Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Κορωνοϊός / Γεμάτες κλίνες και χάος στα νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Γεμάτες κλίνες και χάος στα νοσοκομεία

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μολονότι η πανδημία είναι παρούσα για περίπου δύο χρόνια. Μετά από 22 μήνες, η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει επαρκώς το ΕΣΥ και αρκείται σε μπαλώματα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί βρίσκονται σε απελπισία, καθώς δουλεύουν σε συνθήκες χάους, ενώ βλέπουν για ακόμα μια φορά την... κοβιντοποίηση του συστήματος Υγείας.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατούσε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» χθες το πρωί, μετά την πρώτη εφημερία του 2022. Οι κλίνες του νοσοκομείου ήταν γεμάτες, με περισσότερους από 200 ασθενείς. Επίσης, στα Επείγοντα νοσηλεύονται 22 ασθενείς σε τραγικές συνθήκες, περιμένοντας να αδειάσει κάποιο κρεβάτι.

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να συγκινείται από τέτοιες εικόνες - οι οποίες είναι καθημερινό φαινόμενο σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει. Αντί για προσλήψεις προσωπικού (τη στιγμή που το ΕΣΥ μετράει περισσότερους από 10.000 υγειονομικούς μείον σε σχέση με πέρυσι) και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, προχωράει σε επιστρατεύσεις και μετατροπή νοσοκομείων σε μονάδες αποκλειστικά για Covid.

Φρούδες οι διαβεβαιώσεις Πλεύρη

Ο Θάνος Πλεύρης, σε συνάντηση που είχε με την ΟΕΝΓΕ την 1η Νοεμβρίου, διαβεβαίωνε ότι δεν είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου η δημιουργία μονοθεματικών νοσοκομείων Covid. Μόλις δύο μήνες αργότερα όμως ανακοίνωσε τη μετατροπή του «Σισμανόγλειου» σε αποκλειστικά νοσοκομείο για περιστατικά κορωνοϊού και η εφημερία για μη Covid περιστατικά θα καλυφθεί από τα νοσοκομεία «Άγιοι Ανάργυροι» και ΝΙΜΤΣ.

Με το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και την κυβέρνηση να έχει κηρύξει το... τέλος της  Όμικρον σε σαράντα ημέρες, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι 300 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα θα δοθούν για διαχείριση Covid περιστατικών. Ωστόσο, εκεί θα διακομίζονται ασθενείς μόνο με ελαφρά συμπτώματα και δεν θα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από άλλη ειδικότητα σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας ιδιωτικών κλινικών-ΕΟΠΥΥ. Επομένως, είναι... δώρον άδωρον.

Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι στο «Κωνσταντοπούλειο»

Οι υγειονομικοί, πάντως, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και τη συμπεριφορά διοικήσεων των νοσοκομείων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί η απαράδεκτη αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή (πειθαρχικές ποινές ενάντια σε εργαζόμενους με ασήμαντες αφορμές, παραβίαση των κανόνων περί καραντίνας και αναρρωτικών αδειών, ευνοιοκρατία και μεροληψία υπέρ λίγων συγκεκριμένων διευθυντών κ.λπ.), που έχει ωθήσει σε παραιτήσεις πολλούς ειδικευόμενους γιατρούς Χειρουργικής και Παθολογίας.

Όπως εκτίμησαν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αυτή η κατάσταση πλέον κρίνεται μη αναστρέψιμη, αφού έχει εξαντληθεί κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με τον συγκεκριμένο διοικητή.

Υπαναχώρηση για το «Παίδων» Πεντέλης μετά την κατακραυγή

Οι έντονες αντιδράσεις των ενώσεων και του σωματείου εργαζομένων στο «Παίδων» Πεντέλης έφεραν εν μέρει αποτέλεσμα, καθώς το υπουργείο Υγείας έκανε βήματα πίσω στο σχέδιο για κλείσιμο του νοσοκομείου και μετατροπής του σε εμβολιαστικό κέντρο.  Όπως ανέφερε ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, μετά τις πιέσεις που άσκησαν οι γιατροί, το νοσοκομείο δεν θα κλείσει και θα συνεχίσει να λειτουργεί τα χειρουργεία και τις λοιπές εξετάσεις. Ωστόσο, δεν θα μπαίνει στο πρόγραμμα εφημεριών, γεγονός που διατηρεί τον προβληματισμό, καθώς μόλις δύο είναι τα εναπομείναντα νοσοκομεία παίδων στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Κ. Λιβαδά, το αίτημα της ΟΕΝΓΕ είναι να λειτουργήσει πλήρως το νοσοκομείο:  και με το σύνολο των υπηρεσιών του, και ως εμβολιαστικό κέντρο.

Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδία εκθέτει τον Θάνο Πλεύρη τονίζοντας ότι ο υπουργός την 1η Νοεμβρίου είχε δηλώσει επισήμως προς την ΟΕΝΓΕ πως έως το τέλος του 2021 θα είχαν απομακρυνθεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούσαν μόνο σε εξωνοσοκομειακές δομές.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει ακατανόητη και απερίσκεπτη την απόφαση, η οποία δείχνει την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης.  Όπως επισημαίνεται, το «Παίδων» Πεντέλης εξυπηρετεί τη βόρεια και ανατολική Αττική, και λόγω της εγγύτητάς του με την Αττική Οδό τη Στερεά Ελλάδα και πολλές οικογένειες από την υπόλοιπη Αττική. Επίσης εφημερεύει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, κάθε δεύτερη Κυριακή και κάθε ημέρα από 8 τις π.μ. έως τις 2.30 μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL