Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Hilton / Στον δρόμο 350 εργαζόμενοι λόγω ανακαίνισης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Hilton / Στον δρόμο 350 εργαζόμενοι λόγω ανακαίνισης

ΧΙΛΤΟΝ

Μπροστά από την κυκλική και ανενεργή πόρτα του ξενοδοχείου, ψηλά στις μαρμάρινες κολώνες του, είχαν κρεμάσει πανό με το οποίο ζητούσαν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων τους.  Άνθρωποι με είκοσι και τριάντα χρόνια θητείας, που είδαν τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής να απαξιώνεται και την εργοδοσία να τους ανακοινώνει με κυνισμό ότι θα μείνουν στον δρόμο, πήραν όπως-όπως μια σκάλα για να κρεμάσουν τα αιτήματά τους και την ντουντούκα για να ακουστούν τα συνθήματά τους μακριά. «Μέσα σ’ αυτό το ξενοδοχείο παντρεύτηκα κι έγινα πατέρας. Αλλά αυτό που μετράει τώρα είναι αν θα μπορέσω να μεγαλώσω την οικογένειά μου» είπε ένας εργαζόμενος του Χίλτον. Η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας μετράει ημέρες.

Απέναντι στην αιφνίδια απόφαση κλεισίματός της, οι εργαζόμενοι απάντησαν χθες με στάση εργασίας από τις 10 έως τις 2 και κινητοποίηση έξω από το κτήριο.  Άλλοι με τις στολές τους, ποδιές που ξεχώριζαν κάτω από τα μπουφάν, άλλοι με τα ταμπελάκια πάνω στο στήθος που αναγράφουν το όνομά τους, οι άνθρωποι του Χίλτον, η πραγματική του ψυχή, όπως λένε, καθώς «αυτό που είναι το Χίλτον σήμερα δεν το έκαναν ούτε οι τοίχοι, ούτε οι καρέκλες, ούτε τα ντουβάρια του», έστειλαν μήνυμα ότι δεν θα αποδεχτούν σιωπηρά τη μοίρα που τους όρισαν.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη (11.1) ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Χίλτον Αθηνών Ιονική Ξενοδοχειακή, μέλος του ομίλου της ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, ανακοίνωσε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση ότι στο τέλος του μήνα διακόπτεται η λειτουργία του ξενοδοχείου για τρία ολόκληρα χρόνια, όσο θα διαρκέσουν οι διαδικασίες ανακαίνισης. Η απόφαση αφήνει ξεκρέμαστους τους εργαζόμενους, στους οποίους δίνεται η «επιλογή» είτε να αποχωρήσουν τώρα με το 120% της αποζημίωσης που θα δικαιούνταν είτε να μείνουν με το 40% του μισθού τους μέχρι το τέλος του 2022. «Εμείς θέλουμε τη δουλειά μας» απαντούν οι εργαζόμενοι, γνωρίζοντας ότι μετά το τέλος του έτους ακολουθούν απολύσεις.

Μια πρώτη μικρή μάχη πάντως κερδήθηκε. Μετά την κινητοποίηση, η εργοδοσία δέχτηκε να καθίσει μαζί τους στο τραπέζι και να υπάρξει διαπραγμάτευση, κάτι που, αν μπορούσε, θα ήθελε να το αποφύγει. Οι εργαζόμενοι ζητούν να διασφαλιστεί ότι θα επιστρέψουν πάλι στις θέσεις τους όταν ανοίξει το ξενοδοχείο, όπως και εγγύηση ότι δεν θα χαθεί το εισόδημα που έχουν χάρη στον μισθό τους κατά τη μεταβατική περίοδο του ξενοδοχείου, που ήδη έχει ξεκινήσει να είναι γιαπί. Το εργοδοτικό επιχείρημα ότι δεν θα έχουν πια αντικείμενο εργασίας δεν είναι κάτι που αφορά τους εργαζόμενους, που δηλώνουν ότι δεν πήραν εκείνοι την απόφαση να σταματήσουν τη δουλειά.

Στον αγώνα για δικαίωση των αιτημάτων τους θα έχουν και συναδέλφους από άλλους κλάδους. Στη χθεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν τα επιχειρησιακά σωματεία από τις ξενοδοχειακές μονάδες S.G. Lycabetus, Intercontinental, Zafolia, Athens Plaza, Μεγάλη Βρετανία, Royal Olympic, Athens Marriott, τα σωματεία στο καζίνο της Πάρνηθας, στην επισιτιστική επιχείρηση Select SP Αττικής και στη ΔΑΣ στο Caravel, όπως και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού. Παρούσα ήταν και η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) αλλά και αντιπροσωπείες των κομμάτων. Από τον ΣΥΡΙΖΑ είδαμε τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και από το ΚΚΕ τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Τριμερής για την τύχη των εργαζομένων

Την ενδεχόμενη πρόθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακή να μεταβιβάσει τις μετοχές της εξετάζουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι στο ιστορικό ξενοδοχείο Χίλτον.

Κι αυτό καθώς σε μια τέτοια περίπτωση (η οποία βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί στην παρούσα φάση αν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας) το ξενοδοχείο "μεταβιβάζεται" με το σύνολο του προσωπικού του, δηλαδή τους 350 εργαζόμενους που σήμερα απολύονται λόγω της ανακαίνισης, όπως ισχυρίζεται η ιδιοκτησία.

Αυτό θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή και της ιδιοκτησίας του Χίλτον.

Με την ανακαίνιση του ξενοδοχείου η εταιρεία επιδιώκει να απαλλαγεί από το σύνολο των εργαζομένων, δίνοντας "μπόνους" εθελούσιας εξόδου στο 120% της αποζημίωσης απόλυσης ή το 40% των μισθών για ένα έτος σε όσους δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα (και έως του ποσού του κατώτατου μισθού).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL