Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Σύρος / Κατέπεσε η αγωγή της ONEX κατά των μελών του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύρος / Κατέπεσε η αγωγή της ONEX κατά των μελών του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος

ΣΥΡΟΣ

Μέσα σε κλίμα έντασης εκδικάστηκαν στην Ερμούπολη οι αγωγές συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων που κατέθεσε ο επιχειρηματικός όμιλος ONEX εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και δύο μελών του (Στρ. Ζολώτας και Ανδρ. Μπίστης) θεωρώντας ότι αποτέλεσε συκοφαντική δυσφήμηση η επιστολή που έστειλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος με το αίτημα να γίνει μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι αμμοβολές στο λιμάνι της πόλης, αλλά και η εν συνεχεία παρουσία τους σε τρεις ραδιοφωνικές εκπομπές (στον 105,5 στο Κόκκινο, το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και το ΡάδιοΜΕΡΑ), όπου απαντούσαν στο εξώδικο του ομίλου.

Λίγο πριν από το ξεκίνημα της εκδίκασης υπήρξαν επεισόδια, κατά τα οποία χτυπήθηκε μέλος του Παρατηρητηρίου από υποστηρικτή της εταιρείας. Το μέλος του Παρατηρητηρίου οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες και μέχρι αργά χθες το απόγευμα υπήρχε η σκέψη να κατατεθεί μήνυση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου.

Κατά την εκδίκαση το Παρατηρητήριο παρουσίασε στοιχεία τα οποία καταρρίπτουν την υπόθεση της «συκοφαντικής δυσφήμισης» και παρέθεσε αναλυτικά τα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση, την εμφάνιση βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης και τα νέφη που εμφανίστηκαν μετά τη λειτουργεία του ναυπηγείου στο Νεώριο.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματικός όμιλος προσπάθησε να επικαλεστεί τους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει με ποιον τρόπο ο δημόσιος έλεγχος συνιστά συκοφάντηση και χωρίς να αναιρέσει την πεποίθηση ότι οι αγωγές κατά πολιτών και οργανώσεων αποτελούν μέθοδο εκφοβισμού της κοινωνίας.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ, μέλη του Παρατηρητηρίου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους από τη διαδικασία και εξέφραζαν την πεποίθηση ότι κατέπεσε απολύτως το περιεχόμενο της αγωγής. Στους μάρτυρες που παρουσίασε το Παρατηρητήριο περιλαμβάνονται επιστήμονες, αλλά και οι δημοσιογράφοι στους οποίους μίλησαν, ενώ ανακοίνωση με την οποία στέκεται απέναντι στη βιομηχανία αγωγών εκφοβισμού εξέδωσε με ομόφωνη απόφασή του και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL