Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Οι ωραίοι τύποι της Νεάπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ωραίοι τύποι της Νεάπολης

ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Η Νεάπολη, στα νότια των Εξαρχείων, δεν ήταν μόνο η γειτονιά των τραγουδιών, όπως την αποκαλούσαν οι παλιοί Νεαπολίτες, αλλά και διάσημη για τους ωραίους χαρακτηριστικούς τύπους που κυκλοφορούσαν σ’ αυτήν.  Ένας απ’ αυτούς ήταν ο περίφημος  Ίβο, που διασκέδαζε τους Αθηναίους με το ημίψηλό του, τη φουσκωμένη παλιά ομπρέλα του και τους μαγνήτες που εξείχαν από τις τσέπες του, με τους οποίους επιχειρούσε να υπνωτίζει τον κόσμο. Το γενάκι και τα γυαλιά τον έδειχναν σαν κακή παρωδία του Βενιζέλου.

Άλλος ένας εξωτικός τύπος της Νεάπολης ήταν ο πολυμήχανος Κινέζος Τσιν Τσον, που ήθελε να εφαρμόσει στην Αθήνα δύο καταπληκτικές εφευρέσεις του. Πρώτα να φωτίσει ολόκληρη την πόλη με έναν τεράστιο προβολέα στημένο ψηλά σε... αερόστατο και ύστερα με μια γιγάντια διάφανη ομπρέλα να την προφυλάξει από τον αέρα και τη βροχή.

Άλλος αξέχαστος τύπος της Νεάπολης ήταν ο ξερακιανός, ψηλός καλόγερος -πρόδρομος του διάσημου πάτερ Γυμνάσιου- που με τα βότανά του... γιάτρευε όλες τις αρρώστιες και τα διαλαλούσε με ψαλμούς σε ήχο πλάγιο «Πάρτε φλισκούνι..., περδικάκι..., τριβόλι..., φασκομηλιά..., καλονιά..., λιναρόσπορο..., δεντρολίβανο..., αγριάδα».

Άλλοι αθάνατοι τύποι στη γειτονιά των τραγουδιών ήταν οι σπιτονοικοκυρές που νοίκιαζαν δωμάτια στους φοιτητές. Οι πιο πολλές ήταν αδύνατες και κακογερασμένες.  Έτσι τις καταντούσαν η αδυναμία των φοιτητών στην πληρωμή των ενοικίων καθώς και η φοβερή τους ακαταστασία στα δωμάτια που νοίκιαζαν και στη ζωή τους.

Πιο συμπαθητικοί ακόμα τύποι της Νεάπολης ήταν οι θυγατέρες των νοικοκυράδων που διαμεσολαβούσαν στις μάνες τους να μην κάνουν έξωση στα «καημένα τα παιδιά» για τα καθυστερημένα νοίκια τους. Οι ονειροπαρμένες εκείνες κοπέλες πόσες φορές δεν σπαράζανε στα δίχτυα των νεαρών κατακτητών που γέμιζαν με αμφίβολες υποσχέσεις γάμου τα λευκώματα των κοριτσιών κι ύστερα έφευγαν μια νύχτα, ενώ εκείνες έμεναν στο ράφι, θλιβερές γεροντοκόρες, για να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την ενοικίαση των δωματίων σε άλλες γενιές φοιτητών, με την κρυφή ελπίδα πάντα μιας επιστροφής του άκαρδου... αγαπημένου.

Πόσο γραφικές και πόσο μακρινές μοιάζουν αυτές οι εποχές στο σήμερα, έναν αιώνα μετά!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL