Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Βιασμός 24χρονης / Μία είδηση που παρ' ολίγον να χαθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιασμός 24χρονης / Μία είδηση που παρ' ολίγον να χαθεί

24χρονη Γεωργία βιασμός
(EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Η υπόθεση της νάρκωσης και του βιασμού της 24χρονης κοπέλας από τη Θεσσαλονίκη, της Γεωργίας Μπίκα, έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εγκλημάτων έμφυλης βίας στη χώρα μας. Κάθε φορά, σε κάθε τέτοια είδηση, παρακολουθούμε μουδιασμένοι να ξετυλίγεται μπροστά μας ακόμα ένα δράμα, ακόμα μια γυναίκα κακοποιημένη. Αυτή τη φορά όμως το θάρρος της κοπέλας, η δύναμή της να τα βάλει με ανθρώπους πανίσχυρους, ίσως να είναι το εφαλτήριο που θα τα αλλάξει όλα. Δεν είμαστε πια με τον φόβο. Φόβος θα κατακλύζει μόνο τους βιαστές.

Η σιωπή των... ΜΜΕ

Στις 2 Ιανουαρίου η Γεωργία καταγγέλλει τον βιασμό της στο αστυνομικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη. Ξέρει ότι θα βρεθεί απέναντι από μεγάλα ονόματα, ο λόγος της εναντίον μερικών από τους πλουσιότερους και επιφανέστερους επιχειρηματίες της χώρας. Καταγγέλλει 27χρονο γνωστό επιχειρηματία, γόνο επιχειρηματικής οικογένειας των Αθηνών, ο οποίος λίγο αργότερα εντοπίζεται από την αστυνομία, συλλαμβάνεται και οδηγείται σε εισαγγελέα και ανακριτή. Η είδηση χάνεται στα ελληνικά ΜΜΕ.

Για ακόμα μια φορά φανερώνεται το μεγάλο πρόβλημα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και με την ελληνική δημοσιογραφία. Τι και αν από πέρσι, μετά τη σπουδαία κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου να μιλήσει ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν ένα «ανθρώπινο» πρόσωπο, μια υποτιθέμενη ευαισθησία στα θέματα κακοποίησης και έμφυλης βίας. Η υπόθεση βιασμού της 24χρονης μάλλον θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας. Το Μακελειό ήταν η εφημερίδα που έκανε πρωτοσέλιδο την είδηση με τον γνωστά εξευτελιστικό τρόπο της κλειδαρότρυπας.

Η Γεωργία βρέθηκε μόνη της για 12 ώρες στο αστυνομικό τμήμα μετά τον βιασμό της και στη συνέχεια άλλες τρεις ημέρες μόνη της, στο σπίτι της, όπου έπρεπε να μην πλυθεί για να μπορέσει να την εξετάσει ο ιατροδικαστής τρεις ημέρες αργότερα. Πέρασαν άλλες 11 ημέρες προκειμένου να την καλέσει η ανακρίτρια.

Σε αυτό το διάστημα ήταν ολομόναχη, χωρίς στήριξη, χωρίς την ελάχιστη προστασία που θα όφειλε να της προσφέρει το κράτος. Η φρικτή ιστορία του βιασμού της μαθαίνεται μόνο όταν μερικοί θαρραλέοι χρήστες των social media δημοσιοποιούν την ιστορία της. Με ονόματα. Με πληροφορίες που πήραν από την κοπέλα και με έρευνα που έκαναν οι ίδιοι.

Ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης (omikrosprigkipakos στο Instagram) ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν το θέμα, με τόλμη και χωρίς να κάνει πίσω ακόμα και όταν δεχόταν απειλές για τη ζωή του και τον συκοφαντούσαν γνωστοί “influencers” του Διαδικτύου.

Τα social media έσπασαν τη σιωπή

Είναι φανερό πως έγινε συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης αυτής της τόσο σοβαρής είδησης από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Είναι τραγικό το ότι έχει γίνει αποδεκτό πως αυτή είναι η εικόνα των ελληνικών ΜΜΕ, είναι μεγάλο πλήγμα για τη δημοκρατία, για την ελευθερία όταν η πλειονότητα των πολιτών της έχει αποδεχτεί ότι τα ΜΜΕ αποκρύπτουν ειδήσεις που δεν συμφέρουν τα αφεντικά τους.

Για ακόμα μια φορά ο κόσμος μάθαινε από το Twitter και το Instagram για το τι συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση, για ακόμα μια φορά τον ρόλο των δημοσιογράφων ανέλαβαν οι χρήστες των social media.

Όσο περνούσαν οι ώρες έβγαιναν στην επιφάνεια όλο και περισσότερα για την υπόθεση, ότι εμπλέκονται τέσσερα άτομα, τέσσερις νέοι άνθρωποι που ανήκουν στις πλουσιότερες οικογένειες της Ελλάδας, ότι είναι γνωστοί επιχειρηματίες που έχουν στην κατοχή τους πολύ γνωστά μαγαζιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  Έχει ξεκινήσει ένα τσουνάμι καταγγελιών και πληροφοριών το οποίο δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Πρώην εργαζόμενες στα συγκεκριμένα μαγαζιά ανέφεραν πως έχουν πέσει και οι ίδιες θύματα των συγκεκριμένων ανδρών, πως είναι γνωστή η τακτική που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, πως πιέζουν με χίλιους τρόπους κοπέλες για να παρευρεθούν στα «πάρτι» τους, καταγγελίες από γυναίκες που επίσης έχουν ξυπνήσει σε δωμάτια ξενοδοχείων χωρίς να έχουν μνήμες από το πώς βρέθηκαν εκεί.

Το κουβάρι ξετυλίγεται, τα στόματα άνοιξαν, η ντροπή και ο φόβος παραμερίστηκαν.  Όταν είμαστε πολλοί και πολλές, όταν ξέρουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που θα μας ακούσουν, υπάρχουν και άλλες που έχουν βιώσει ό,τι και εμείς, η ντροπή αλλάζει στρατόπεδο.

Γεωργία Μπίκα

Μετά την απόκρυψη, η συγκάλυψη και η προσβολή

Πέπλο προστασίας των ευυπόληπτων θυτών και εκφυλιστική έκθεση του θύματος με σκιές για την προσωπικότητα και το "ποιόν" της ήταν η απάντηση των ΜΜΕ στην πρότερη αποσιώπηση του περιστατικού

Εξαιτίας της ορμής που ξεσήκωσαν οι αποκαλύψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να προβάλουν την είδηση του βιασμού της κοπέλας, χωρίς, φυσικά, να εξηγήσουν τις 15 μέρες που μεσολάβησαν από την καταγγελία μέχρι να φτάσει η είδηση στις οθόνες μας.

Η παρουσίαση της είδησης όμως ήταν τόσο προβληματική όσο και η απόκρυψή της. Αρχικά έγινε λόγος για «ροζ» πάρτι, για ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι που «χάλασε», για μια όμορφη βραδιά που κατέληξε σε κακοποίηση. Επιλέχθηκαν αισθησιακές φωτογραφίες γυναικών για να συνοδεύουν την είδηση, φωτογραφίες με σαμπάνιες και κόσμο σε πάρτι. Πηχυαίοι τίτλοι που τόνιζαν ότι το πάρτι ήταν πλουσίων, επιχειρηματιών. Γνωστές τακτικές που ακολουθούνται για να κλείνουν το μάτι στους αναγνώστες, δεν ήταν μια καλή κοπέλα που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και την εκμεταλλεύτηκαν, ήταν μια «από τις άλλες». Σε ένα κοινό που έχει μάθει να μην πιστεύει τις γυναίκες που καταγγέλλουν, τους δίνεις στο πιάτο αυτό που θέλουν να δουν.

Μερικοί δημοσιολογούντες -δυστυχώς, όχι λίγοι- μίλησαν ξεκάθαρα για προσπάθεια απόσπασης χρηματικού οφέλους από την κοπέλα, υπονόησαν ότι η Γεωργία βρισκόταν στο πάρτι επί πληρωμή, τόνισαν έτσι με σοβαρά και συντακτικώς ορθά λογάκια, όπως αρμόζει και στη θέση τους, ότι η κοπέλα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους ανυπεράσπιστους γόνους υπερπλουσίων οικογενειών.

Από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας, όταν κυκλοφόρησε σε διάφορα σάιτ το όνομα της κοπέλας -πριν δώσει συνέντευξη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο- και, φυσικά, όταν στα δελτία των 8 έπαιζαν οι φωτογραφίες της κοπέλας με «θολωμένο» το πρόσωπό της. Ξεκινούσε η είδηση της καταγγελίας του βιασμού, ενώ έπαιζαν φωτογραφίες του θύματος την ώρα που φοράει το κραγιόν της, από καλοκαιρινές διακοπές, από βραδινές της εξόδους.

Όσα λεπτά διήρκεσε το ρεπορτάζ, έπαιζαν αυτές οι φωτογραφίες, φωτογραφίες με το καλλίγραμμο σώμα της, το ντύσιμό της όταν βγαίνει έξω το βράδυ, όλα για να χτιστεί ένα συγκεκριμένο προφίλ για τη νέα κοπέλα. Στο μεταξύ, τα ονόματα και οι φωτογραφίες των θυτών δεν υπήρχαν πουθενά. Αυτοί ήταν οι ευυπόληπτοι γόνοι πλουσίων οικογενειών, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον πληροφορίες.

Γεωργία Μπίκα

Το πρόσημο στον συγκεκριμένο βιασμό είναι και ταξικό

Ο βιασμός δεν έχει ταξικό πρόσημο. Ο βιασμός γίνεται για την επιβολή πάνω στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου. Στον κόσμο που ζούμε δεν έχουν όλα τα σώματα την ίδια αξία, ούτε οι ζωές μας. Σκεφτείτε μόνο ποια θα ήταν η πορεία της υπόθεσης αν οι βιαστές ήταν σκουρόχρωμοι μετανάστες και όχι πλουσιόπαιδα με άκρες πολιτικές. Εννοείται ότι και οι φτωχοί άντρες μπορούν να βιάζουν γυναίκες εξαιτίας της θέσης που τους δίνει η πατριαρχία, αλλά είναι τόσο μα τόσο ευκολότερο για τους πλούσιους άντρες να βιάσουν μια γυναίκα και να συνεχίσουν τη ζωή τους αλώβητοι. Διασυνδέσεις, γνωριμίες, προνόμια, σε μια κοινωνία όπου δυστυχώς μετριέται η αξία σου με βάση τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επιμένω στο ταξικό του συγκεκριμένου βιασμού, ακριβώς επειδή, όπως φαίνεται και με τις καταγγελίες στα social media -που, φυσικά, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις επίσημες καταγγελίες αλλά όταν γίνονται σε τέτοιον αριθμό, συμπεράσματα βγαίνουν- και όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του δικηγόρου της Γεωργίας, υπάρχει κύκλωμα μαστροπείας πίσω από την υπόθεση. Συγκεκριμένοι επιχειρηματίες φαίνεται πως διοργάνωναν τέτοια πάρτι (δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για «πάρτι» πλουσίων σε σουίτες ξενοδοχείων), πως προσέλκυαν κοπέλες, εργαζόμενες στα μαγαζιά τους, αλλά και πελάτισσες, και τους ζητούσαν, πολλές φορές πολύ πιεστικά, να παρευρεθούν σε αυτά τα πάρτι, «για να ομορφύνει η βραδιά για τους πελάτες». Μέχρι στιγμής έχουν γίνει άλλες δύο επίσημες καταγγελίες για βιασμούς (όχι από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση της 24χρονης) «με τον ίδιο τρόπο» το 2016 και το 2018.

Δεν υπάρχει καμία υπερβολή στο να πούμε ότι άντρες της αστικής τάξης, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τη θέση τους και τα χρήματά τους, ασελγούσαν πάνω σε κορίτσια της εργατικής τάξης.

Κατηγορούνται πολύ συχνά οι γυναίκες ότι επιθυμούν «τα λούσα», τη χλιδή, την «ακριβή» ζωή και μένουν εκτός κριτικής οι άντρες που επιδιώκουν να αποκτήσουν χρήμα, φήμη και ακριβά αμάξια ακριβώς για να προσελκύσουν γυναίκες. Μένει εκτός κριτικής ένα ολόκληρο σύστημα που προωθεί αυτές τις αξίες, τον πλουτισμό, το κέρδος, το χρήμα σαν θεό. Ένα σύστημα που έχει αναγάγει την ανθρώπινη αξία στο πόσα χρήματα κατέχουμε, που έχει «ρίξει» τις ανθρώπινες σχέσεις και το σεξ σε ένα άνευ νοήματος κυνήγι γκλαμουριάς και δηθενιάς. Στο τέλος της ημέρας όμως, και όταν γίνεται λόγος για τόσο πλούσιους άντρες, όσο και να μαγεύονται κάποιες γυναίκες από τα χρήματα και τη χλιδάτη ζωή τους, οι ίδιες μένουν στην καλύτερη με ένα τίποτα, στη χειρότερη τραυματίζονται για πάντα, ενώ οι άλλοι θα συνεχίσουν στην επόμενη και στην επόμενη...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL