Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Χίος - Λέσβος / Τείχος αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χίος - Λέσβος / Τείχος αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ούτε στη Χίο ούτε στη Λέσβο άφησαν οι κάτοικοι των νησιών να αποβιβαστούν τα μηχανήματα της εταιρείας που έχει αναλάβει την κατασκευή των νέων κλειστών κέντρων στα συγκεκριμένα νησιά ανήμερα των Φώτων. Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και βουλευτής Χίου έκανε διαδικτυακή συνέντευξη αποκλειστικά για τα χιώτικα ΜΜΕ, όπου προσπάθησε να πείσει τους Χιώτες δημοσιογράφους ότι πράττουν όσα λέει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που αντιτίθεται στην κατασκευή του νέου κλειστού κέντρου και ότι δεν πρόκειται για «υπερδομή», συγκρίνοντας παράλληλα τα σχέδια της νέας δομής με την υπάρχουσα κατάσταση και αφήνοντας έξω το ΠΡΟΚΕΚΑ, δηλαδή το κέντρο κράτησης που θα λειτουργεί εντός της, λέγοντας μάλιστα ότι αυτό δεν θα πρέπει να τους νοιάζει «γιατί είναι τελείως κλειστό, σαν τις φυλακές Χίου».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αλλά και βουλευτής Χίου σημείωσε ότι «κυρίως η διαφωνία μας είναι με την Αριστερά, αλλά περιέργως υπάρχουν κάποιοι που αυτοαποκαλούνται κεντροδεξιοί, οι οποίοι συμφωνούν με την ίδια λογική. Αυτά μάλλον πρέπει να είναι τοπικά πολιτικά δεδομένα», αναφερόμενος προφανώς και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και στους κόλπους της δεξιάς παράταξης που προκάλεσαν την... κομματική αναστολή ορισμένων μελών της τοπικής Ν.Δ.

Ανέφερε επίσης ότι αυτά που ζητάει το δημοτικό συμβούλιο θα είχαν λογική όταν υπήρχαν οι μεγάλες ροές και σχετικά με τις κινητοποιήσεις των Φώτων που απέτρεψαν την αποβίβαση των μηχανημάτων και την έναρξη των έργων είπε ότι υπάρχουν κάποιοι που ξεσηκώνουν τον κόσμο, τον φανατίζουν. «Δεν δεχόμαστε την ανοιχτή δομή για την ασφάλεια των κατοίκων» τόνισε και μίλησε για αυτοσυγκράτηση του Λιμενικού και της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι άλλοι απείλησαν με βία σε μια σαφή προσπάθειά του να μην ξυπνήσει μνήμες του Φεβρουαρίου του 2020, όταν είχαν στείλει τα ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο μαζί με τα μηχανήματα και είχαν προκληθεί σοβαρά επεισόδια για δύο ημέρες στα νησιά.

Επιπλέον, χθες η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, ότι τα μηχανήματα θα επιστρέψουν στον Πειραιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι Χιώτες είπαν όχι στις πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε «Γκουαντάναμο» προσφύγων και μεταναστών

«Το πιο ξεκάθαρο όχι μας σε απάνθρωπες και αδιέξοδες πολιτικές, που μετατρέπουν τα νησιά και τη χώρα σε φυλακή δεκάδων χιλιάδων ψυχών και 'κροκόδειλο' για λογαριασμό μας Ευρώπης το έλαβε από συντοπίτες του ο κύριος υπουργός. Ελπίζουμε να είναι το έναυσμα για να αντιληφθεί ότι τα συμφέροντα μιας χώρας και η τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου δεν συνάδουν με πολιτική α λα  Όρμπαν και Σαλβίνι. Οι φαραωνικές και οργουελικές φυλακές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, από κοινού με την κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον κ. Μ. Σχοινά, έχουν ήδη καταδικαστεί στη συλλογική συνείδηση του λαού μας.

Καλούμε την κυβέρνηση και την ηγεσία της Ε.Ε. να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από περίτεχνες διατυπώσεις του προτεινόμενου Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το  Άσυλο. Το αποτυχημένο Σύμφωνο δεν θα περάσει ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε στη Χίο ούτε πουθενά!» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γ. Ψυχογιός, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αν. Μιχαηλίδης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κ. Αρβανίτης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL