Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Hilton / Άκαρπη η πρώτη συνάντηση εργοδοσίας – εργαζόμενων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Hilton / Άκαρπη η πρώτη συνάντηση εργοδοσίας – εργαζόμενων

ΧΙΛΤΟΝ

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους προχωρούν οι εργαζόμενοι του "Χίλτον" μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν με την πλευρά της εταιρείας (Ιονική Επιχειρήσεις και Ξενοδοχεία Α.Ε). Μια συνάντηση η οποία κανονίστηκε κατόπιν της δυναμικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι τη Δευτέρα (17.1) έξω από το μεγάλο ξενοδοχείο, που πίεσε την εργοδοσία να κάτσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί. Εκείνο όμως το μικρό βήμα που επετεύχθη δεν είναι στο ελάχιστο αρκετό για να υπάρξει δικαίωση των εργαζομένων.

Οπως μεταφέρθηκε στην ΑΥΓΗ, η εργοδοσία έδειξε ανυποχώρητη στη θέση της για απομάκρυνση των εργαζομένων με εθελουσία (με το 120% της αποζημίωσης), ενώ σε διαφορετική περίπτωση δήλωσε ότι θα μπορεί να διατηρήσει τον κόσμο στα μισθολόγιά της για μόλις έναν χρόνο και με απολαβές μειωμένες στο 40%. Ακόμα μια «επιλογή» που δόθηκε σε ορισμένους εργαζόμενους είναι η απορρόφησή της σε άλλο τμήμα του ομίλου της ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, όπως το "Costa Navarino", το οποίο όμως βρίσκεται στην... Καλαμάτα.

Οι εργαζόμενοι, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ξεκινούσαν τη συνέλευσή τους. Ωστόσο η αίσθηση που προέκυπτε είναι ότι θα ελάμβαναν απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, υλοποιώντας αρχικά την ήδη προκηρυγμένη στάση εργασίας αύριο, Παρασκευή, και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας στη 1 το μεσημέρι. Τα βασικά τους αιτήματα είναι η διατήρηση των 350 θέσεων εργασίας και η επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους όταν ανοίξει πάλι η μονάδα, αλλά και η διασφάλιση των εισοδημάτων τους στα επίπεδα που βρίσκονται οι μισθοί για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η ανακαίνιση.

Στο μεταξύ, την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από την 1η Φεβρουαρίου που θα γίνει γιαπί το ξενοδοχείο και την αδικία που υφίστανται παρουσιάζουν με ανοιχτή επιστολή τους οι οικογένειες των εργαζομένων. «Ολοι εμείς για δεκαετίες δώσαμε την ψυχή μας, θυσιάσαμε την ξεκούραση και τον πολύτιμο χρόνο με τις οικογένειες και τα παιδιά μας, σφίγγοντας τα δόντια για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του τεράστιου όγκου δουλειάς, διατηρώντας τη φήμη και τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που αναλογούν σε ένα εμβληματικό ξενοδοχείο με μεγάλη ιστορία. Δυστυχώς σήμερα αισθανόμαστε εξαπατημένοι» σημειώνουν οι οικογένειες, τονίζοντας ακόμη ότι αν δεν ανατραπεί η απόφαση της εργοδοσίας, «οδηγούνται στη μακροχρόνια ανεργία, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία ωφελείται από την κρατική χρηματοδότηση με πακτωλούς εκατοντάδων εκατομμυρίων».

Μεταξύ των δύο πλευρών θα υπάρξει πάντως και νέα συνάντηση την επόμενη Τετάρτη (26.1), με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν σε αυτήν έχοντας τη συμπαράσταση πλήθους επιχειρησιακών σωματείων από άλλα ξενοδοχεία. Τη στήριξή του εκδήλωσε και το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας), επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση προσπαθεί «να απαλλαγεί από το υπάρχον προσωπικό και με το πρόσχημα της ανακαίνισης να το αντικαταστήσει με φτηνό εργατικό δυναμικό από γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL