Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Άδωνις Γεωργιάδης / Κουβέντα για την ακρίβεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άδωνις Γεωργιάδης / Κουβέντα για την ακρίβεια

ΑΔΩΝΙΣ

Ούτε μία ουσιαστική κουβέντα δεν είχε να πει για την ακρίβεια ο  Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης προκάλεσε μάταια τον  Άδ. Γεωργιάδη να τοποθετηθεί για την ακρίβεια ως ο πλέον αρμόδιος υπουργός. Αντίθετα ο υπουργός Ανάπτυξης ανάλωσε την ομιλία του πανηγυρίζοντας για τους οικονομικούς δείκτες.

Στο ίδιο κλίμα κι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης «πολλά, επαρκή, αποτελεσματικά» δίνοντας έμφαση στα στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας και στην καλύτερη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο στη διαδικασία ανάκαμψης.

Ο  Άδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «το πού θα πάει ο πληθωρισμός το 2022 σήμερα κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει ακριβή πρόβλεψη» και πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος ότι μετά το πρώτο τρίμηνο, που θα υπάρχουν ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, αυτό θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται».

Επιχείρησε δε να υποβαθμίσει το ζήτημα της αύξησης του πληθωρισμού υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση συγκρίνει τον τρέχοντα πληθωρισμό με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν υπήρχε αποπληθωρισμός, ώστε να φαίνεται μεγαλύτερη η αύξηση.

Η πραγματικότητα για την ανεργία

Την πραγματικότητα πίσω από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας ανέδειξε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη χειρότερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην ανεργία των νέων και των γυναικών και τη δεύτερη χειρότερη θέση στην ανεργία των ανδρών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2022 προβλέπει ουσιαστική μείωση των πόρων του υπουργείου Εργασίας κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον συνέκρινε τις επιδόσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο μείζον ζήτημα του κατώτατου μισθού και θύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά 11% τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον «ντροπιαστικό» υποκατώτατο. Αντίθετα, η Ν.Δ., μετά από δυόμισι χρόνια και κόντρα στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προχώρησε μόνο στην «ντροπιαστική συμβολική» αύξηση του 2% από τις αρχές του 2022.

Αντιπαράθεση Φίλη - Κεραμέως

Αντιπαράθεση για την κατάσταση στην Παιδεία είχαν ο Νίκος Φίλης και η Νίκη Κεραμέως με την υπουργό Παιδείας να καταφεύγει στις συνήθεις στρεψοδικίες της. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την υπουργό γιατί στην ομιλία της δεν είπε λέξη για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας στα σχολεία, όπου υπάρχει έξαρση με 80.000 κρούσματα από τον Νοέμβριο.

Ζήτησε ακόμα να υπάρξει «ανακωχή» λόγω της πανδημίας στην εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών στα σχολεία, ενώ αναρωτήθηκε αν το υπουργείο Παιδείας θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την υπόθεση της Cisco.

Η Ν. Κεραμέως υποστήριξε ότι, λόγω της αύξησης κατά 236 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της Παιδείας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε «δεινή θέση», ενώ υποβάθμισε το ζήτημα της πανδημίας στα σχολεία κρυπτόμενη πίσω από την ανακοίνωση για μείωση κατά 2.000 των κρουσμάτων στα σχολεία.

Όσον αφορά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η Ν. Κεραμέως επιχείρησε έναν φθηνό αντιπερισπασμό παραπέμποντας στον Παύλο Πολάκη και την υποτιθέμενη πρότασή του για κατάργηση των ανεξάρτητων αρχών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL