Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Κώστας Βαξεβάνης / Η δίωξή μου δεν αφορά εμένα, αλλά τη Δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κώστας Βαξεβάνης / Η δίωξή μου δεν αφορά εμένα, αλλά τη Δημοκρατία

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Για τις 18 Φεβρουαρίου πήρε προθεσμία ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento Κώστας Βαξεβάνης προκειμένου να απολογηθεί στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδει για την έρευνα που διεξήγαγε για το σκάνδαλο της υπόθεσης Novartis. Η προθεσμία, σχεδόν ενός μήνα, ζητήθηκε και δόθηκε έτσι ώστε ο Κώστας Βαξεβάνης να έχει τον χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία, η οποία αριθμεί αρκετές δεκάδες σελίδες.

Ο Κώστας Βαξεβάνης προσήλθε στον  Άρειο Πάγο, όπου βρίσκεται το γραφείο της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου, χθες το μεσημέρι, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από αρκετούς συγκεντρωμένους που είχαν ανταποκριθεί στο σχετικό κάλεσμα που υπήρξε για τη 1 η ώρα. Ανάμεσά τους βρέθηκαν και αρκετοί βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Διονύσης Καλαματιανός και άλλοι. Τον εκδότη του Documento συνόδευαν οι συνήγοροί του Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος.

Εξερχόμενος από το κτήριο του ανωτάτου δικαστηρίου, και αφού είχε λάβει την προθεσμία απολογίας, ο Κ. Βαξεβάνης, απευθυνόμενος προς τον συγκεντρωμένο κόσμο, ανέφερε ότι «αυτό που γίνεται εναντίον μου δεν αφορά εμένα, αφορά τη Δημοκρατία», ενώ χαρακτήρισε την εναντίον του κατηγορία «παραληρηματική». Nωρίτερα είχε χαρακτηρίσει «πρωτοφανές να διώκονται δημοσιογράφοι για δημοσιεύματα».

Ο Κώστας Βαξεβάνης έχει προαναγγείλει περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση του σκανδάλου Novartis και τη δίωξή του από τη στιγμή που αυτή ανακοινώθηκε, ενώ χθες το πρωί, με ανάρτησή του στο Τwitter, σε εμφανώς ειρωνικό τόνο ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που «έβαλε τα Rafale να πετούν πάνω από τον  Άρειο Πάγο».

Κατά την έξοδό του από το δικαστήριο, ο συνήγορος του Κ. Βαξεβανη Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε: «Σε αυτή την υπόθεση η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που ο Κ. Μητσοτάκης τη φρουρεί με ολόκληρη σωματοφυλακή από ψευδολογίες και δολοφονίες χαρακτήρων, κατά προτίμηση δημοσιογράφων. Ωστόσο, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί, θα δημοσιοποιηθεί και δεν θα επιτρέψουμε στον Κ. Μητσοτάκη να την κακοποιεί και να τη βιάζει».

Δηλώσεις έκανε και ο έτερος των συνηγόρων Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είμαστε οι δικηγόροι σε μια νομικής φύσεως ουσιαστικά υπόθεση, η οποία έχει και πολλές προεκτάσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε την πεποίθηση ότι θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει ώστε να μην εκτίθεται η ελληνική Δικαιοσύνη, για την οποία φροντίζουμε όλοι, διότι χωρίς σωστή και δίκαιη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει Δημοκρατία. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τον Τύπο και τους δημοσιογράφους, διότι χωρίς Τύπο δεν υπάρχει Δημοκρατία».

Ας σημειώσουμε ότι νωρίτερα είχαν υπάρξει παρεμβάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου Μαρίας Γεωργίου, καθώς και της μειοψηφίας του Δ.Σ. της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με τις οποίες ζητούν να μην υπάρχουν απαξιωτικές κρίσεις για τη Δικαιοσύνη που έχουν σκοπό την εργαλειοποίησή της. Ελαφρώς όψιμη ανησυχία, αν σκεφτεί κανείς ότι προχθές μόλις ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε μαζικές αθωώσεις συνεργατών του που παραπέμπονται σε δίκη χωρίς να διαμαρτυρηθεί η μειοψηφία της  Ένωσης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL