Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C22.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C20.9°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.8°C20.5°C
0 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.9°C21.1°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.9°C18.5°C
4 BF 72%
Γιώργος Παυλάκης / Όταν ανοίξουν τα σχολεία, τα κρούσματα στους ανήλικους θα εκτοξευθούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Παυλάκης / Όταν ανοίξουν τα σχολεία, τα κρούσματα στους ανήλικους θα εκτοξευθούν

ΠΑΥΛΑΚΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην αυγή της νέας χρονιάς, η χώρα -αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης- βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά την πανδημία. Η επικράτηση της Όμικρον, μετά τον αρχικό συναγερμό, δημιούργησε νέα ερωτήματα και προκλήσεις, τόσο σε επίπεδο μέτρων όσο και σε επίπεδο συστήματος Υγείας και εμβολιασμών. Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εξηγεί τις συνθήκες που διαμορφώνονται με την κοινή παρουσία των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον. Επισημαίνει δε ότι τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν μόνο σε μεγάλο βαθμό, αλλά και σε πολλά επίπεδα, με τη λοιπή νοσηρότητα να βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ κρίνεται αναγκαία η άμεση ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών, για να συμβάλουν στη μάχη κατά της πανδημίας. Για το άνοιγμα των σχολείων, ο Γ. Παυλάκης δεν αισιοδοξεί και προβλέπει αύξηση των κρουσμάτων στους ανήλικους, την ώρα που -σύμφωνα με τον ίδιο- πολλές αποφάσεις στη χώρα μας έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.

Τι σημαίνει η επικράτηση της  Όμικρον για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας;

Σημαίνει ότι έχουμε άλλο ένα αερομεταδιδόμενο στέλεχος, που είναι τόσο καλύτερο στη μετάδοση από το στέλεχος Δέλτα ώστε να το ανταγωνιστεί επιτυχημένα. Αυτά είναι πολύ κακά νέα, γιατί αυτόματα σηματοδοτούν ότι δεν τελειώσαμε ακόμα με τον κορωνοϊό, έχει άπειρους τρόπους να βελτιώνει την προσαρμογή του στους ανθρώπινους πληθυσμούς και τους χρησιμοποιεί πολύ γρήγορα. Κάθε μήνα μπορεί να βλέπουμε ένα τελείως καινούργιο στέλεχος του ιού, που δεν θα αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια.

Πολλοί βασίζονται στο ότι το στέλεχος Όμικρον πιθανόν να είναι κάπως λιγότερο παθογόνο από το στέλεχος Δέλτα. Αυτό θα το μάθουμε πολύ αργότερα, γιατί η επιδημία της Όμικρον εκτινάχτηκε σε εποχή που το 70% έχει κάποια προστασία μέσω εμβολίων και προηγούμενων λοιμώξεων. Η μικρότερη νόσηση μετά από Δέλτα είναι λοιπόν και αποτέλεσμα των προηγούμενων εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω είναι μικρή παρηγοριά, γιατί οι αυξημένες μολύνσεις θα φέρουν και αναλογικά περισσότερα βαριά περιστατικά. Επίσης, κινδυνεύουν να καταλύσουν παροδικά τον κοινωνικό ιστό και τη λειτουργία της οικονομίας, αν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού νοσήσει την ίδια περίοδο.

Γι’ αυτό από την αρχή της επιδημίας προειδοποιώ για την προσοχή που πρέπει να δοθεί για να αποφύγουμε το τσουνάμι, δηλαδή αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα και αυτό που θα περάσουμε τις επόμενες εβδομάδες: έναν τεράστιο αριθμό μολύνσεων, με αποτέλεσμα να κλείνουν λειτουργίες της κοινωνίας, λόγω ταυτόχρονης ασθένειας ενός σημαντικού ποσοστού. Ο Μπόρις Τζόνσον στην Αγγλία, που δεν θα τον έλεγα καταστροφολόγο ούτε ιδιαίτερα προσεκτικό ή πετυχημένο, μιλάει για σχέδια ανάγκης με 25% των εργαζόμενων εκτός εργασίας λόγω νόσου. Στο Μέριλαντ που ζω, ο κυβερνήτης μόλις ανακοίνωσε κατάσταση ανάγκης για την πολιτεία, ενεργοποίησε τον στρατό και έδωσε 100 εκατ. δολάρια έκτακτη ενίσχυση στα νοσοκομεία. Σε πολλές περιοχές τα σχολεία καθυστερούν την επιστροφή μετά τις διακοπές και παίρνουν διάφορα μέτρα περιορισμού.

Παντού στον κόσμο η διπλή επιδημία Δέλτα και Όμικρον απειλεί, φέτος τον χειμώνα, να είναι η πιο δύσκολη φάση στα δυο χρόνια επιδημίας, η φάση όπου θα έχουμε τα περισσότερα θύματα και καταστροφές.

Από την άλλη μεριά, η καθημερινή εμπειρία δείχνει ότι πολλοί μολύνονται, αλλά λιγότεροι πεθαίνουν. Αυτό, βέβαια, που βλέπουμε μπροστά μας είναι το θαύμα των εμβολίων, που προστατεύουν εξαιρετικά από βαριά νόσο και θάνατο. Αλλά, πριν χαλαρώσουμε όλοι και αδιαφορήσουμε για τις καινούργιες μολύνσεις, πρέπει να σκεφτούμε ότι το ένα τέταρτο της κοινωνίας είναι απροστάτευτο από το εμβόλιο. Πριν αποφασίσουμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας που δεν πείθονται με τίποτα, να αναφέρω ότι, μαζί με αυτούς που θα αρρωστήσουν και θα πεθάνουν στα νοσοκομεία γιατί δεν εμβολιάζονται, θα χαθούν και πολλοί αθώοι που θα πάνε με έμφραγμα ή εγκεφαλικό και τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να τους δώσουν την κατάλληλη περίθαλψη. Να σημειώσω επίσης ότι πολλοί εμβολιασμένοι δεν προστατεύονται από το εμβόλιο γιατί το ανοσολογικό τους σύστημα έχει βλάβες. Αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει να προστατευθούν και θα ήταν η μεγαλύτερη ανηθικότητα να τους αγνοήσουμε.

ΕΝΤΑΤΙΚΗ
Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήδη έχουν γίνει, σχεδόν αποκλειστικά, κέντρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα όλα τα άλλα περιστατικά να μπαίνουν σε δεύτερη θέση ή να αγνοούνται. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας

Πόσο θα επιβαρυνθούν τα νοσοκομεία;

Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν πάρα πολύ και σε πολλά επίπεδα. Όπως ήδη είπα, κινδυνεύουν να χάσουν και το λίγο προσωπικό που έχουν, τώρα που θα γίνουν άπειρες μολύνσεις. Μαθαίνω ότι πολλά νοσοκομεία έχουν ήδη πρόβλημα προσωπικού λόγω μεγάλου αριθμού μολύνσεων γιατρών και νοσηλευτών.

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήδη έχουν γίνει, σχεδόν αποκλειστικά, κέντρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα όλα τα άλλα περιστατικά να μπαίνουν σε δεύτερη θέση ή να αγνοούνται. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει σχέδιο για τη χρήση ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών. Αυτό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί γρήγορα.

Τα εμβόλια μπορούν να αντεπεξέλθουν έναντι της νέας παραλλαγής;

Τόσο το στέλεχος Δέλτα όσο και, σε μεγαλύτερο βαθμό, το στέλεχος Όμικρον προσπαθούν να ξεφύγουν από την ανοσολογική απάντηση των ανθρώπων. Ευτυχώς βρέθηκε εμπειρικά και γρήγορα ότι η τρίτη δόση εμβολίων RNA προστατεύει ικανοποιητικά από το στέλεχος Όμικρον, ενώ δύο δόσεις είναι σαφώς πολύ κατώτερες.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα είναι επαρκή;

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε μερικά πράγματα να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα. Έχω πει από μήνες ως προειδοποίηση ότι στελέχη σαν το Δέλτα και το Όμικρον δεν σταματάνε παρά με ελάττωση των ανθρώπινων επαφών. Ο λόγος είναι ότι είναι αερομεταδιδόμενα με μεγάλη ευκολία και το μόνο που μας σώζει είναι αποφυγή μόλυνσης και ηπιότερη μόλυνση μετά από εμβολιασμό.

Ποια λύση θα προτείνατε εσείς για να μην ζήσουμε ακόμα ένα καταστροφικό κύμα;

Ήδη είμαστε στη μέση ενός δυνητικά καταστροφικού κύματος. Έχουμε περισσότερες μολύνσεις και θανάτους από κάθε άλλη περίοδο.

Προσπαθώντας και εγώ να κατανοήσω πώς η Ελλάδα απεμπόλησε την καλή της τύχη και συμπεριφορά στην πρώτη περίοδο της επιδημίας και τώρα συνεχώς μένει πίσω, σκοντάφτω σε όλα τα προπατορικά αμαρτήματα που είναι διαχρονικά και δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Η άμεση λύση για τώρα είναι περισσότερα περιοριστικά μέτρα και περισσότερος σεβασμός στον ιό. Να ακολουθούμε τα πετυχημένα παραδείγματα και να μην αποδεχόμαστε ήττες.

Είδαμε μέσα στις γιορτές το ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 0-17 ετών να πέφτει από το 30% στο 13%. Τι δείχνει αυτό για τα πρωτόκολλα στα σχολεία;

Μερικοί το αποδίδουν στο σταμάτημα των τεστ. Εγώ νομίζω ότι, αντίθετα, οι οικογένειες συνέχισαν να κάνουν τεστ και στην περίοδο των γιορτών. Η πτώση δείχνει ότι μόλις έκλεισαν τα σχολεία είχαμε βαθμιαία πτώση των μολύνσεων, πολλές από τις οποίες είχαν πηγή το σχολείο. Η βαθμιαία πτώση μού λέει ότι δεν οφείλεται σε σταμάτημα των σχολικών τεστ, που έγινε απότομα. Περιμένω ότι όταν ανοίξουν τα σχολεία η αναλογία των θετικών θα γυρίσει στο 30% και παραπάνω. Τα δεδομένα είναι σήμερα ακόμα πιο ανησυχητικά γιατί η αναλογία μολύνσεων στους πολίτες πάνω από 40 πήγε βαθμιαία από 25% στο σχεδόν 40% από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση στις μολύνσεις των ηλικιωμένων, που σημαίνει, με τη σειρά του, ότι ο ιός μπαίνει πια στις μεγαλύτερες ηλικίες, οπότε οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κόλαση για τα νοσοκομεία και την κοινωνία.

Είναι εφικτό το 2022 να φέρει το τέλος της πανδημίας; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Ναι και όχι. Εξαρτάται από το τι ορίζουμε ως τέλος της πανδημίας και υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί. Αν εννοούμε ότι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί, αυτό δεν θα γίνει ποτέ στο άμεσο μέλλον (πολλά χρόνια). Αν εννοούμε μια ενδημική κατάσταση όπου εμβολιαζόμαστε όλοι και επιτρέπουμε στον ιό έναν ανεκτό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων κάθε χρόνο, σαν μια κακή γρίπη, αυτό μπορεί να επιτευχθεί σύντομα, ακόμα και εφέτος αν υπάρξει σωστή στρατηγική και πειθαρχία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL