Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Γκίκας Μαγιορκίνης / Ωμή παραδοχή και αδιαφορία για τις απώλειες ανθρώπων 
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκίκας Μαγιορκίνης / Ωμή παραδοχή και αδιαφορία για τις απώλειες ανθρώπων 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης
(EUROKINISSI ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Μια προσέγγιση αντίστοιχη με αυτήν της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία, όπου εμφανίζεται ως «θετικότερη» όχι η προστασία της ζωής των πολιτών αλλά η διατήρηση της αγοράς σε λειτουργία όσο είναι δυνατό, παρουσίασε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Σίγουρα θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα, το θεωρώ δεδομένο, όπως και τα φετινά Χριστούγεννα ήταν καλύτερα από τα περυσινά. Δημιουργήθηκε μια κατάσταση αλλά όπως και να έχει ήμασταν καλύτερα από τα περυσινά, που ήταν πιο περιορισμένη η κατάσταση ... θεωρώ ότι θα είμαστε καλύτερα και από τώρα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες. Από την 1η Νοεμβρίου του 2021 μέχρι και χτες, στην Ελλάδα χάθηκαν 6.295 άνθρωποι από τον κορωνοϊό, 28,9% περισσότεροι από τους 4.883 θανάτους την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν. Ο κ. Μαγιορκίνης φαίνεται να ερμηνεύει ως «θετικό» το ό,τι τα περιοριστικά μέτρα ήταν ελαφρύτερα. Ωστόσο, οι ήδη ανεπαρκείς όπως αποδείχθηκε περιορισμοί των γιορτών του 2020-2021 είχαν οδηγήσει σε ουσιαστική κάμψη τους θανάτους συμπολιτών μας στα μέσα Ιανουαρίου. Σήμερα, βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετική, έντονα ανοδική τάση, όπως φαίνεται στα σχετικά διαγράμματα.

2020-2021

2021-2022

«Τα κρούσματα θα πρέπει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα να τα συνηθίσουμε, θα παραμείνουν. Η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Το επίπεδό τους θα φτάσει να κυμαίνεται σε ένα "πλατό", το επίπεδο δεν το ξέρω, θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που έχουμε συνηθίσει», συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης. Προέβλεψε αντίστοιχα ότι «ο αριθμός των θανάτων εξαρτάται αποκλειστικά από την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60, έχει κάπως βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες ... σταδιακά με βάση τα στοιχεία που έχουμε θεωρώ ότι θα μειωθεί, θα πέσει τους επόμενους δύο μήνες σίγουρα κάτω από 50 (σ.τ.σ. απώλειες ημερησίως), να φτάσει γύρω στις 20-30».

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι το αφήγημα της πρώτης περιόδου περί ανοσίας της αγέλης ήταν τελικά απλώς «ελπίδα». «Η ανοσία της αγέλης είναι η κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε σημείο "αποστειρωτικής ανοσίας", που δεν μπορεί να κολλήσει, σε σημείο που ο ιός δεν μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδεται. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας ότι η "αποστειρωτική ανοσία" στον κορωνοϊό δεν είναι κάτι ούτε εφικτό ούτε διαρκές, δηλαδή μετά από 3-4 μήνες κάποιος μπορεί να ξανακολλήσει αφού έχει κολλήσει. Το σενάριο ανοσίας της αγέλης δεν υφίσταται και δεν θα επιτευχθεί. Δεν το έχουμε δει και με τους άλλους κορωνοϊούς. Ωστόσο είχαμε μια ελπίδα αρχικά, όχι πλέον. Έχει περάσει αυτό, αρκετό καιρό τώρα ... δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε με την υψηλή μεταδοτικότητα, ιδίως της Όμικρον, να επιτεχθεί αυτό το ποσοστό αποστειρωτικής ανοσίας που πρέπει. Είναι πάνω από 90%, είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί».

Για την πιθανότητα κάποιος που κόλλησε με την Όμικρον να ξανακολλήσει στη συνέχεια και πάλι με Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «η Όμικρον είναι κάτι σχετικά πρόσφατο, 1-2 μήνες. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε αν μπορεί να συμβεί αυτό. Το πιθανότερο είναι ότι μπορεί, μετά από 3 μήνες. Αλλά ακόμα δεν έχουμε στοιχεία. Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες περίπου από την επανεμφάνιση της παραλλαγής, για να μπορούμε να πούμε με ακρίβεια τι συμβαίνει». Υπογράμμισε πάντως ότι «το ποσοστό της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης mRNA εμβολίων στην Όμικρον, όσον αφορά την αποστειρωτική ανοσία, είναι πάνω από 50% ... Κάποιοι θα κολλήσουν ... όσον αφορά την προστασία από βαριά νόσηση (νοσηλεία, διασωλήνωση, θάνατος), κρατάει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακόμα και με τη δεύτερη δόση, τα άτομα που κολλάνε την Όμικρον έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να πάνε στο νοσοκομείο, από ό,τι αν ήταν ανεμβολίαστοι ... Παρότι έχουν περάσει διάφορες παραλλαγές, τα εμβόλια μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά για την προστασία από βαριά νόσηση και νοσηλεία. Υπολογίζουμε ότι αυτή η ανοσία θα κρατάει για αρκετό χρονικό διάστημα. Η πρώτη εκτίμηση είναι πάνω από ένα έτος».

«Η αποστειρωτική ανοσία δεν είναι εφικτή σε βάθος χρόνου και υποχωρεί μετά από 2-3 μήνες. Είτε έχεις εμβολιαστεί είτε έχεις νοσήσει, η πιθανότητα να κολλήσεις και να νοσήσεις ελαφρά, ανεβαίνει πάνω από 50%», σημείωσε ο ίδιος. Τέλος, αναφερόμενος στην «κυτταρική ανοσία», είπε ότι μπορεί να «κρατάει περισσότερο από τα αντισώματα, ωστόσο δεν οδηγεί σε αποστειρωτική ανοσία, ιδίως σε νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού. Τα T-κύτταρα δεν "κυκλοφορούν" στη μύτη, αλλά στο αίμα. Άρα στην πρώτη επαφή με τον ιό κολλάμε, μετά έρχονται τα Τ-κύτταρα και τον σκοτώνουν, σε δεύτερη φάση, προστατεύοντας από βαριά νόσο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL