Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Πρώτη δίκη MeToo / «Για όσους ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη δίκη MeToo / «Για όσους ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν»

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Στο πλευρό της 22χρονης κοπέλας που μίλησε για τον βιασμό της όταν ήταν 11 ετών ήταν η Σοφία Μπεκατώρου

 

Ακριβώς έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της ελληνικής εκδοχής του κινήματος metoo, με τις καταγγελίες που πρώτη έκανε η πρώην αθλήτρια ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατώρου για απόπειρα βιασμού της από στέλεχος της ομοσπονδίας του αγωνίσματος, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο άνοιξε τις πύλες του για την πρώτη ιστορική δίκη που σχετίζεται με τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση που συντάραξαν μέσα στο 2021 την Ελλάδα και ιδιαίτερα τον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης.

Πρόκειται για την υπόθεση της 22χρονης σήμερα Α., η οποία, λίγες ημέρες μετά την πρώτη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, μίλησε για τη σεξουαλική της κακοποίηση, συγκεκριμένα για τον βιασμό της, από τον προπονητή της, επίσης στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας, την εποχή που ήταν από 11 έως 14 ετών. Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας, μετά τη δημόσια καταγγελία της ίδιας της κοπέλας, τον Ιανουάριο του 2021, με τον 39χρονο σήμερα θύτη να αποδέχεται ότι διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις μαζί της όταν εκείνη ήταν παιδί, αλλά να αρνείται την κατηγορία του βιασμού, ισχυριζόμενος ότι είχε τη συναίνεση του παιδιού (!), ότι εκείνη τον προσέγγισε πρώτη ντυμένη προκλητικά (!!) και ότι όταν αποφυλακιστεί θα την παντρευτεί (!!!).

Η 22χρονη κοπέλα εμφανίστηκε στο δικαστήριο συνοδευόμενη από την οικογένειά της, πιασμένη όλοι χέρι - χέρι, αλλά και την ίδια τη Σοφία Μπεκατώρου, της οποίας η παρουσία δεν ήταν μόνο συμβολική, καθώς δηλώθηκε και θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας. Ο κατηγορούμενος ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε για ακόμη μια φορά την κατηγορία του βιασμού, δηλώνοντας μάλιστα ότι «δεν την αποδέχεται για κανέναν ζωντανό οργανισμό στον πλανήτη», σε μια μάλλον ασαφή και αμφίσημη φράση.

Από την πλευρά της συνηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας Κλειούς Παπαπαντολέων κατατέθηκε το αίτημα να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να προστατευτεί το θύμα από τη δημόσια έκθεση ή -αν αυτό δεν γινόταν δεκτό- να γίνει τουλάχιστον κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση της 22χρονης κοπέλας. Το τελευταίο έγινε δεκτό, με συναίνεση και των συνηγόρων υπεράσπισης, και έτσι η Α. θα μιλήσει για όσα της συνέβησαν στην παιδική της ηλικία παρουσία μόνο της έδρας, των ενόρκων και των δικηγόρων της υπεράσπισης και της πολιτικής αγωγής.

Η νεαρή κοπέλα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καταθέσει για όσα υπέστη από τον προπονητή της και πρόσθεσε: ««Είναι μια επώδυνη διαδικασία, είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά είμαστε οικογένεια και είμαστε εδώ για να το παλέψουμε, όλοι μαζί και για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν κι ελπίζω να ακολουθήσουν».

Δηλώσεις έκανε και η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία βρέθηκε και χθες στο πλευρό της πρώτης γυναίκας που παρέλαβε από την ίδια τη σκυτάλη της γενναιότητας, και τόνισε: ««Η σημερινή δίκη είναι πολύ συμβολική, βρίσκομαι εδώ για να σταθώ στην ... με κάθε τρόπο, είναι μια πολύ θαρραλέα νεαρή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ψυχολογικά περνάμε από διάφορα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο δικάσιμες, οπότε θα πρέπει να σταθούμε δυνατές και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 26 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL