν πεδίο ελεύθερης έκφρασης και όχι χώρος φίμωσης δημοσιογράφων και μέσων.

Η «Συσπείρωση» κατεβαίνει στις εκλογές με ισχυρό ψηφοδέλτιο νίκης, ανανεωμένο, με 80 υποψηφίους. Στόχος της παράταξης είναι να ενισχυθεί η παρουσία της σε όλα τα όργανα και να αυξηθεί η εκπροσώπησή της στο Διοικητικό Συμβούλιο, από δύο σήμερα (τον Σταύρο Καπάκο και τη Μάχη Νικολάρα) σε τρεις εκπροσώπους από το σύνολο των 11 μελών στο Δ.Σ.

Δούρειος Τύπος

Ισχυρό ψηφοδέλτιο νίκης της «Συσπείρωσης»

Τα ψηφοδέλτια της Συσπείρωσης, καθώς και η παρουσία της σε όλα τα όργανα της ΕΣΗΕΑ:

* Για το Διοικητικό Συμβούλιο υποψήφιοι είναι: Προκόπης Αγγελόπουλος, Γιάννης Αγουρίδης, Παναγιώτης Αντωνογιαννάκης, Εμμανουέλλα Αργείτη, Δημήτρης Ασημακόπουλος, Έτα Βασιλείου, Λασκαρίνα Γερασίμου, Αναστασία Γιάμαλη, Νίκος Γιαννόπουλος, Χρήστος Δεμέτης, Αναστάσιος Επιτρόπου, Μαρία Ευαγγελοπούλου, Κυριάκος Ζηλάκος, Αννέτα Καββαδία, Κώστας Καλέτσιος, Μάριος Καλογερόπουλος, Χρήστος Καλουντζόγλου, Κώστας Καναβούρης, Σταύρος Καπάκος, Νίκος Καπόγλης, Γεώργιος Καρζής, Κωνσταντίνος Καρίκης, Γιάννης Κιμπουρόπουλος, Φοίβος Κλαυδιανός, Λάζαρος Κοκόσης, Μαρία Κονταξή, Γιάννης Κορωναίος, Δημήτρης Κουκλουμπέρης, Δήμητρα Κουνέλη, Δήμητρα Κουντή, Χριστίνα Κοψίνη, Γιώργος Κρατημένος, Πόλυ Κρημνιώτη, Γιώργος Κυρίτσης, Μαίρη Λαμπαδίτη, Χρυσόστομος Λουκάς, Θανάσης Λυρτσογιάννης, Δημήτρης Μανιάτης, Κώστας Μανιμανάκης, Δήμητρα Μανιφάβα, Γιούλη Μανώλη, Ανδρέας Μαραθιάς, Νίκος Μάστορας, Γιώργος Μελιγγώνης, Άγγελος Μενδρινός, Γιώργος Μιχαηλάρης, Γιάννης Μπασκάκης, Κατερίνα Μπρέγιαννη, Μάχη Νικολάρα, Αγγέλα Νταρζάνου, Νίκος Παναγιωτέλης, Λάμπρος Παναγιώτου, Αργύρης Παναγόπουλος, Θόδωρος Παναγούλης, Βασίλης Παπανικολάου, Δαμιανός Παπαχατζής, Άλκης Πασαλίδης, Γιώργος Πίκουλας, Κώστας Πουλακίδας, Κώστας Σαββόπουλος, Νίκος Σβέρκος, Αναστασία Σταματοπούλου, Στάθης Σχινάς, Δήμητρα Σωτηριάδου, Ιωάννα Σωτήρχου, Δημήτρης Ταταρούνης, Στεφανία Τζακώστα, Μαριάννα Τόλια, Χρήστος Τσατσαρώνης, Ματθαίος Τσιμιτάκης, Γιάννης Φασούλας, Γιώργος Φλωράτος, Αντώνης Φουντής, Μικέλα Χαρτουλάρη, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Δημήτρης Χατζηνικόλας, Νάσος Χατζητσάκος, Βαγγέλης Χερουβείμ και Μαρία Ψαρά.

Υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή (3 σταυροί) είναι ο Γιάννης Κλάδης και ο Δημήτρης Τρίμης.

* Για το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (5 σταυροί) προκρίνονται οι Δημήτρης Αλεξόπουλος, Δήμητρα Γκουντούνα, Δέσποινα Μακριού, Γιώργης Μέρμηγκας και Άρης Ραβανός.

* Για το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο (5 σταυροί) προκρίνονται οι Άννα Κωνσταντακάκη, Χρήστος Παγώνης,Τάκης Τερζής, Μιμή Τουφεξή, Δέσποινα Τσαντέ και Κώστας Τσουπαρόπουλος.

* Για το Μορφωτικό Ίδρυμα (11 σταυροί) Βασίλης Βασιλικός, Δημήτρης Γκιώνης, Στέλλα Γκλιάνα, Γιάννης Κουτσοκώστας, Νίκος Μπουρσινός, Φανή Πετραλιά, Μανώλης Πιμπλής, Άρης Ραβανός και Νίκος Σερβετάς.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL