Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C16.3°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.8°C14.9°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
14.4°C15.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συμφωνούμε διαφωνώντας, αλλά και διαφωνούμε συμφωνώντας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνούμε διαφωνώντας, αλλά και διαφωνούμε συμφωνώντας;

ΕΝΤΑΤΙΚΗ

Κάπως έτσι εξέλαβα την αντιπαράθεση του Νίκου Φίλη με την ΑΥΓΗ ή της ΑΥΓΗΣ με τον Νίκο Φίλη, όπως επίσης και τις αντιδράσεις (που εισέπραξα κι εγώ ως γιατρός) για τις δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού σχετικά με τις καταγγελίες για τις ''ΜΕΘ για VIP'' που και η ΑΥΓΗ αναπαρήγαγε, αφού εκφράστηκαν από στελέχη του συνδικαλιστικού χώρου της Υγείας.

Η αναφορά στην ΑΥΓΗ των δηλώσεων συνδικαλιστικών στελεχών του υγειονομικού χώρου αποτελούσε αναφαίρετο δικαίωμα και δημοσιογραφική υποχρέωση της εφημερίδας μας.  Ήταν επίσημες καταγγελίες, άσχετα αν (μπορεί να) ήταν μη τεκμηριωμένες. Σε αυτές τις δηλώσεις που υπονοούσαν ''ΜΕΘ για VIP'' ασθενείς τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Ξανθός, εκφράζοντας τη δυσπιστία του για τα καταγγελλόμενα. Θα ήταν άλλωστε άτοπο, πολιτικά και ιατρικά, να υιοθετήσει άκριτα ο Ανδρέας Ξανθός τέτοιες δηλώσεις προτού αποδειχθεί η αλήθεια των καταγγελλομένων.

Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης εξέφρασε τη -θα έλεγα- δυσαρέσκειά του για το πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ, στην οποία έχει υπάρξει και διευθυντής, θεωρώντας πως όταν υιοθετεί η εφημερίδα τέτοιες δηλώσεις που μετά από λίγο ανασκευάζονται, τότε και η εφημερίδα και το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ''χάνουν σε αξιοπιστία''. Αυτό είναι μια άποψη.  Όπως και η απάντηση της ΑΥΓΗΣ στον Νίκο Φίλη είναι μια άλλη άποψη, αλλά και οι δύο απόψεις θαρρώ πως αποτελούν τις ''δύο όψεις του ίδιου νομίσματος'', αφού και ο Φίλης και η ΑΥΓΗ θεωρώ πως αγωνιούν και για όσα ειπώθηκαν περί «ΜΕΘ για VIP» αλλά και για τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά του κόμματος και των στελεχών του στα θέματα της πανδημίας και της διαχείρισης όλων αυτών των ζητημάτων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κριτική στην πολιτική της Ν.Δ.

Κατά συνέπεια, ο δικός μας πολιτικός στόχος είναι η αξιολόγηση και κριτική στην πολιτική της Ν.Δ. Διότι το θέμα της πανδημίας, και ιδιαίτερα των κλινών ΜΕΘ αλλά και της διαχείρισής τους από τους γιατρούς, είναι πολύ, πολύ ευαίσθητο και κάθε αναφορά ανακριβής ή/και πραγματική μπορεί να προκαλέσει δυσμενή κοινωνικό αυτοματισμό. Το να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν στελεχώνει τις ΜΕΘ με το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι θεμιτό και αναγκαίο πολιτικά. Το να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν βρίσκει νέους χώρους στα νοσοκομεία για να αναπτύξει νέες κλίνες ΜΕΘ με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό είναι επιβεβλημένο πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά.

Το να κάνουμε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποιεί (δεν επιτάσσει) τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών για να αποφορτίσει την πίεση των δημόσιων νοσοκομείων και να νοσηλευτούν αξιοπρεπώς, σε ασφαλείς συνθήκες, οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι υπό καταστολή και σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός χώρου ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους και χωρίς την αναγκαία ασφάλεια, σε διαρκή νοσηλευτική και ιατρική επιτήρηση, είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και με τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το να λέγεται όμως, χωρίς τη δυνατότητα άμεσης απόδειξης, πως κρατιούνται κλίνες ΜΕΘ για ''VIP'' ασθενείς, ε, αυτό ξεπερνάει κάθε ηθική στάση, αλλά πρέπει και να αποδεικνύεται άμεσα! Ασφαλώς και μια τέτοια καταγγελία μπορεί να αναγράφεται στην ΑΥΓΗ ως δήλωση κάποιου υγειονομικού συνδικαλιστικού στελέχους, αλλά δεν μπορεί να υιοθετείται άκριτα από τους εκπροσώπους του κόμματός μας αν δεν διερευνηθεί και δεν αποδειχθεί ότι ισχύει. Ο Νίκος Φίλης μπορεί να έχει δίκιο στο ότι ''χάνουμε σε αξιοπιστία'', αλλά το ότι το έγραψε η ΑΥΓΗ ως δήλωση κάποιου επώνυμου συνδικαλιστή δεν σημαίνει ασφαλώς και πως το υιοθετεί, άρα δεν προσβάλλεται η αξιοπιστία της ΑΥΓΗΣ.

Αντίθετα, θα έλεγα, πρέπει η εφημερίδα μας, η ΑΥΓΗ να είναι όσο πιο αποκαλυπτική και διαρκώς μέσα στα γεγονότα, και είναι! Και αυτό το αντιλαμβάνονται πρωτίστως όσοι τη διαβάζουν καθημερινά και μαθαίνουν τη δραστηριότητα του κόμματος μέσα και έξω από τη Βουλή, καθώς και την τρέχουσα επικαιρότητα που πολλές φορές οι βουλευτές μας τη φέρνουν για συζήτηση στο Κοινοβούλιο.

Μην πυροβολείτε τον πιανίστα!

Η ΑΥΓΗ, ο Φίλης, ο Ξανθός και κάθε μέλος ή στέλεχος του κόμματος που όλοι μαζί αντιπαλεύουν την πολιτική Μητσοτάκη μας θέλουν μονιασμένους και δυναμικούς, ακόμη και μέσα από τις αντιθέσεις μας, όταν αυτές οδηγούν σε σύνθεση και παραγωγή πολιτικής που δίνουν το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και δείχνουν στους πολίτες ποια είναι η διαφορετική πολιτική, η πολιτική της ριζοσπαστικής Αριστεράς που αφουγκράζεται τον πόνο και την αγωνία τους και τα μετασχηματίζει σε καθημερινή πολιτική μάχη και στη Βουλή, και στα καθημερινά κινήματα, όπου υπάρχουν, όπου διαμορφώνονται και αναπτύσσονται, για κάθε κοινωνικό πρόβλημα.

Ασφαλώς και με την αγωνία του θανάτου κάθε βαριά πάσχοντα ασθενή δεν μπορείς να κάνεις μόνο πολιτική αντιπαράθεση. Οι ΜΕΘ και οι αναγκαίες κλίνες τους μπήκαν πλέον στη ζωή μας και έγινε κατανοητό ότι δεν μπορούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους εκτός ΜΕΘ. Δεν είναι ασφαλής αυτή η νοσηλεία, όσο καλή επαγγελματική πρόθεση και υπερβάλλοντα ζήλο κι αν δείχνουν σε κάθε περίπτωση το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κάθε νοσοκομείου.

Να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ

Αυτή την αναγκαιότητα -και όχι περιπτωσιολογίες- πρέπει να την αναδεικνύουμε και να στηλιτεύουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον αρνητισμό της στην αναγκαιότητα να ανοίξουν νέες κλίνες εντατικής νοσηλείας σε χώρους ΜΕΘ, που θα διασφαλίζουν την προσήκουσα επίβλεψη κάθε βαριά πάσχοντα ασθενή.  

Όπως πρέπει να στηλιτεύουμε και να καταγγέλλουμε ως επικίνδυνη τη συμπεριφορά της κυβέρνησης να αφήνει το υγειονομικό προσωπικό εκτεθειμένο, σε συνθήκες εξουθένωσης, κατάστασης που επηρεάζει τελικά και την υγεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά άμεσα μπορεί να επηρεάσει και την εξέλιξη της περίθαλψης των ασθενών. Να συμφωνούμε διαφωνώντας αλλά και να διαφωνούμε συμφωνώντας για όσα δεν κάνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΦΥ) παρεμβαίνοντας πολιτικά, με δυναμισμό, δείχνοντας στους πολίτες πώς και πόσο ενδιαφέρονται η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία τους και τη ζωή τους.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Πάτρας «Άγιος Ανδρέας»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL