Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ζήνωνος: Ο πολύβουος δρόμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζήνωνος: Ο πολύβουος δρόμος

ΖΗΝΩΝΟΣ

Ο Ζήνων ο Ελεάτης ήταν ένας από τους αρχαίους  Έλληνες προσωκρατικούς φιλοσόφους στην Κάτω Ιταλία και μέλος της Ελεατικής Σχολής που ίδρυσε ο Παρμενίδης. Ο Αριστοτέλης τον αποκαλούσε «εφευρέτη της διαλεκτικής μεθόδου». Γεννήθηκε περί το 488 π.X. στην Ελέα της Ιταλίας, όπου και πέθανε περί το 425 π.Χ.

Προς τιμήν του πήρε το όνομά του ο δρόμος που ξεκινά από την αρχή σχεδόν της οδού Πειραιώς και καταλήγει στη διασταύρωση της Λεωνίδου με τη Δεληγιώργη και την Ακομινάτου. Δηλαδή η οδός Ζήνωνος.

Η αλήθεια είναι ότι τη δεκαετία του 1980 ένα μικρό κομμάτι της περιοχής ήταν η Τρούμπα της Αθήνας.  Ένα σφαιριστήριο, δύο καμπαρέ με στριπτίζ και κονσομασιόν που βγάζανε και ταμπέλες-βιτρίνες στον δρόμο, όπως στους κινηματογράφους παλιά, με φωτογραφίες από τα σόου που έκαναν οι "αρτίστες ντιζέζ". Το σκηνικό συμπλήρωναν ένα-δύο ξενοδοχεία αμφιβόλου ηθικής και δύο "σπίτια" νεοκλασικά με κόκκινο φωτάκι απέξω. Δεν δημιουργούνταν όμως κανένα πρόβλημα στους περίοικους, μάλλον επειδή αυτού του είδους τα μαγαζιά λειτουργούσαν βράδυ και με σχετική διακριτικότητα.  Όλα αυτά στη Γερανίου διασταύρωση με τη Ζήνωνος και στη Μενάνδρου. Η Ζήνωνος ήταν ο εμπορικός δρόμος, με πολλά μαγαζιά όπως μανάβικο, φούρνο, ένα υπέροχο καφεκοπτείο που μοσχοβόλαγε ο τόπος, χασάπικο (Τα πέντε αδέλφια), τυροπωλείο κ.λπ.

Στο τελείωμα της δεκαετίας του 1980 και στην αυγή του 1990 το σκηνικό άλλαξε. Έφυγαν τα καμπαρέ και το σφαιριστήριο και η Ζήνωνος πεζοδρομήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος.  Άνοιξαν κι άλλα εμπορικά καταστήματα, όπως υποδηματοπωλεία, καραμελάδικο κ.ά. Εκεί γύρω λειτουργούσαν επίσης πέντε εφημερίδες με τα τυπογραφεία τους και τα πιεστήριά τους. Υπήρχαν πολλά δικηγορικά γραφεία, αφού στην περιοχή υπήρχαν δικαστικές υπηρεσίες, όπως το Εφετείο, το Πταισματοδικείο, το Αρχείο για παλιές υποθέσεις.

Σταδιακά από το 2000 και μετά άρχισε η μεγάλη παρακμή.  Έφυγαν οι εφημερίδες και τα στέκια των δημοσιογράφων.  Όταν μεταφέρθηκαν και οι δικαστικές υπηρεσίες, το 2010, μπήκε και η ταφόπλακα.

Η οδός Ζήνωνος παραμένει ωστόσο ο πολύβουος εμπορικός δρόμος του κέντρου της πόλης, πάντα ανοιχτή για οποιαδήποτε χρήση.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL